Hur kan jag bli mindre nervös inför körprovet?

Om jag fått en tia för varje gång jag fått höra om hur nervösa alla är vid uppkörningen så hade jag varit miljonär nu! Att göra sin uppkörning är en klar stressfaktor och alla får brottas med nervositet inför denna. Om man sedan tror att inspektörerna är ute efter att kugga så många som möjligt, eller åtminstone fylla sin kuggningskvot för dagen, så spänns nerverna ändå mera. Om du ska köra upp och är väldigt nervös inför detta och om du tror att inspektören söker efter tillfälle att fälla dig, så kan jag lugna dig genom att säga att så inte är fallet. Inspektören är inte ute efter att kugga dig, utan istället söker denne efter möjligheter att godkänna dig. Ryktena om hur elaka inspektörerna är och att de är veritabla kuggningsmaskiner är överdrivna och i mångt och mycket falska! Finns det någon sanningen bakom dessa så härrör de från en annan tid, en annan tid då kundvänlighet och bemötande inte var så starka ledord inom Trafikverket Förarprov som de är idag. Måhända finns en och annan dinosaurie kvar, men de är bildligt talat på utdöende.

Idag arbetar Trafikverket Förarprov stenhårt på att varje aspirant ska få ett bra bemötande och att det vid provtillfället ska skapas en så positiv atmosfär som möjligt. Allt detta för att du som kör upp ska bli så bekväm och avslappnad som möjligt.

Inspektörerna skapar inte fällor, de luras inte och de smider inte planer för att du ska underkännas på körprovet!

Så här står det i Trafikverkets Handledning för körprov:

Målsättning: Målsättningen är att du och de andra trafikinspektörerna genomför och bedömer proven kundvänligt, likvärdigt och rättssäkert.

Förhållningssätt: Vi ska ge kunden bästa möjliga bemötande genom att vara:

Förtroendeingivande: Varje kund ska känna sig trygg i att vi är engagerade och att vi gör allt vi kan för att skapa goda förutsättningar att genomföra provet .

Lyhörda: Varje kund ska känna att vi lyssnar på dem. Varje kund ska uppleva att vi är förstående och att vi visar empati för deras situation.

Tydliga: Varje kund ska känna sig trygg i att vi alltid är enkla i vår kommunikation. Vi ger alltid ett trevligt bemötande och visar oss alltid från vår bästa sida som ansiktet utåt för Trafikverket.

Så, om du är nervös inför uppkörningen är det fullt förståeligt. Alla inspektörer vet detta och ska göra sitt bästa för att du ska känna dig så avslappnad som möjligt. Var inte rädd för att inspektören ska vara emot dig. för det är inte sant. Inspektören vill att det ska gå bra för dig.

Gillar vad du läser och tycker att bloggen förtjänar att leva vidare så får du gärna Swisha några kronor till 0739109486. Tack för din gåva!

13 kommentarer

 1. Hej Rune!
  Vill bara ge beröm för en grymt bra blogg. Har uppkörning om drygt en månad, nervositeten växer tiofaldigt för var dag som går, men det finns en sak som hjälper – dina inlägg. Tack för att du ger inblick i ”den andra sidan”, och hjälper till att förändra bilden av Trafikinspektören som ute efter att vara jäklig.

  Gilla

  1. Hej Ulrika!
   Tack för de fina orden och för bekräftelsen på att bloggen gör just det den är tänkt att göra. Du ska se att din nervositet släpper så snart du kommit ut på ditt körprov.
   Lycka till när det är dags!

   PS. Du får gärna återkoppla om hur det gick. DS.

   Gilla

   1. Tack snälla. Det ska jag absolut göra.

    Har en fråga kring uppkörningen. Jag ska hyra bil av Trafikverket, och har kollat upp vilka slags bilar jag kan komma att få köra – varav inget är ett bilmärke jag någonsin kört. Finns det utrymme för att få ”lära känna” bilen? Tack på förhand!

    Gilla

   2. Hej Ulrika!

    Oj har jag glömt att svara dig?

    Ja, i början av körprovet får du lite tid att bekanta dig med fordonet. Inspektören har förståelse för att du kan vara ovan vid det fordon du ska framföra.

    Gilla

   3. Hej Rune!

    Hade uppkörningen imorse och blev godkänd 🙂 Ville bara berätta dom roliga nyheterna! Och tack för en suverän blogg!

    Gilla

   4. Hej Ulrika!

    Oj vad roligt att höra! 😀
    Tack för att du hörde av dig och berättade. Kör nu med hjärta och hjärna så ses vi ute på vägarna.
    Ha det bra!
    / Rune

    Gilla

 2. Ska det vara så här svårt att ta körkort? Eller har jag så extra svårt? Har just kört upp i Avesta efter 20 lektioner i Stockholm och 20 lektioner i Avesta och kuggat. Det ösregnade och slutade regna om vartannat och jag var för osäker på vindrutetorkarna tyckte inspektören. Höll dessutom på att missa en högerregel vid en plats som liknar en utfart. Körläraren tyckte jag kör säkert , lugnt, mjukt, har koll på regler, hastighet och säkerhet. Jag förstår varför jag inte blev godkänd för jag blir så stressad av provsituationen och det ledde till misstagen men det hjälper verkligen inte att inspektörer inte säger ett konstruktivt ord utan bara visar protokollet. Jag anser inte att körskolor och provens utformning följer någon moder.n pedagogik eller tar hänsyn till olika personlighetstyper.

  Gilla

  1. Visst kan det upplevas som mycket svårt att ta körkort, men du ska inte hänga läpp för den här missen. Var det din första uppkörning? Vad menar du med ”Höll dessutom på att missa en högerregel”? Missade du den eller upptäckte du den bara sent? Fick inspektören ingripa?
   Inspektören har i sin arbetsinstruktion att ge konstruktiva kommentarer vid ett underkänt körprov.

   Gilla

   1. Tack för ditt snabba svar. Det var på en 30 väg, där man kör i ca 20 genom en parkeringsplats på var sida, och det kommer en liten väg från höger, jag hade inte hunnit varken stanna till eller köra före förbi bilen som på väg på från höger, då inspektören ingriper och säger ,- tänk på högerregeln. Det var tredje gången jag körde upp men de första gångerna var fyra år sedan. Nej, jag fick ingen direkt feedback.

    Gilla

   2. Hej Sofia!
    Ja, så som du beskriver det verkar inspektören ha bedömt dig väldigt strikt. Om allt i övrigt var bra så hade jag endast skickat med dig detta som något att tänka på. Många inspektörer lever efter den förlegade devisen ”ett ingripande leder alltid till underkänt” – oavsett hur litet det än var. Finns det någon annan markering på ditt protokoll? Var det fler situationer där det inte gick bra?

    Gilla

   3. Nej, det var inga andra direkta fel.
    Jag är 43 år och vet att jag aldrig i mitt liv köra för fort eller riskera något med omkörningar, halka etc. Nu har jag fått en ny tid men inte förrän 7:e september så det blir tight med teorin som godkänd.
    Nu är jag rädd att jag får samma inspektör igen kommer det att påverka resultatet

    Gilla

   4. Hej sofiamalone!
    Ok, då var det nog en ngt petig inspektör. Att få samma kommer inte att påverka resultatet såvida du inte låter det påverka dig. Inspektörerna är proffs och klarar att vara objektiva. Du ska se att du sätter det nästa gång. Hamna bara inte i fällan där du fegar och stannar för allt som rör sig. Gör din grej så ska du se att det räcker långt! Hör gärna av dig med resultatet. /Rune

    Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s