En Jul-hälsning

Hej Läsare!

Nu när jullovet och julhelgen är här kanske det är läge för att litet break i teori och praktik, eller så blir det tid för hårdkörning. Vare sig du ägnar dig åt det ena eller det andra så önskar jag dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Tack för det här året och på återseende 2017!

/Rune

12 kommentarer

 1. Hej,
  Blir väldigt förvirrad nu . Har förstått det som att det inte finns några spec lagar för vilken fil man MÅSTE ha i en rondell , alltså om jag ska svänga vänster i rondellen men ligger i höger fil för att jag har missat att byta så får jag svänga vänster om det kan ske säkert ,utan att det egentligen är ett fel, en regel jag har brutit mot . ..

  På Elevcentralen fick jag frågan om jag får svänga vänster i rondellen. Då svarade jag ” ja eftersom körfältspilarna bara är en rekommendation” Men det var fel man måste följa pilarna. ( Vita pilar målade på marken)

  Är det i dem rondellerna där det inte finns vita pilar på marken som man inte bryter mot en regel om man svänger vänster från höger körfält.

  Gilla

  1. Hej!
   Innan du förstår principen kan det upplevas som förvirrande, men därefter bör det snarare vara befriande.
   Finns körriktningspilar målade i körbanan så bör du följa dessa, men på t.ex. ett körprov (det är i det sammanhanget jag skriver) blir du inte underkänd om du svänger på annat sätt än pilen visar – så länge som du gör det snyggt!
   Tänk dig när det finns snö, då syns inte pilarna. Vad gäller då?

   Gilla

 2. God fortsättning!
  Jag ska köra upp snart och jag har kört en hel del bil nu. Men jag har inte kört så mycket i vinterväglag och nu blev det plötsligt vinter här med halka och osv. När jag övningskörde häromdagen såg jag flera avåkningar. Min fråga till dig är hur jag ska tänka på uppkörningen när det gäller hastigheten, är det halt så går jag ju ner i hastighet men hur mycket? Jag är lite orolig när det gäller påfart till motorväg och motorväg. Behöver ju komma upp i fart men om halt? Vill ju inte köra för sakta heller. Sen har jag en till fråga som inte gäller specifikt väglaget utan vänstersvöng på landsväg. Min trafiklärare säger att jag aldrig ska svänga vänster om jag har en bil bakom mig. Läraren menar att jag inte ska ta den risken utan svänga till höger eller köra vidare och vända på lämplig plats. Vad säger du om det? Tack för en bra blogg.

  Gilla

  1. Hej N-S!
   Tack för cred!

   Då hastigheten är beroende av väglaget i nuet, dvs just då du är ute i trafiken, så kan jag inte säga hur mycket du behöver gå ned i hastighet. Det får du avgöra från gång till gång och från situation till situation. Om det är riktigt halt eller snömoddigt på påfart och motorväg måste du självklart anpassa din körning därefter. Tänk inte för mycket på detaljerna! Inspektören ser till helheten.

   Om vänstersväng:
   Inspektören vill se hur du bedömer den trafiksituation som är just där och då. Har du en bil en bit bakom bakom så går det ändå att utföra vänstersvängen. Allt beror på hur bakomvarande fordon agerar då du tar placering och ger vänstertecken. Först då ska du avgöra vad som är bästa alternativ. Jag har skrivit ett inlägg om sväng landsväg. Har du läst det?
   / Rune

   Gilla

   1. Tack för svaren! Jadå, har läst ditt inlägg om sväng landsväg. Har läst alla dina inlägg 😊. Jag förstår att det är svårt att konkret säga vilken hastighet man ska köra. Jag får anpassa hastigheten efter väglaget helt enkelt.

    Gilla

   2. Hej N-S!
    Oj alla 135!
    Ja det är det som är tricket med att köra bil. Allt är så beroende av hur situationen är där och då.
    Jag är säker på att du klarar det bra!
    /Rune

    Gilla

  1. Hej och Gott Nytt År!
   Egentligen så har dessa skyltar endast uppgiften att vis på vilket håll de olika destinationerna finns. Du kan inte bli bötfälld för att ha placering i körfältet mot Ursvik och istället köra mot E4, så länge du gör det snyggt och inte ställer till det för dina medtrafikanter. Men, då det är vägvisat (skyltat) på detta sätt så är den placering som vägvisarna visar den bäst lämpade för att komma till de mål dessa visar på. Du måste även tänka på att andra trafikanter räknar med att du ska köra åt Ursvik/Solna om du tar placering i höger körfält och planering sin egen körning därefter. Om jag skulle köra på den här platsen skulle jag placera mig enligt vägvisarna, men om jag råkade hamna i fel körfält skulle jag försöka ta mig åt rätt håll ändå- fast med största uppmärksamhet och försiktighet. Om det ändå inte gick, med tanke på annan trafik så skulle jag åka vidare för att vända och sedan köra tillbaka.
   Jag hoppas att du blev klokare av detta svar, annars får du fråga igen.
   / Rune

   Gilla

 3. Hej hur ska jag kunna göra rätt när ena inspektören kuggar mig på ett moment och den andra inspektören godkänner mig på samma moment när jag gör precis samma sak. Allt är alltså beroende på vilken inspektör man har.

  Gilla

  1. Hej! Beskrivgärna momentet så gott du kan, samt det kringliggande som kan ha inverkat på bedömningen. Två tillsynes likadana moment kan bedömas olika beroende på omständigheterna. Vem som är inspektör brukar inte spela någon roll, men sammanhanget kan göra det.

   Gilla

 4. Hej Rune!

  Tack desamma ♥

  Jag har förarprov den 25-Januari samtidigt som jag skall bli farsa vilken dag som helst, beräknat datum var den 22-December så vi får se när barnet känner sig moget att komma ut i vår värld ☺
  Er blogg har varit till mycket hjälp samtidigt som jag även funnit den roande att läsa.

  God Jul & Gott Nytt År!

  Gilla

  1. Hej Joseph!
   Oj det är svårt att toppa att bli pappa, men ett körkort smäller också bra! Då lyckönskar jag Dig och mamman lite i förtid och tackar för de vänliga orden om bloggen!
   /Rune

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s