När ger man tecken i cirkulationsplatsen?

https://wordpress.com/post/uppkorningblog.wordpress.com

– När ska man egentligen ge tecken i cirkulationen (rondellen)?

Den frågan har jag fått många gånger!
Varianterna är många. Allt ifrån inget tecken till att ge tecken i tid och otid. Många resonerar: bättre ge tecken en gång för mycket än inte alls. Men det stämmer inte. Tecken med köriktningsvisare hit och dit skapar bara förvirring.

På körprov har jag ofta sett att aspiranten  ger tecken före cirkulationen, vare sig de ska svänga vänster, höger eller köra rakt fram! Inte konstigt att det blir rörigt ibland.

Tecken i cirkulationsplatsen ska ske vid utfart ur cirkulationen (eller om du byter placering inne i cirkulationen),  inte före densamma! Detta för att hastigheterna i cirkulationen ska sänkas. Om du inte riktigt säkert vet åt vilket håll de andra förarna ska köra, så sänker du din hastighet. Skulle det ske någon olycka så blir konsekvenserna av den ofta inte värre än plåtskador. Så, på din uppkörning, ska du kunna visa att du vet hur du ska ge tecken vid rondellkörning.

Transportstyrelsen har gjort en bra film om hur du ska köra samt ge tecken i en cirkulationsplats. Se den HÄR!

4 kommentarer

 1. Hej Camilla!
  Det där låter jobbigt tycker jag. Om det är så att din synförmåga är problemet kan jag inte hjälpa dig trots all min erfarenhet från att bedöma körprov. När du kör på motorväg så har du oftast skyltar på 1000 meter och 500 meter som visar dig vart du ska av, t.ex. mot en specifik avfart. Är du säker på att det är synen och inte planeringen – eller en kombination av de båda? Det finns en chans att du ska få till det, även om din syn inte riktigt är på topp och det är genom en extra god planering. Du behöver titta långt fram för att fånga upp informationen så tidigt som möjligt. Samtidigt behöver du förstås koll på de andra trafikanterna runt omkring dig. Här krävs ofta en hel del övning för att klara av detta. Vad säger din trafiklärare om din förmåga att planera din körning? Prata om detta med läraren/handledaren och försök att hitta den metod som passar dig bäst. Lycka till! /Rune

  Gilla

 2. Hej! Har lite problem med körningen pga min syn. Jag bär linser varje dag. När jag kom längre på körlektionerna och de var dags att tolka skyltar så kunde jag inte se vad som stod på skylten när min lärare såg det. Hon hann alltid se före. Så jag gjorde en ny synundersökning (de var dags, 1 år sist) och fick nya linser med ny styrka. Jag har märkt att jag ÅTERIGEN inte ser vad som står på skyltarna i god tid och det sabbar hela min körning. Jag vet vad jag ska göra när jag sett skylten men det blir alltid för sent. Vad ska jag göra? Jag kan inte lägga ner mer pengar på nya linser, och jag är väldigt nära på att boka uppkörning snart då jag är i princip klar med utbildningsmomenten. Idag gick hela körlektionen åt helvete, missade varje avfart pga såg vad som stod på skylten för sent osv. Jag klarar ju mig när jag kör men inte på motorvägen då det är högt tempo. Har du några tips? Vet att det är svårt för dig att svara men hoppas du förstår vad jag menar.

  Gilla

 3. När jag körde upp, sa inspektören ungefär såhär till mig: jag har egentligen ingenting att anmärka på. Möjligen var du lite för länge på påfarten ut på motorvägen, men det är ju halt idag, så idag är jag snäll mot dig.

  Jag klarade uppkörningen givetvis eftersom detta var den enda kommentaren.

  Jag förstår hans åsikt, men min fundering är om det räcker med att vara lite för sen ut på motorvägen för att kuggas? För i övrigt var det ju bra. (Även fast jag själv anser att jag klantade mig lite väl mycket). Tänkte mig inte för i en korsning med väjningsplikt så jag fick tvärnita för att det kom en bil. Och blinkade vid backa runt hörn.

  Så enligt mig fanns det ju fler saker att ta mig för?

  Egentligen borde jag väl inte fundera på det såhär i efterhand, eftersom jag klarade körkortet. Men vill försöka förstå för att kunna utvecklas. (Sen är det kanske svårt att säga, eftersom det bara var jag och inspektören i bilen).

  Gilla

  1. Hej Virrpanna!
   Det är en bra fråga du ställer och ett bra ämne för en ny blogg post. Det är så jag kommer att besvara dig. Bra också att du visar på hur inspektören ska arbeta. /Rune

   Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s