Smal och krokig landsväg

På körprov, när vi svängde in på en smal och krokig väg som såg ut enligt bilden, sänktes vår hastighet plötsligt till mellan 35-45 km/h, trots att det var hastighetsbegränsat till 70 km/h. När jag frågade om de visste vilken hastighet det var på vägen fick jag ofta rätt svar. Nu ska jag vara tydlig med att frågan jag ställde inte var en provfråga som de behövde svara rätt på för att klara körprovet, utan en kontrollfråga för att jag skulle veta om de var medvetna om situationen. Då brukade jag följa upp med frågan: Varför kör du då 40 km/h? Svaren varierade mellan: För att det är så smalt! Här kan man ju inte köra 70! Det är bäst att ta det lugnt och köra säkert!

Vad vill då förarprövaren se? Förarprövaren vill se att du klarar att hålla en hastighet som är anpssad efter situationen. 40 km/h är inte det, inte som situationen ser ut enligt bilden ovan. Här är det inget problem att hålla omkring 70 km/h. Om sedan läget förändras så ska du kunna anpassa din hastighet efter det. Om du kör i 40 km/h i detta läge,kan inte inspektören tro annat än att du inte är redo för ett körkort och du kan riskera ett underkänt körprov.

Gillar vad du läser och tycker att bloggen förtjänar att leva vidare så får du gärna Swisha några kronor till 0739109486. Tack för din gåva!

15 kommentarer

 1. Hej!

  Superbra att du lyfter detta!

  Jag klarade inte min första uppkörning på grund av just den här situationen. Körde alldeles för försiktigt (ca 50 km/h och fri sikt) på en smal krokig väg ute på landsbygden. Allt annat under uppkörningen var bra så jag var nästan säker på att jag skulle köra det (var så nöjd med min backparkering mitt i ruschen utanför Willys som ett sista moment). Men icke, bra det -för nu har man lärt sig!

  Gilla

  1. Hej Nina!

   Tack för din kommentar!

   Ja, många tror att de måste köra väldigt sakta så snart vägen blir lite smalare, men det är ju inte alltid nödvändigt.

   Får jag fråga om inspektören nämnde något om din hastighet medan du körde?

   Gilla

   1. Han sa faktiskt ingenting, han lät mig göra mitt-men han vred lite lätt på sig och jag kände nog innerst inne att jag körde för sakta, men fortsatte att göra det ändå.

    Andra gången gick bättre och då fick jag mitt efterlängtade körkort 😊

    Tack för alla tips du delar med dig, det är intressant och lärorikt att läsa!

    Gilla

 2. Hej!

  Jag vet inte om svaret är en självklarhet som man borde veta vid det här laget, men jag måste fråga om det stämmer att denna väg:

  https://www.google.se/maps/@59.1725072,17.6674511,3a,75y,166.58h,62.55t/data=!3m6!1e1!3m4!1snP4yb8Yq_R44atwq7sA9Bg!2e0!7i16384!8i8192?hl=sv — räknas som en smal och krokig?? Den har svaga vägmarkeringar kvar som skiljer körfälten åt. Ska man verkligen placera sig mot mitten här förutom vid möte och skymd sikt?

  Gilla

  1. Hej Lilly!

   Nja det exempel du länkade till kan knappt kallas för smal och krokig väg, men i brist på annat så…

   Eftersom det finns två körfält så finns ingen direkt anledning att ligga mittplacerad utan mitt i höger körfält blir bra.

   Gilla

 3. Hej!

  Vet inte om du fortfarande svarar på frågor här men chansar ändå!
  Jag undrar över placering vid smala krokiga vägar och vad som egentligen gäller? Har läst/hört olika åsikter angående krokiga vägar.
  Ett exempel : https://www.google.com/maps/@59.1631356,17.612945,3a,75y,19.59h,58.84t/data=!3m6!1e1!3m4!1s4DFUUKJSCT0IUvkhpET-mg!2e0!7i13312!8i6656

  Jag vet att man ska anpassa hastigheten (sakta ner) vid dålig sikt/kurvor samt hålla sig till höger såklart vid eventuellt möte.
  Men vid raka sträckor?? Mer mot mitten?

  Gilla

  1. Hej Plopp!
   Jodå jag svarar på frågor. Har du läst mitt inlägg i ämnet?

   Sådana här frågor är så svåra att svara på eftersom de är så situationsbundna, dvs det är alltid där och då som avgör placering, hastighet, mm.

   Den länk du skickade med visar tydligt hur du kan placera dig. Den ljusa bilen ligger rätt i förhållande till sikt och detsamma gör den mörka som är på väg åt motsatt håll.

   https://uppkorningblog.com/2016/03/25/smal-och-krokig-vag-2/

   Gilla

 4. Skulle en motorvägspåfart göras i 60km/h utan någon trafik i närheten så skulle det inte underkännas MEN! Inspektören kommer följa upp detta och skulle det senare i provet visas ett liknande beteende tex. vid en infart på landsväg där du onödigt hindrar annan trafik, ja då är påsen full..
  Så det bästa är att köra som om du har någon bakom dig hela tiden, för om du skulle råka göra en dålig påfart på motorvägen i slutet på körprovet, ja då kommer garanterat inspektören väga upp det i sin helhetsbedömning med den utmärka infarten du gjorde tidigare i provet!

  Gilla

 5. Tack för fina svar.
  Bara en enda fråga till.
  Hur bedömer man avsökningsrutiner när eleven kommer till prövning med en krage och säger att han har nackspärr, samt kör i solglasögon då det är sent höst och solen skinner fullt men ganska lågt ,altso under solskydd?
  Verkar vara omöjligt,eller hur? Blir eleven kuggad ( han gör ju inget olagligt ),eller godkänd om allt annat fungerar.

  Gilla

  1. Trevligt med mycket frågor!
   Om em aspirant skulle dykt upp i stödkrage skulle jag ställa frågan om hen trodde sig kunna genomföra körningen. Om ja, så ok. Shoot. Förmodligen skulle det bli underkänt körprov då hen inre skulle kunna vrida på huvudet för att ex. kolla döda vinkeln eller vid parkering. För att köra under sådana fysiska förhållanden krävs extra spegel inmonterad i bilen och då skulle det kunna falla under begreppet villkor.
   42. Anpassade backspeglar
   42.01 Utvändig backspegel på (vänster eller) höger sida 42.02 Utvändig backspegel på framskärmen
   42.03 Extra invändig backspegel som ger god överblick över trafiken 42.04 Inre vidvinkelbackspegel
   42.05 Backspegel som täcker den döda vinkeln 42.06 Elmanövrerad yttre backspegel
   TSFS 2012:60
   När det gäller solglasögon så är det helt ok att använda under ett körprov. Tror jag nämnt något kort om det i ett annat inlägg.

   Tack för dina frågor Bat!
   Trevlig helg!

   Gilla

 6. ”Förarprövaren vill se att du klarar att hålla en hastighet som är anpssad efter situationen. 40 km/h är inte det, inte som situationen ser ut enligt bilden”
  Vad säger att man inte får glida långsamt och andas frisk,lantlig luft.Som situationen ser på bilden är det ingen som blir störd då.
  Varför skall alla ,alltid ha så bråttom.? Varför skall man max accelerera på en tom motorväg.
  Varför måste man köra om lastbilar på motorvägen om man vet att man ska av den efter 1km.
  För att snabt svänga tillbaka framför näsan på den omkörda bilen?

  Gilla

  1. Hej Bat!
   Det är bra och relevanta frågor du ställer. Jag skulle vilja svara genom att först dra en parallell till skolans matematikprov. När man svarade på ett av talen där räckte det inte att endast skriva dit summan. Då fick man fel på talet. Varför? Det var ju rätt svar! Jo, därför att läraren ville se att man förstått principerna för hur man räknar och kommer fram till svaret. Nu när jag behöver räkna ut något beter jag mig inte så. Om inget annat krävs skriver jag bara talet två om det är svaret jag söker. Det är ungefär på samma sätt när du kör upp. Inspektören vill se att du har förstått principerna kring bilkörning. När du sedan har ditt körkort är det på ditt eget ansvar hur du beter dig på vägarna.
   Sedan är det inget som säger att du måste köra maxfart i varje situation. Tänker du så har du nog missförstått det hela. På uppkörningen ska du tänka att målet är att köra i lagstadgad hastighet, men att du sedan låter ditt goda omdöme avgöra om det är lämpligt från situation till situation.
   Jag hoppas att jag har lyckats förklara detta på ett sätt så att det blir tydligt vad jag menar. Fråga igen om du inte förstår.
   Tack för din fråga Bat!

   Gilla

   1. Hej
    ”Om du kör i 40 km/h i detta läge, kan inte inspektören tro annat än att du inte är redo för ett körkort och du kan riskera ett underkänt körprov.”
    Vad händer om mitt goda omdöme säger annat? Är det då inne gott? Och så kuggar man.
    ”målet är att köra i lagstadgad hastighet”. I detta fall allt inom område 0-70 km i timmen är lagligt.
    När man får sitt körkort får man bete sig som man vill. Och det ser vi på vägarna ganska ofta.
    Jag undrar om principerna med bilkörning inte är: ta mig från A till B på säkraste sätt, utan att störa andra och köra enligt gälande lagar. Sen om man kör lite mer eller mindre mot mitten av vägen borde vara av underordnad betydelse.
    Det är som i din matte exempel.Tänker du inte som din lärare då kuggas du.Bara det att i matte kan du vara ett geni.
    Känner någon som kuggades för att hen körde 90 km/h vid påfart på motorvägen.Ingen bakom och på hö fil en bil 300m bakom.Ingen krock,ingen hastig inbromsning.Allt fritt och fröjd.
    I protokollet hette det: Inte anpassat hastigheten efter de omständigheter som råder.
    Men det var precis vad hen gjort.
    Tydligen stämde det inte med inspektorens sätt att räkna.
    Sen en annan femma. Om man tar sig från A till B utan minsta störning då har avsökning och planering fungerat bra.
    En som har synfält på 180 grader ser bättre än den som har 120 grader (helt laglig) eller är blind på ett öga och kanske behöver inte vrida på huvudet och vända med ögonen lika mycket
    och ändå ha full kontroll.
    Jag har än känsla att det med avsökning och planering har man gjort till någon sorts religion
    där syndarnas förlåtelse ges av en sorts präster, men inte enligt Bibeln utan spegel och egen tycke.

    Ja, då var det färdigt med tankarna på morgonen 🙂

    Gilla

   2. Vi får lita på att den som är bemyndigad att fatta beslut har ett omdöme som överträffar den som inte har eget körkort än – åtminstone när det rör trafik. Om inte så vore ett körprov onödigt och endast bortkastad tid.
    Nej allt inom 0-70 är inte lagligt då du inte får köra onödigt långsamt för då blir du hindrande för andra trafikanter.
    Ja målet för resan är att komma från A till B, men det får inte blandas ihop med de övriga principerna.
    Trafikinspektören = Översteprästen! Ha ha ja det var en ny som jag inte hört förut 😀
    Bibeln måste då vara trafikförordningen.
    Enskilda bedömningar där jag inte har någon specifik kunskap om omständigheterna uttalar jag mig inte om.

    Låt säga att du under uppkörning kör på motorväg (110 km/h). Det finns ingen trafik i sikte och du håller 60 km/h. Är det underkänt? Nej, inte som enskild företeelse. Däremot kommer det att vägas in i den övriga körningen och eventuellt bli del av ett underkänt resultat. Fast om du visar att du kan köra på lite med gaspedalen när det krävs då kan inte inspektören fälla dig för din motorvägskörning.

    Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s