Parkering

Gör ett Minitest för att se om du ligger rätt i teorin!

Foto: Rådmansgatan,  Sala

Hur går det till när inspektören vill se dig parkera på ett körprov? Det finns några olika alternativ.

  1. Inspektören pekar ut en specifik plats och talar om hur du ska parkera; om du ska backa eller köra in i rutan (ibland kan du få välja metod själv)
  2. Ni kör in på ett parkeringsområde och inspektören lotsar dig till en del av detsamma. Där får du välja någon av de lediga platserna och själv bestämma hur parkeringen ska gå till
  3. Inspektören leder dig till ett parkeringsområde och du får fritt välja plats inom detta, så länge som du parkerar i rutan mellan två bilar (alternativt intill en ensam bil)
  4. Inspektören kan be dig att fickparkera utmed gatan.

Vad vill då inspektören se när du parkerar och vad tittar på inspektören på? Främst så är parkering ett av fem manövreringsmoment som kan ingå i en uppkörning, men det går inte att plocka parkeringen ur trafiken så att säga, så inspektören vill förstås också se hur du förhåller dig till andra trafikanter.

  1. Manövrering – att hantera bilen, ha kontroll över vart den är på väg och veta hur du får bilen från position A, utanför p-rutan till position B, inne i p-rutan
  2. Avsökning – har du uppsikt omkring bilen? Är du för nära andra parkerade bilar eller föremål? Uppmärksammar du andra trafikanter och hur hanterar du dem?
  3. Regler – var får du parkera (viktigt om du fritt får välja p-plats!)? Vem ska väja, den som ska parkerar (du) eller den som passerar ditt fordon?  Ska du ge tecken eller inte vid parkering?
  4. Placering – står bilen rätt i rutan? Kan andra komma åt sina bilar – förarplats och/eller passagerarplats?

Inspektören kommer att be dig tala om när du är klar med din parkering och denne bedömer då hur fordonet är placerat, hur du samspelat med andra under parkeringen, hur du tillämpat trafikreglerna och hur du lyckades med själva manövreringsmomentet.

Det får inte bli farligt, uppstå risk att krocka med annan parkerad bil eller medtrafikant eller att du måste få hjälp med att få bilen på plats. Parkeringen måste däremot inte lyckas på det första försöket! Det är helt okej att justera eller att börja om, men bland annat p.g.a. tidsbrist, kan du inte få hur många försök som helst på dig och inspektören kan komma att avbryta parkeringen. Om inspektören avbryter eller ingriper, blir din parkering inte godkänd och det leder då till ett underkänt resultat på körprovet. Här vill jag tillägga att det finns tillfällen då inspektören ger en andra möjlighet att utföra en parkering. Det ena kan vara då din körning i övrigt är av så pass god kvalitet att en andra chans är motiverad. Självklart måste då tiden för körprovet räcka till för ett nytt försök.

Nu har du fått en bra inblick i vad det innebär att parkera på körprovet, vad inspektören vill se och hur parkeringsmomentet bedöms. Nu får du fortsätta att öva så att du kan utföra en parkering på ett bra sätt.

Testa ett teoriprov på KÖRKORTONLINE.SE

Lycka till!

Gillar vad du läser och tycker att bloggen förtjänar att leva vidare så får du gärna Swisha några kronor till 0739109486. Tack för din gåva!

12 kommentarer

  1. Hej Rune. Tack för ett lärorik blogg!
    Jag har en fråga angående påfart till motorväg. Min lärare sa till mig att man ska börja blinka i princip på en gång på accelerationsfältet, i stil med vad mannen säger i denna video:

    (Han pratar om det 2 minuter in i videon)
    Just för att signalera då att man är på g, men sen läste jag att det kanske inte är så bra ändå för att det kan göra bilisterna på motorvägen osäkra, att de i sin tur tror att jag bara ska köra rätt ut framför dem. Utan att man då istället bara ska blinka precis innan man gör bytet. Vad anser du om detta?

    Gilla

    1. Hej Emma! Du har rätt i att det vanliga sättet att ge tecken är när man är klar att svänga ut – för att, precis som du skriver, det inte ska tolkas som att du ”bara ska köra rätt ut”.
      Här är det dock lite annorlunda då hastigheterna är högre och det krävs mer tid för dem som är ute på motorvägen att förbereda sig. Det rätta är alltså att ge tecken så snart du är ute på accelerationsfältet. Undantaget kan vara om det är så lite trafik att du inte bedömer det nödvändigt. Då kan du med fördel avvakta med tecken till dess du är klar att lämna accelerationsfältet, precis som du gör vid övriga sidoförflyttningar.
      Hoppas nu att detta gjorde dig klokare.
      /Rune

      Gilla

  2. Hej!
    Jag har en fråga angående det här med att blinka när man kör på en huvudled som svänger. Jag har försökt läsa mig till en bra förklaring på nätet men det finns dom som säger att ”man absolut inte ska blinka eftersom man ju faktiskt kör på huvudleden”, men i teoriboken stod det att man ska blinka om huvudleden svänger och det är i samband med en korsning. Behöver man inte blinka om de i korsningen har väjningsplikt?
    Skulle du kunna hjälpa mig att reda ut detta så jag slipper vara osäker? 🙂

    Gilla

    1. Hej!

      Det är klart att du ska ge tecken även om du kör på en huvudled som svänger. Andra trafikanter kan ju inte veta vart du är på väg utan tecken från din sida. Hur ska de då kunna planera sin körning? Bara för att de har väjningsplikt så försvinner inte din skyldighet att ge tecken vid sidoförflyttning – vilket det faktiskt är fråga om.
      /Rune

      Gilla

  3. Hej! Jag undrar hur det är med egna initiativ på körprovet? Jag tänker framförallt en situation när jag kommer att få köra upp på motorvägen och jag sedan hamnar bakom en lastbil som kör i 90 på 110 vägen. Om trafikinspektören inte gett mig nästa direktiv förväntas jag då köra om lastbilen eller blir det fel med tanke på att inspektören inte sagt att jag får/ska göra det?

    Gilla

    1. Hej Estelle!
      Egna initiativ på ett körprov uppskattas av inspektören så länge de håller sig inom ramarna för de instruktioner som getts. T ex. vid motorvägskörning. Ingen blir gladare än trafikinspektören om du kör om lastbilen.

      Gilla

  4. Hej jag tycker att det känns säkrare att ha foten på kopplingen när jag kör. Jag trycker ju aldrig ner den när jag kör , bara när jag växlar. Är det fel ? Lärare säger olika.

    Gilla

      1. Okej min lärare sa nämligen att jag ska bromsa mer med bromsen fram till en rondell lr korsning. Men då är jag rädd att jag blir kuggad på miljö och sparsam körning.

        Gilla

      2. Hej igen!
        Klart du måste bromsa med fotbromsen ibland in mot korsningar/rondeller. Hur du göt är beroende på hur du planerar och vilken möjlighet du haft att göra det. När du skriver om motorbromsa så svarar jag generellt. När det gäller den biten på körprovet så ska du inte oroa dig för mycket. Om din miljökörning inte är helt kass och den dessutom leder till exempelvis andra planeringsbrister kommer inte den saken enbart leda till underkänt.

        Gilla

Lämna ett svar