Förstår du trafiken?

Väldigt ofta vill vi den kortaste vägen framåt – alldeles oavsett om det är den bästa vägen eller inte! Vi människor sägs vara rätt så lata av oss och söker därför gärna efter genvägar. När det kommer till körkortet, så följer många principen; så snabbt och enkelt som möjligt. Ett körkort ska inte vara krångligt att ta och det ska vara billigt. Att många ryggar för kostnaden är fullt förståeligt, men att man inte vill ägna nog tid till att öva in grunderna ordentligt är för mig ett mysterium. Jag menar, att lära sig när högerregeln gäller eller om du kör på huvudled, det går rätt så snabbt. Växla från ettan och upp till sexan är inte heller ett större problem för de flesta. Det här med väjningsplikt mot gående vid övergångsställe fattar folk ganska fort.

Vad är det då som tar tid? Det som tar sin runda tid är att lära sig förstå trafiken. Det krävs träning för att lära sig läsa och trafiken är som en bok med många svåra ord och komplicerade meningsbyggnader. För några går det relativt lätt och snabbt, medan andra får kämpa ganska länge innan det lossnar. Det går inte så bra för dig om du försöker ljuda dig fram i trafiken. Du kommer att vara ett hinder för dem som redan lärt sig att läsa flytande.

Hur når du då fram till en körning där du hittar bästa luckan, klarar samspelet vid körfältsbyten, behärskar växling, acceleration och avsökning i samma moment och vet när du behöver sakta in mot cirkulationsplatsen eller inte? Det jag nu beskrev uppnår du bara genom övning, övning och åter övning! Räkna med att det tar tid att lära sig köra bil. När du planerar för att ta körkort, så ta med i beräkningen att det kommer att kosta – både pengar och möda – då blir du inte besviken om du inte har din lapp inom ett par månader. Går det snabbare, så fine, men då har du åtminstone inte hamnat i en situation där du måste ha ditt körkort redan igår!

En del är rena mästarna på att lära sig det teoretiska. Swish och de kan allt! Andra kopplar på en gång hur man för sig i trafiken. Piece of Cake, liksom! För de teoretiskt snabba kan den praktiska delen av körkortet ta lång tid och för de praktiskt starka kan det teoretiska ta en evighet. De bokar ett förarprov (teori och körning) och klarar det ena galant, men tragglar med det andra. De kastar ut stora belopp i ren desperation. De bokar det ena omprovet efter det andra, men misslyckas ideligen. Tillslut hamnar de i en situation där de bara vill ge upp. Jag har mött väldigt många som hamnat i den sitsen där de gråter av frustration. Många gånger har jag fått meddela att: ”Din körning är inte godkänd!” och mötts av förtvivlan över att det gått så bra på teoriprovet men att de inte klarar körningen.

Dit behöver du inte komma om du ser till att förbereda dig ordentligt. Boka inte ditt förarprov, innan du vet att du är redo för både teori och körning. Satsa inte på en snabb genväg, för alltför ofta misslyckas den och genvägen blir till en senväg. Vare sig du kör privat eller på trafikskola så se till att ta din utbildning på allvar och nöt in grunderna, träna på att få en blick för trafiken och för att förstå vad din roll i det hela är. Då kommer du att klara dig bra på din uppkörning och du kommer vara mindre nervös över att du ska misslyckas. Dessutom kommer du att bli en trygg och pålitlig medtrafikant som klarar att föra sitt fordon i alla olika trafikmiljöer

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s