Uppkörningsbloggen

Hej och välkommen till Uppkörningsbloggen!

Här kan du läsa om alla de moment som ingår i en uppkörning! Allt är skrivet utifrån trafikinspektörens perspektiv. Du kan läsa om trafikregler, körning i cirkulationsplats (rondell), backning, mm, samt om hur du allmänt beter dig i trafiken och hur trafikinspektören arbetar och bedömer dessa saker.

Bloggen drivs i stort sett ideellt, d.v.s. jag tjänar knappt några pengar på den. Så om du gillar vad du läser och tycker att bloggen förtjänar att leva vidare så får du gärna Swisha några kronor till 0739109486. Tack för din gåva!

Jag som skriver är en tidigare trafikinspektör vid Trafikverket Förarprov i Uppsala, som har bedömt mer än 5 500 körprov för B och därför kan jag ge dig ett unikt  utgångsläge för att bli en bra bilförare och för att klara uppkörningen. Sök efter de områden du undrar över, läs de inlägg som intresserar dig eller maila din fråga till forarprovaren@gmail.com så försöker jag svara på den.

TILL BLOGGINLÄGGEN!

OBS! Saknar du något område? Berätta vilket så skriver jag om det!

Mvh, Rune

26 kommentarer

  1. Köra upp med husbil för behörighet C1. Hur funkar det med last? Måste jag ha en massa last i bagaget när jag kör upp?

    Gilla

  2. Vet ej om denna blogg ännu är igång. Testar en fråga ändå.

    Jag övningskör med min son och vi kör mycket. Han har också tagit många lektioner på körskola. Han klarade teoriprovet första gången men har däremot inte blivit godkänd på två uppkörningar. Han är nu inbokad till ytterligare ett körprov om några veckor. Han har lätt till stress och oro i trafiken men jag tycker att han ändå kör säkert, lugnt, håller hastigheten och har god koll på regler. Hans körlärare har tipsat om sådant han kan tänka på men har inga invändningar mot att han är redo för körprov.

    Jag misstänker att han blir allt för spänd och nervös just vid provtillfället. Vet du om det är tillåtet att ha medpassagerare vid körprov exv. trafikskolans körlärare eller en anhörig?

    Min son har ingen diagnos eller rätt till anpassning på annat sätt. Jag vill gärna kunna hjälpa honom på bästa sätt.

    Gilla

    1. Hej!
      Jodå, bloggen lever, men jag har inte varit så aktiv den senaste tiden.
      Det är svårt det där med nerverna. Alla har lite olika svårt att hantera dem, men visst får du sitta med under körprovet, om du tror att det kan hjälpa. Prata med inspektören före provet så löser det sig.
      Hoppas sonen får till det på ett bra sätt.

      Gilla

  3. hej! jag tycker det är krångligt att fickparkera, men jag undrar lite grann hur vanligt det är att behöva fickparkera under ett förarprov? sker det i de flesta proven?

    Gilla

  4. Mc fråga gäller rondellen . Om jag ska köra ut från tredje avfarten så jag placerar mig i vänstra filen och innan jag kör ut byter jag filen till höger. Min fråga är hur ska jag göra när bilister saktar inte när , dom som är på min högra sidan ?

    Gilla

    1. Hej Marijana!

      Du får försöka att samspela med de övriga trafikanterna i cirkulationsplatsen. Då det är du som ska byta körfält/sidoförflytta dig, så har du skyldighet att inte hindra eller störa. Håller du en alltför låg hastighet i rondellen?

      Gilla

  5. alltså vad är smartare, att övningsköra 1 gång i veckan på 80m eller 2 gånger i veckan på vardera 40m? jag blir inte klok, jag undrar om oftare är bättre även om det är kort för att skapa vana? försöker tänka tillbaka på pedagogik och psykologi som jag är så intresserad av och lär mig om hela tiden men kan inte riktigt dra minne av vilket som är bäst 😕

    Gilla

    1. Hej!
      Finns nog inget rätt eller fel svar på din fundering. Säkert väldigt individuellt. Personligen skulle jag välja 40 min x 2/vecka då det annars skulle kännas som för lång tid mellan varven.

      Gilla

  6. Hej!

    är det tillåtet att köra i vänster fil i hög hastighet under uppkörning om jag ska åka till ett plats där jag måste köra i denna fil , eller måste jag hålla mig till höger fil och sedan byta fil efter vid ett trafiksäkert situation

    Gilla

    1. Hej!

      1. Vad menar du med ”hög hastighet”?
      2. Ja det är tillåtet, men om det är en längre sträcka så kan det bedömas som hindrande att fortsätta hålla placering i det vänstra körfältet. Då kan det vara bättre att byta till det högra körfältet och sedan byta tillbaka till det vänstra när det behövs.

      Gilla

  7. hej. Jag ska göra min andra uppkörning om 2 dagar. undrar om de kommer checka mig på samma moment eller om det blir nya och samt där de checkar det jag kuggade på sist.
    Tack!

    Gilla

    1. Hej! Om det är möjligt så kommer de att följa upp de provpunkter som din körning blev underkänd på. I övrigt så blir det ett helt nytt körprov.
      Lycka till!
      / Rune

      Gilla

      1. Hej!

        Skulle du kunna göra ett inlägg om uppkörning i örnsköldsvik, vad man ska tänka på, hur vägarna ser ut och rutt etc etc?

        Gilla

      2. Hej!

        Tyvärr har jag ingen lokalkunskap om Örnsköldsvik och vet därmed ingenting om hur vägarna ser ut, men jag antar att de ser ut som i övriga Sverige.
        Tänk på planering, manövrering, regler, samspel, avsökning, trafiksäkerhet och ditt beteende, så går det säkert bra.

        Gilla

  8. Hej sonen har brutit ett ben i vänster hand på basketträning och den är nu gipsad. Han ska köra upp snart och vi undrar över hur man ser på detta. Han kan hålla ratten med båda händerna och kan växla utan problem. Han har också provat t ex att backa runt hörn och det går bra. Han kan manövrera ratten bra med höger hand och hålla ratten men inte direkt manövrera med vänster. Är det godkänt vid körprov? Hur ser man på detta idag; måste man ALLTID ha båda händerna på ratten utom när man växlar förstås? Allmänt anser vi, min man och jag, att han manövrerar bilen bra och han är lugn och stabil i sin körning.

    Gilla

    1. Hej!
      Vad trist att han brutit ett ben i handen. Om det bedöms av trafikinspektören att det går bra att framföra fordonet på ett trafiksäkerhet trots detta, så är det inget hinder. Jag har själv utfört flera körprov med aspiranter som har haft en handskada. Det är dock så att en bedömning av situationen görs från fall till fall.
      När trafikinspektören träffar din son, så kommer denne att fråga om möjligheten att hålla i ratten, växla och vid behov kunna göra en undanmanöver. Det är inte säkert att frågan ställs precis på detta sätt men det vad som rör sig i trafikinspektörens huvud.
      I just detta fall så ser jag en del tveksamheter. Du skrivet t.ex. att sonen ”inte (kan) direkt manövrera med vänster”. Det kan gå hur som helst här. Körningen kan gå att genomföra men det kan även ses som ett hinder och din son kan bli avvisad och förlorad både körprov och avgift för detsamma.
      Fundera, prova och fatta ett beslut om vad ni tror är bäst.

      Lycka till!

      // Rune

      Gilla

  9. Dottern körde upp i dag men underkändes, fick mycket beröm för sin körning överlag men det nekande beslutet grundades på att hon behövde förbättra avsökningsförmågan.
    Vad och i vilka situationer ska jag bäst lära henne inför nästa uppkörning ?
    Tack på förhand

    Gilla

    1. Hej Marie!
      Vad tråkigt att din dotter inte klarade sig. Hoppas det ordnar sig vid nästa tillfälle.
      Din fråga är omöjlig att svara på då den är så bred. Jag rekommenderar dig/er att gå igenom detta både i bilen (om du är handledare) och vid köksbordet och på så sätt komma fram till vad som fattas. Gör en sökning på min blogg – Avsökningsrutiner och läs det som dyker upp. Förhoppningsvis kan detta vara till någon hjälp.
      Lycka till från mig!

      Gilla

  10. Hej, får uppkörningsledaren säga att man skall köra iallafall för att bakomvarande bilar inte skall bli stressade när man stannat och det kommer bilar så man måste ta hänsyn till högerregeln, och uppge som skäl att ibland måste man förbise högerregeln ( det stod bilar som stannat trots att dom hade företräde egentligen, och jag valde att invänta…men detta blev kuggning,hade jag kört så hade jag ju brutit mot högerregeln….förstår inte detta, samt också att man parkerat för långt ifrån , men alla linjer var översnöade så det fanns inget direkt att orientera sig med dom, fick inte göra om parkeringen trots att jag sa att jag kan justera naturligtvis….

    Gilla

    1. Hej Joanna!
      Ja det kan vara så att du måste köra trots att du har väjningsplikt mot de andra. Om den som du ska väja för inte kör, så måste någon till slut ta initiativet, annars blir alla bara stående. Jag tror inte att detta var det enda skälet till underkännandet. Förmodligen var det helheten som vägdes in i beslutet. Jag tror att inspektören fällde dig på bristande samspel.
      Om parkering: Finns eller syns inga linjer så får du tänka på avståndet till bilen bredvid – om där finns någon. Kanske fanns inte tiden för en ny P-chans?

      Gilla

Lämna ett svar