Uppkörningsbloggen

Hej och välkommen till Uppkörningsbloggen!

Här kan du bl.a. läsa om alla de moment som ingår i en uppkörning. Du kan läsa om trafikregler, körning i cirkulationsplats (rondell), backning runt hörn, om hur du allmänt beter dig i trafiken och om hur trafikinspektören arbetar och bedömer. Jag som skriver är en f.d. trafikinspektör vid Trafikverket Förarprov i Uppsala, som har bedömt mer än 5 000 körprov för B och har därmed ett unikt  utgångsläge att ge dig det du behöver veta för att bli en bra bilförare och för att klara uppkörningen. Sök efter det område du undrar över, maila din fråga till forarprovaren@gmail.com eller bara surfa runt bland de olika inläggen. Jag finns även på Facebook. Där kan du gilla min sida, dela den med dina vänner och få aviseringar när ett nytt inlägg finns att ta del av. OBS! Saknar du något område? Berätta vilket så skriver jag om det!

Mvh, Rune

 

4 kommentarer

 1. Dottern körde upp i dag men underkändes, fick mycket beröm för sin körning överlag men det nekande beslutet grundades på att hon behövde förbättra avsökningsförmågan.
  Vad och i vilka situationer ska jag bäst lära henne inför nästa uppkörning ?
  Tack på förhand

  Gilla

  • Hej Marie!
   Vad tråkigt att din dotter inte klarade sig. Hoppas det ordnar sig vid nästa tillfälle.
   Din fråga är omöjlig att svara på då den är så bred. Jag rekommenderar dig/er att gå igenom detta både i bilen (om du är handledare) och vid köksbordet och på så sätt komma fram till vad som fattas. Gör en sökning på min blogg – Avsökningsrutiner och läs det som dyker upp. Förhoppningsvis kan detta vara till någon hjälp.
   Lycka till från mig!

   Gilla

 2. Hej, får uppkörningsledaren säga att man skall köra iallafall för att bakomvarande bilar inte skall bli stressade när man stannat och det kommer bilar så man måste ta hänsyn till högerregeln, och uppge som skäl att ibland måste man förbise högerregeln ( det stod bilar som stannat trots att dom hade företräde egentligen, och jag valde att invänta…men detta blev kuggning,hade jag kört så hade jag ju brutit mot högerregeln….förstår inte detta, samt också att man parkerat för långt ifrån , men alla linjer var översnöade så det fanns inget direkt att orientera sig med dom, fick inte göra om parkeringen trots att jag sa att jag kan justera naturligtvis….

  Gilla

  • Hej Joanna!
   Ja det kan vara så att du måste köra trots att du har väjningsplikt mot de andra. Om den som du ska väja för inte kör, så måste någon till slut ta initiativet, annars blir alla bara stående. Jag tror inte att detta var det enda skälet till underkännandet. Förmodligen var det helheten som vägdes in i beslutet. Jag tror att inspektören fällde dig på bristande samspel.
   Om parkering: Finns eller syns inga linjer så får du tänka på avståndet till bilen bredvid – om där finns någon. Kanske fanns inte tiden för en ny P-chans?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s