PREMIÄR! PREMIÄR! PREMIÄR! PREMIÄR! PREMIÄR! PREMIÄR! PREMIÄR!

 Hej och välkommen till Sveriges (enda?) blogg författad av en tidigare förarprövare vid Trafikverket. Här kan du finna svar på dina frågor inför körprovet och samtidigt bli av med några av de fördomar om inspektören du bär på. Av erfarenhet vet jag att det existerar en skog av rykten om hur en inspektör beter sig och om hur ett körprov och bedömningen går till. Med erfarenhet från ca 5 000 körprov för behörighet B har jag varit med om det mesta. Min förhoppning med den här bloggen r att den erfarenheten ska bli till nytta för dig som ska ta körkort. Då kan du komma ännu bättre förberedd till ditt körprov och få ett bättre resultat.

Ställ dina frågor om körprov och annat som har med körkortet att göra så ska jag svara på dem. Svaren är kanske inte alltid det du vill höra utan vad du behöver höra innan du kör upp.

Ps. Jag planerar även att skriva lite egna reflektioner om körprovets upplägg och utformning, samt dela med mig av lite minnen från min tid som trafikinspektör. Ds

Väl mött på bloggen!

2 kommentarer

 1. Hej! Blev kuggad föra veckan på mitt förarprov, främst för jag gjorde ett stort fel i en korsning. Men det andra ”mindre” felet han påpekade var när han bad mig att vända på en mindre landsväg, vilket är ett moment jag alltid fruktat. Men förstår i efterhand att min planering skulle varit bättre och att jag skulle gått ner mer i fart. Men iallafall, jag färdas på en mindre grusväg, den är smal, så det finns mötesplatser på vägen. Han säger åt mig att vända på lämpligt ställe. Det första jag ser är en mötesplats, men vägen är alldeles för smal för att jag skulle kunnat vända där ( om jag skulle gjort det skulle jag fått backa och kört fram tusen gånger innan jag lyckats vända), efter den mötesplatsen svänger vägen åt vänster och där är det tre hus på rad, ett på höger sida och två på vänster. De ligger väldigt nära vägen, det första huset på vänster sida har en lite längre infart in till sig, men fortfarande så jag tycker det är opassande att köra in där och backa ut. Efter de tre husen svänger vägen åt höger och fortsätter hundrameter fram där vägen sedan korsas, till höger är där en längre infart till ett hus, till vänster fortsätter vägen fram till en korsning med stop. Så jag kör till vänster bakar sedan in en bit på den långa infarten och vänder där. Men körläraren sa sedan till mig (efter provet) att det fanns många andra platser jag kunde vänt på. Men jag har lärt mig att man inte ska köra in på privata infarter, bara om de ligger långt ifrån huset typ, och det fanns ingen annan anslutande väg jag kunde vänt på. Bara en mötesplats till. Så då måste han menat att jag skulle kört in på de andra privata infarterna. Vad är det okej och köra in och inte (på privat väg/mark)? Hur tänker inspektörer när det kommer till sånt?
  Och sen undrar jag en sak till, om man kör på smal grusväg som saknar markeringar som jag gjorde, får jag då backa in på t.ex ett hus infart som ligger på vänster sida fastän det är på ”fel” sida av vägen? Ursäkta om det är svåra frågor att svara på, men jag vill verkligen förstå.

  Skulle varit så tacksam om du kunde svara på dessa frågorna så gott du kan. Du får gärna maila svaret till mig på emmajohaans@gmail.com !

  Gilla

  1. Hej Emma! Tack för din långa och intressanta fråga 😊
   Jag besvarar den i ett nytt inlägg (ämne vändning) och på din mail. /Rune

   Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s