Prövotid

Fråga från Elin:
”Om man tar A1-körkort vid 16, får ma väl det på prövotid? Om man sen tar B-körkort efter prövotidens slut, visst stämmer det att man inte får nån ny prövotid?”

Svar: Det stämmer, Elin!

Så här står de i Transportstyrelsens broschyr Allt om körkort:

”Körkort på prov i två år
Alla nyblivna körkortstagare i Sverige får en prövotid på två år. Prövotid innebär att om du under denna två- årsperiod gör dig skyldig till någon förseelse som leder till att körkortet återkallas, måste du göra ett nytt förarprov (både kunskapsprov och körprov) för att få ett nytt körkort. För behörigheterna A1, A2, A och B gäller dessutom att du måste genomgå riskutbildning på nytt innan du får avlägga förarprovet. Dessa krav gäller oavsett hur kort spärrtiden (återkallelsetiden) är. Även den som tar nytt körkort efter att ha fått sitt körkort återkallat får en prövotid på två år. Prövotid gäller inte för körkort behörighet AM (moped).”

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s