Från teori till praktik

Det finns något som många har problem med. Det har jag sett och hört otaliga gånger under och efter körprov. Jag har även fått det bekräftat via kommentarer och mail. Svårigheten består i att gå från teori till praktik.

Vad menar jag då med det? Jo, det du läser i boken, på nätet, i appen eller på någon annan plats ska sedan få sin praktiska tillämpning. Du ska alltså överföra den teoretiska förståelsen av trafiken till en praktisk handling.

Svårigheten består i att verkligheten (praktiken) sällan liknar teorin.

I verkligheten krävs det att du kan variera ditt sätt att köra efter omständigheterna. Teorin visar en korsning eller en cirkulationsplats där pilar ritats in. Dessa pilar visar hur du ska placera ditt fordon – och det är bra – men dessa pilar finns inte i de korsningar eller cirkulationsplatser du sedan ska köra i.

Vad gör du när verkligheten plötsligt skiljer sig från teorin?

Ditt teoretiska kunnande måste vara grunden för din körning, men det måste vara elastiskt, som en gummisnodd. När det behövs måste det kunna tänjas ut och ge möjlighet att anpassas efter rådande trafiksituation. Sedan ska det gå tillbaka till grunden igen.

Hut uppnås då detta? Genom övning och en förståelse för att det är så här det ska gå till. Släpp det rigida och anamma det flexibla!

Trafikinspektören vill se att du har den teoretiska grunden lagd men vederbörande vill även se att du har förmåga att tänja på denna då situationen kräver det.

Observera att jag inte ger dig frikort att bryta mot alla trafikregler genom detta inlägg. En flexibel körning är m.a.o. inte detsamma som att tänja på hastighetsgränserna eller att ignorera stopplikt.

Gillar vad du läser och tycker att bloggen förtjänar att leva vidare så får du gärna Swisha några kronor till 0739109486. Tack för din gåva!

19 kommentarer

  1. Hej, kan du kanske skriva ett inlägg om u-sväng i olika sorters korsningar? Både med och utan stoppljus, flerfiliga korsningar osv. Vem som har ‘företräde’, placering osv..

    Gilla

  2. Hej, jag har en fråga angående koppling när man närmar sig en korsning. Vi säger att det är en korsning där jag tycker att sikten är skymd, så jag vill alltså växla ner till första växel. Först motorbromsar jag lite, sedan börjar jag bromsa svagt, och typ 2 meter ifrån korsningen växlar jag ner. Får jag ha kopplingen intryckt efter att ha växlat ner när jag ska stanna/kolla om det är fritt, eller måste jag släppa kopplingen? Känns inte bra att bromsa om kopplingen är uppe

    Gilla

    1. Ja visst får du ha kopplingen nedtryckt i dessa lägen! Jag tycker att många snöar in på i sammanhanget ganska oviktiga detaljer. Hamna inte där! Inspektören sitter inte med för att kika in i minsta detalj på att du hanterar kopplingen perfekt.

      Gilla

  3. hej! kan ni ge mig tips att förbättra mig med uppkörning eftersom jag har använda mycket koppling också med påfart och avfart från landsväg? jag vill gärna ha förklaring när jag ska bromsa med påfart eller avfart..Och sist planering hur kan man bli bättre i den?
    Tack på förhand!

    Gilla

    1. Hej Liz!

      Oj, det är stora frågor du ställer, Liz! Det bästa jag kan göra är att be dig prata om detta med din handledare/utbildare och om denne eller dessa inte kan svara så rekommenderar jag att du byter. Mitt andra tips är att du läser igenom min blogg ordentligt för där finner du svaren på dina frågor.

      Kämpa på!

      Gilla

  4. Är det några fel som är ok att göra på provet. Jag menar ingen är ju perfekt. Jag tror inte att inspektören eller läraren alltid kör perfekt. Och jag har åkt med flera varna förare som inte kört perfekt. Så finns det några fel man kan komma undan med.

    Tex om jag råkar få i fel växel fast jag rättar till det direkt igen.

    Gilla

    1. Hej!
      Den här frågan är återkommande. Den är förståelig men samtidigt oförståelig. Jämför med ett matematikprov i skolan och hur du skulle bete dig då.
      – Är det några fel som är okej att göra på provet? Ingen är ju perfekt! Ett flertal av de jag jobbar med kör inte med korrekta uppställningar och det går bra för dem ändå!

      Jag hoppas du förstår vad jag vill säga med denna liknelse. Visst kan man göra vissa fel och ändå klara sig, men ditt mål måste ju vara att behärska körningen så bra det bara går. Då behöver du inte oroa dig för några småfel. Prova att läsa detta inlägg och se om du förstår bättre vad körprovet handlar om.
      https://uppkorningblog.com/?s=helhetsbed%C3%B6mning

      Gilla

  5. Hej om jag kommer mot en skymd korsning , är det ok att rulla en liten bit med koppling nere för att avgöra om man verkligen behöver lägga i ettan. Jag svänger inte med koppling nere såklart.

    Jag kör mycket miljökörning. Nästan lite för överdrivet enligt läraren på körskolan. Men jag är så rädd att jag blir kuggad för att jag använder koppling för mycket.

    Det är samma sak när jag kommer mot rondell lr rödljus. Läraren säger att man inte måste motorbromsa varje gång. Vad tycker du?

    Gilla

    1. Hej! Du säger att din miljökörning nästan är överdriven, men ändå använder du kopplingen för mycket?
      Miljökörning, eller sparsam körning, ska användas i sitt sammanhang. Du har ju övrig trafik att ta hänsyn till. Det innebär att du bör välja tillfällen att motorbromsa inför t.ex. rondeller eller trafikljus.

      Till din första fråga: Visst är det okej att trycka ned kopplingen ibland när du kör fram emot en skymd korsning. Oroa dig inte så mycket för detta. Se till att du inte blir ett onödigt hinder för andra i din strävan att köra miljövänligt.

      Gilla

      1. Nej jag menade inte att jag använder koppling för mycket. Jag menade att jag är rädd att använda den för mycket. Alltså att man blir kuggad för att man använder koppling för mycket. Jag kör mycket miljökörning pga det.

        Tack för svar

        Gilla

  6. Jag hade min uppkörning nyligen, och nu i efterhand är jag upprörd och ledsen, då jag inte kände att jag ens fick bevisa allt jag kunde.
    Vi körde knappt 25min, med 20 minuter kvar av tiden, och jag fick aldrig köra i stadstrafik. Bara landsväg och motorväg. Han förklarade inte ens varför jag blev underkänd utan bara överlag vilket område jag blev underkänd på. Helt flummigt? känns inte bra alls. Jag, som du skrev, bröt inte mot några regler, jag anpassade mig efter trafiksituationen och samarbetade med trafiken (ex. vid något tillfälle på en parkering väntade jag på att någon skulle förbi för jag visste sedan innan att vi inte kunde mötas och att bilisten inte kunde backa tillbaka in på vägen osv). Jag släppte gasen så tidigt jag kunde/kände pga. det var en ny bil, tryckte på bromsen för att visa den bakom att jag skulle sakta ner….

    han klickade i att jag hade fel på allting, vänstersväng, cirkulationsplats osv. men kunde inte svara på en specifik situation?

    Vac tycker du om det? Min handledare håller med mig men är inte sur pga. att det är normalt med att köra upp flera gånger.

    Gilla

    1. Hej M!

      Jag reagerar inte på att du inte fick några specifika exempel på där du felade. Det är så de ska arbeta vid avslagsbeslut. Detta efter direktiv från ledningen på Förarprov.

      Tiden för körprovet är på totalt 45 minuter, inklusive inledning och körtiden brukar vara mellan 25-35 minuter. Då körprovet är ett stickprov kan det falla sig så att ett körprov består av nästan bara landsväg eller stadstrafik. I de bästa av världar ska körprovet läggas upp med ca 60/30 % landsväg/stadskörning och 10 % manöverprov (backning/parkering mm).

      Som du beskriver det hela framstår inspektören som lite sur och ointresserad, men förhoppningsvis beror det bara på att dina förväntningar inte möttes. Mitt råd till dig är att noga lösa igenom protokollet och de anmärkningar som finns där för att sedan diskutera igenom dem med din handledare.

      Visst är det vanligt att köra upp flera gånger men det behöver inte vara så. Det är inte heller något system från trafikinspektörernas sida.

      Gilla

      1. Hej igen!
        Tack för ditt svar!
        Är det nya direktiv? Jag kan ha haft förväntningar som inte möttes, men jag hade inga förväntningar på att inspektören själv skulle vara jätte pratglad eller sådär. Mina förväntningar var mer att om jag gjorde något fel så skulle jag få en kommentar om vad mer jag skulle förbättra. Tex. Kanske någon tvärbromsar vid ett stoppljus istället för att motorbromsa o.s.v
        Någon annan kanske gör ett direkt fel (inte kollar döda vinkeln, nästan kör på någon, parkerar helt fel etc.) och får det som svar.

        Så ja, jag hade förväntningar på att jag skulle få reda på mer exakt vad jag ska förbättra. Jag skulle tom. hållit med inspektören om att bli kuggad om jag gjort något direkt trafikfarligt men han behövde aldrig hjälpa mig på något sätt.

        Men ja, det får bli som du säger, jag ska skriva in mig på en ny trafikskola, om det ens finns tider, och få mer hjälp därifrån.

        Ärligt talat vill jag inte klaga på inspektören, jag ville inte ens göra det innan trots skräckhistorierna på körkortonline (haha) men det finns inte tider förrän nästa år, och då måste jag göra om teoriprovet också om jag inte sitter och hoppas på en avbokad tid varje morgon .

        Återigen tack!

        Gilla

      2. Hej M!

        Jag förstår att det kan vara svårt att hitta tider i vissa delar av landet och att det ställer till problem ibland. Jag tror inte att du vill söka fel på inspektörerna eller skylla på dem. Om du uppfattade mig så, kanske jag var otydlig.

        Inspektören ska avsluta ett underkänt körprov på (ungefär detta sätt)
        -Din körning är inte godkänd! Det beror (exempel) på brister i dina avsökningsrutiner. Detta visar sig vid körfältsbyte och körning i påfart. Din körning visar även brister i regeltillämpning. Detta visar sig i bl. a. korsningar.

        Sedan får du ett protokoll som också är vagt och allmänt formulerat. Skälet till det är att du inte ska åka hem och öva avsökningsrutiner vid körfältsbyte och cirkulationsplatser, utan i alla möjliga situationer. Detsamma gäller exemplet ovan om trafikregler.

        Jag hoppas du hittar en ledig tid och att du får till det.
        Lycka till!

        / Rune
        PS. Har du fler frågor är det bara att skriva. DS.

        Gilla

    2. Hej jag har en fundering till dig M , du skrev att du kuggade cirkulationsplats enligt protokollet. Jag har hört flera stycken nu som kuggat på det för att dem kört med för hög fart fram till själva rondellen.

      Bara en fundering.

      Lycka till

      Gilla

      1. Hej!
        Tack!
        Det kan mycket väl vara så- Idag gick jag och min privata handledare till en ny trafikskola som bättre förklarade för mig vad jag gjorde fel (det var mycket det med kopplingen som jag nu inser i efterhand- jag motorbromsar väl inte tillräckligt mycket). Jag tycker denna trafikskola var mycket bättre och mycket mer seriösa (blev inskriven och fick en tid snabbt, osv!). Är inte lika sur längre, borde nästan skylla mer på min första trafikskola än inspektören.

        Gilla

Lämna ett svar