Lyssna till en fd förarprövare?

6 kommentarer

 1. Korkad fråga kanske. Men jag kör på en väg och ska svänga in på en gata . Släpper gasen , men ska jag blinka innan jag växlar ner?

  Gilla

  1. Hej! Alla frågor som inte ställs är korkade. Det innebär alltså att din fråga inte är det ☺
   Däremot är den svår att besvara rakt av. Svaret beror på hur långt ifrån du befinner dig från den gata där du tänkt svänga in. Om du befinner dig i nära anslutning till gatan dit du tänkt svänga in bör du ge tecken innan nedväxling, eftersom nedväxling oftast innebär en hastighetssänkning. Du behöver träna på att göra den bedömningen på ett självständigt sätt beroende på hur trafikmiljö och trafiksituation ser ut just där och då. Genrellt kan sägas att det är bra med tecken i god tid så länge det inte kan missförstås av dina medtrafikanter. Ett flummigt svar kanske men det är svårt att svara konkret på en allmän fråga.

   Gilla

  1. Hej!
   Växla upp från vilken växel och till vilken hastighet?
   Genrellt är det rätt att hoppa över vissa växlar om situationen tillåter, men att övervarva på för låga växlar blir kontraproduktivt.
   Kan du vara mer specifik i din fråga?

   Gilla

 2. Är det bara i uppsala då? 🙂

  Sen har jag en fråga om en vägmarkering där jag kör ofta. Det är som en liten ”ögla” som är helt omringad av en heldragen linje och så är det flera streck i mitten. Vad betyder den? Det konstiga är att den är på ett huvudled precis innan vänstersväng. efter denna vägmarkering är det en liten separat fil för vänstersväng. det känns konstigt att behöva åka runt den (och göra så bilar bakom saktar ned) vid vänstersväng… och jag måste sakta ned ganska mycket för att på ett säkert sätt komma in till filen för sväng.. vet inte riktigt hur jag ska förklara och det syns inte på google street view, det är något de har lagt till nyligen 😛

  Gilla

  1. Hej!
   Nej, inte bara i Uppsala. Det kan vara möjligt att det går att ordna inom ett större geografiskt område 😊
   Det du beskriver låter som ett spärrområde. Ett målat spärrområde används istället för kantsten men ska fylla samma funktion.
   Förmodligen vill den som planerat detta att trafiken ska sakta ned i denna situation. Om du vill får du gärna ta ett kort och skicka till mig.
   / Rune

   Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s