Jag behöver lite hjälp…

…från er som läser bloggen. En del av er läser den regelbundet, andra länkas in via sökmotorer. Vad jag vill ha hjälp med är att veta hur/om jag kan utveckla bloggen. Vad söker ni efter när ni letar tips inför övningskörning eller körprov? Vad vill ni läsa om? Vad är bra och vad kan bli bättre? Jag skriver för er, utifrån min erfarenhet som förarprövare, för att ni ska få det ni inte fullt ut kan få från någon annan. Ni får gärna maila era förslag till forarprovaren@gmail.com eller skriva direkt i kommentarsfältet.

Stort tack på förhand!

/Rune

11 kommentarer

 1. Hi Rune,
  It is a wonderful blog and very informative. Do you also have the opportunity to write a bit about placement of car in various situations like where should the car be placed on a one-way or two-way internal city roads especially around parked cards and when there are no marked lanes?
  Also, in one of the test, the test inspector said that I should not check the blind spot again after indicating but the traffic school mentioned that it should be checked one last time before changing lane and that is what I read i theory too. Is it correct?

  Gilla

 2. Hej. Vilken fantastiskt lärorik och samtidigt rolig blogg du har. Jag har uppkörning nästa vecka och hamnade här av en slump genom Google, men har sedan läst igenom stora delar av bloggen. Eftersom jag fortfarande är en övningskörare skulle jag önska lite mer konkreta tips, t ex för fickparkering, backning in i parkeringslucka, barkning runt hörn. Dvs inte vad inspektören tittar på utan direkta tips och tricks för moment som många övningskörare upplever svåra. Dina tips för sväng på landsväg var superbra.
  Tack för en fantastisk blogg och jag ska ta med mig många av dina kloka ord när jag i nästa vecka ska köra upp i Jakobsberg i Stockholm…
  / Maria

  Gilla

  1. Hej Maria-Alexandra!

   Vad roligt att du trillade in och att du uppskattar bloggen! Synd att du upptäckte den så sent bara. Om du gillar den så kanske andra gör det också. Dela gärna bloggen via dina sociala media-kanaler! Tack!

   Ja kanske utökar jag med denna typ av inlägg. Vi får se. Jag är ju inte trafiklärare utan f.d. Inspektör och har därför ett annat perspektiv att skriva från.

   Hoppas nu att det går bra på din uppkörning. Du kommer säkert få köra med någon av mina kurskamrater, så du får gärna hälsa dem från mig.

   Gilla

 3. Hej!
  Tack för en lärorik och motiverande blogg! Något jag skulle vilka läsa mer om är hur inbromsningar på med och motlut på landsväg bör gå till. När ska man motorbromsa, när ska man ner direkt i rätt växel m.m. Hur stora är skillnaderna på fem- respektive sex-växlade bilar?
  När är rätt tid att hoppa över växlar?

  Åter tack för bra blogg!
  Mvh,
  Astrid

  Gilla

  1. Hej Astrid!
   Tack för de vänliga orden! Du får gärna dela bloggen med dina vänner och på sociala medier.
   Jag ska försöka få till något inlägg med fokus på de områden du tar upp. Åter, tack 🙂

   Gilla

  2. Hej Astrid!
   Tack för din respons och för berömmet :)! Du får gärna dela bloggen med dina vänner och bekanta om du tror att de kan ha glädje av den. Jag ska snart skriva ett inlägg med den inriktning du efterfrågar. /Rune

   Gilla

 4. Hej, förs vill jag tacka för en trevlig och lärorik blogg! Vidare så har jag några frågor om ”oförutsägbara” händelser under en uppkörning. Till exempel, vad händer om aspiranten är inblandad i en mindre, eller större trafikolycka som icke vållande, säg att någon bryter mot väjningsplikt och krockar med aspiranten?

  Ett liknande exempel är om det pga lokala tillställningar är så många bilköer att aspiranten knappt kan ta sig ur centrum i tid för att visa de förmågor som brukar testas innan uppkörningstiden är slut, kuggas man då?

  Mvh
  Fredrik

  Gilla

  1. Hej Fredrik!
   Tack för berömmet 😊
   Smarta frågor!
   Om aspiranten är icke-vållande och situationen inte gått att förutse kommer hen att få sin körning tillgodo.
   Hamnar de i en bilkö blir resultatet detsamma. Om det inte finns möjlighet att bedöma aspirantens förmåga får hen körprovet tillgodo och en ny körning måste till.

   Gilla

 5. Hej!

  Tack för bra blogg!

  Jag vill gärna läsa mer om körningen efter att en har klarat körkortet. Under vägen till körkortet ligger fokus bara på målet att bli godkänd på teori- och förarprov. När det är avklarat har ju ingenting egentligen ändrats. Inget magiskt händer med körningen därefter. Tvärtom, det är nu det börjar. Att ensam tolka trafiksituationer, fatta beslut och ta det stora ansvaret som det innebär att framföra ett fordon i trafik. Nu ska du på egen hand fortsätta resan mot att en dag bli en bra förare som tillämpar regler och lagar och samspelar bra och säkert i en miljö som är full av egna och andras misstag. För det är enligt min mening en precis lika viktig lärprocess, trots att den hamnar i skuggan av det godkända förarprov.

  Jag skulle gärna vilja läsa mer om körningen efteråt, hur en fortsätter att lära sig och utvecklas som förare. Vilka råd vill du ge? Vad vill du tipsa om? Hur kan jag fortsätta att förbättra min körning på egen hand? Vilka är de vanligaste faserna i inlärningen hos en alldeles ny förare?

  Mvh M.

  Gilla

  1. Hej M!
   Tack för fina ord och för ett bra förslag. Bloggen riktar sig främst till dem som tar körkort, men visst kan det vara relevant att skriva för dem utifrån perspektivet att de nu har sitt körkort. Jag ska klura lite på det. Har du själv körkort?

   Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s