Döda vinkeln

På engelska heter det Blind Spot och det tycker jag är ett bättre ord. Det finns områden runt bilen där man som förare är blind och där speglarna inte räcker till. Du behöver lära dig när du ska titta i döda vinkeln och när du inte ska göra det. På många körprov var jag med om att aspiranten tittade i döda vinkeln på fel sida – där det inte fanns någon trafik! och många vred på hela nacken och tittade genom bakrutan. De trodde sig göra rätt men det blev fel ändå. De hade inte förstått vad döda vinkeln är och hur de ska kontrollera den.

Döda vinkeln finns snett åt din vänstra och din högra sida och är det lilla utrymmet (som kan gömma en hel buss!) som inte syns i vare sig ögonvrån eller backspegeln. Du kontrollerar döda vinkeln genom en lätt vridning på huvudet samtidigt som du tittar åt sidan. Du ska inte hålla kvar huvudet eller blicken i det läget längre än vad som är absolut nödvändigt, för då missar du det som händer framför bilen. Döda vinkeln kontrollerar du varje gång du gör någon sorts sidoförflyttning, som t.ex. vid passage av stillastående fordon, vid körfältsbyte, vid infart från motorvägspåfart, vid körfältsbyte i cirkulationsplats osv.

Frågor? Skriv dem i kommentarsfältet eller maila på forarprovaren@gmail.com.

Lycka till!

6 kommentarer

 1. Finns det några undantag då man gör en sidoförflyttning då man inte bör kolla döda vinkeln? Du nämner t.ex påfart till motorväg som ju är självklart men hur är det med avfart från motorväg. Det skulle ju kunna finnas någon till höger om mig i vägrenen.

  Gilla

  • Hej Oskar!
   Visst är det teoretiskt möjligt att någon skulle försöka passera dig på fel sida vid avfart från motorvägen, men det håller du nog bäst koll på genom en kontinuerlig uppsikt i bilens backspeglar. Vid motorvägskörning är spegelkollen mycket viktig pga att det går väldigt snabbt och man behöver planera sin körning för att det ska fungera bra.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s