Döda vinkeln

Testa ett teoriprov på KÖRKORTONLINE.SE

På engelska heter det Blind Spot och det tycker jag är ett bättre ord. Det finns områden runt bilen där man som förare är blind och där speglarna inte räcker till. Du behöver lära dig när du ska titta i döda vinkeln och när du inte ska göra det. På många körprov var jag med om att aspiranten tittade i döda vinkeln på fel sida – där det inte fanns någon trafik! och många vred på hela nacken och tittade genom bakrutan. De trodde sig göra rätt men det blev fel ändå. De hade inte förstått vad döda vinkeln är och hur de ska kontrollera den.

Döda vinkeln finns snett åt din vänstra och din högra sida och är det lilla utrymmet (som kan gömma en hel buss!) som inte syns i vare sig ögonvrån eller backspegeln. Du kontrollerar döda vinkeln genom en lätt vridning på huvudet samtidigt som du tittar åt sidan. Du ska inte hålla kvar huvudet eller blicken i det läget längre än vad som är absolut nödvändigt, för då missar du det som händer framför bilen. Döda vinkeln kontrollerar du varje gång du gör någon sorts sidoförflyttning, som t.ex. vid passage av stillastående fordon, vid körfältsbyte, vid infart från motorvägspåfart, vid körfältsbyte i cirkulationsplats osv.

Frågor? Skriv dem i kommentarsfältet eller maila på forarprovaren@gmail.com.

Testa ett teoriprov på KÖRKORTONLINE.SE

Lycka till!

10 kommentarer

 1. Hur menar du att aspiranten tittar åt fel håll där det inte fanns trafik? Det är väl bra att förvissa sig om att kusten är klar? Nu blev jag osäker på om jag gör fel. Kan du förtydliga? 🙂

  Gilla

  1. Ett exempel som jag tänkte på när jag skrev inlägget om Döda vinkeln var då vi färdades på en påfart. Aspiranten vände sig nära nog helt om och kikade då åt höger. Helt onödigt! Släng gärna en blick i spegeln för att kolla men allt annat kommer att framstå som överdrivet och som att du inte kan. Som jag skriver i inlägget ”Du behöver lära dig när du ska titta i döda vinkeln…”

   Gilla

   1. Tack för svaret, då är jag helt med. 👍 Kan jag passa på att fråga om man behöver titta döda vinkeln och blinka när körbanan breddas och det tillkommer ett till körfält till i samma riktning? T.ex. när jag redan håller till höger men bara glider vidare in i det nya körfältet till höger som dyker upp. Tack för en bra och informativ blogg!

    Gilla

   2. Jag svarar med ett annat exempel från min erfarenhet. På ett körprov så färdades vi på en väg som gick från två körfält till ett. Bakom oss kom en MC körandes. Aspiranten var inte riktigt med på den och missade därför att MC-föraren passerade oss – där vi inte borde förväntat oss det – och jag fick ingripa.
    Jag ser inte att du ska behöva vrida på huvudet i en situation sådan du beskriver den. Har du bra koll bakåt dessförinnan så ska det vara tillräckligt.
    Tack!

    Gilla

  1. Låt mig måla upp en bild för dig Micke. Du står i en korsning och väntar på en lucka att svänga höger ut på gatan. Du spanar åt vänster för att tajma läget. Medan du väntar och medan du tittar vänster glider det upp en cyklist på insidan (höger sida om bilen) och när du sedan kör iväg så missar du cyklisten.
   Beroende på situationen bör du alltid försäkra dig om att det är tomt på din högra sida innan du kör iväg.

   Gilla

   1. Om man står så långt åt sidan så inget kommer mellan och det är ett dike där, då är det väl inte nödvändigt att kolla döda vinkeln, för det känns fel att göra det.

    Gilla

 2. Finns det några undantag då man gör en sidoförflyttning då man inte bör kolla döda vinkeln? Du nämner t.ex påfart till motorväg som ju är självklart men hur är det med avfart från motorväg. Det skulle ju kunna finnas någon till höger om mig i vägrenen.

  Gilla

  1. Hej Oskar!
   Visst är det teoretiskt möjligt att någon skulle försöka passera dig på fel sida vid avfart från motorvägen, men det håller du nog bäst koll på genom en kontinuerlig uppsikt i bilens backspeglar. Vid motorvägskörning är spegelkollen mycket viktig pga att det går väldigt snabbt och man behöver planera sin körning för att det ska fungera bra.

   Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s