Måste körningen vara perfekt?

Många tror att körningen måste vara perfekt för att den ska bli godkänd, andra tror att det går att göra nästan vilka fel som helst och ändå klara sig. Sanningen är att din körning måste vara bra nog. Bra nog för att inspektören ska kunna göra bedömningen att du nog kommer att klara dig okej på egen hand i trafiken.

Under körproven så kunde man ofta se när tankarna på misstagen aspiranten gjort började snurra i deras huvuden. De kanske hade kört 54 km/h på en 50 km/h väg, eller glömt att ge tecken i tid vid ett körfältsbyte. Om du sitter och tänker på de små misstagen under körningen, gör du det svårt för dig själv och ditt fokus hamnar på fel saker. Jag brukade ofta be aspiranten att inte bekymra sig över små saker och resultatet (lättare sagt än gjort), utan lämna över bedömningen till mig som inspektör. De blev mer avslappnade då.

Så här står det i handledningen för inspektörerna: ”Du ska göra en helhetsbedömning utifrån kursplanens mål och kompetensområden. Det innebär att du ska kunna göra en bedömning utan att enstaka brister som är av liten betydelse för trafiksäkerheten påverkar resultatet.”

Med andra ord är det helt okej att göra små missar under körningen, så länge det inte är samma misstag som återkommer hala tiden. Att köra tre km/h för fort är ett litet misstag, men om du alltid kör tre km/h över hastighet så är  det ett fel som kommer att leda till underkänt. Om du får ett par tre motorstopp är det ett litet misstag (om det inte leder till en riskfylld situation), men om du hela tiden får motorstopp leder det till underkänt. Förstår ni vad jag menar? Fråga annars i kommentarsfältet så förtydligar jag.

Klarar man sig om misstaget berodde på nervositet? Ja och nej. Det beror på vilken sorts misstag det är. Små saker släpper inspektören, men stora fel leder alltid till underkänt även om det skulle vara orsakat av nervositet. Nervositeten är ofta som värst i början av körprovet och i slutet när man snart ska få resultatet. Inspektörerna vet om detta och har med det i sin bedömning.

Andra trodde att de kunde komma undan med vad som helst. Jag minns ett körprov i Enköping där hon som körde gjorde det rätt så bra, men i en cirkulationsplats på väg ut ur Enköping sneddade hon och trängde en bilist som var i körfältet innanför oss. Jag fick ta tag i ratten och styra undan för att vi inte skulle krocka och därmed var körningen underkänd för min del. När vi kom tillbaka och hon fick resultatet och motiveringen kontrade hon med att ”Sånt där händer väl alla någon gång!”. Hon tyckte alltså att jag skulle se en krocksituation som ett litet misstag, bara för att alla riskerar att krocka någon gång under sitt liv som bilförare.

Så, sammanfattningsvis: oroa dig inte för de små misstagen, de kommer inte att leda till underkänt och tro inte att du kan komma undan med vad som helst bara för att du råkade vara nervös vid det tillfället.

Gillar vad du läser och tycker att bloggen förtjänar att leva vidare så får du gärna Swisha några kronor till 0739109486. Tack för din gåva!

13 kommentarer

 1. Hej Rune och tack för en jättebra och hjälpsam blogg! Jag är lite orolig över att missa skyltar. Det har hänt mig några gånger i situationer där det har varit väldigt mycket nytt. Till exempelvis nytt område, jag kanske ska svänga in på en väg och över ett övergångsställe med gående i närheten och så funkar inte trafikljusen i korsningen etc. Då har jag ibland varit så fokuserad på att det andra ska flyta på, att jag har missat en eventuell hastighetsskylt när jag kommer in på den nya vägen. Jag har sett den, men får en slags blackout, där infon inte togs in. Oftast vet man ju ungefär, det kanske är 30 eller 40 som gäller, men jag blir plötsligt osäker på vilket. En annan gång var det en 50-väg som aldrig tog slut och då började jag undra om jag inte hade missat en 70-skylt någonstans, för det kändes som en typisk 70-väg. Min handledare kunde dock inte med säkerhet säga om han hade sett någon skylt heller, så det fick vi aldrig klarhet i. Detta har ju helt klart med nervositet att göra och jag undrar om man gör en sån miss på sin uppkörning är det helt kört då? Kan man säga att man missade vad som stod på skylten eller ska man hålla sig till den lägsta farten det kan vara? Liknande har hänt på en lektion i en rondell en gång, där det också var massor med trafik och jag helt enkelt missade vilken avfart jag skulle av på. Jag såg skylten men sen när jag var framme i rondellen så blev jag osäker. Är det bättre att då köra på och vända i fall man tog fel, eller kan man fråga inspektören?

  Tack så jättemycket på förhand!
  Sara

  Gilla

  1. Hej Sara!

   Tack för din kommentar och för berömmet!

   Jag länkar till en av mina posts här nedan. Det kan vara en del av svaret på dina frågor.

   Nej det är inte kört om du missar någon vägvisare ut ur en cirkulationsplats. Det är ok att göra sådant litet misstag och det är ok att fråga inspektören. Det är när en sådan sak blir till ett mönster i körningen, dvs det upprepar sig i olika situationer, som det blir ett problem. Samma med gällande hastighet.

   Läs inlägget nedan och se om det känns bättre.
   https://uppkorningblog.com/2016/03/27/maste-korningen-vara-perfekt/

   Gilla

 2. Uppkörning taxi. Vad ska man kunna? Har inte tagit lektioner men är en van förare, bilbarnstolar ser ju så olika ut, måste man kunna sätta fast dom på en uppkörning lr bara kunna redogöra för vilka regler som gäller angående det?

  Gilla

  1. Hej Jenny! Jag har inte stenkoll på taxiprov, det måste jag erkänna. Vet att du ska kunna montera eller åtminstone förklara hur/när du använder en bilbarnstol. Din körning måste vara driven men förstås lugn, trygg och säker.

   Gilla

 3. Hej
  Jag undrar när man parkerar kan man ta ner höger spegeln ner för att se under ķör prov? Och ska den parkering momenten har nån sarskild tid?

  Gilla

  1. Hej!
   På fråga ett svarar jag ja och på din andra fråga svarar jag nej – MEN parkeringen får inte ta alltför lång tid. Då kommer inspektören ingripa och din körning blir sannolikt underkänd.

   Gilla

 4. Hej! Tack för en jättebra blogg! Jag undrar om man kuggar ifall man är nervös så svetten lackar & misslyckas att parkera/backa runt hörn om allt annat varit ok? Har alltid lyckats parkera, men är konstigt nog det jag är mest nervös över.

  Gilla

  1. Hej Mia!
   Du blir inte underkänd för att du svettas så du lackar i alla fall! Fast, vill det sig illa så kan din körning bli underkänd pga att du inte klarar att backa eller parkera.
   Om du alltid lyckad parkera behöver du nog inte oroa dig för det momentet. Tänk på att backning och parkering inte måste vara perfekt och att du kan börja om ifall du kommer lite snett.
   Tack för berömmet! 😊

   Gilla

   1. Hej.
    Intressanta svar. Undrar när det gäller körning mot mål och om man missar någon skylt till ett område. Det leder inte till underkänt? Det är inget allvarligt fel?
    Mvh
    Tobias

    Gilla

   2. Hej Tobias!
    Felet, om det är något som upprepas under körningen eller om det leder till stora konsekvenser, kan vara allvarligt då det visar på en grundläggande brist på uppmärksamhet och planering. Att missa enstaka mål under ett körprov leder dock vanligen inte till ett underkänt resultat.

    Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s