Svar på frågor via email

Detta mail kom till mig med flera frågor i (jag svarar både här och på mailen):

Hej skulle vilja veta lite om backning runt hörn ,när ska man svänga runt ,behöver man spika den helt menar perfekt , jag kan teorin och så men hur ska man göra vid övergångställen obevakade ,ska man stanna till även om man inte ser några ? Saktar ner vid korsningar gör man ju och har koll runt i kring döda vinkeln och så.
Backa in på parkering s ruta tips , kan man ta hjälp av linjerna i rutan framför så man kommer in rakt?

 • Backning runt hörn: Nej man behöver inte ”spika den helt/perfekt”. Om du märker att du kommer snett t.ex. för nära trottoarkanten/diket eller för långt ut i gatan så börja om från början igen. Att upptäcka när det blir fel och fixa till det är ett plus i kanten. Inspektören vill inte att du rätar upp bilen och fortsätter din backning, så ska du ta om, kör tillbaka till där du startade. Vad tittar inspektören på vid backning? Att du har god förmåga att manövrera bilen, har god uppsikt och kan samspela med andra trafikanter. Bäst att tillägga: Du behöver inte precisionsbacka längs gatukanten, d.v.s. exakt en decimeter ifrån. Det räcker om du håller dig någorlunda intill och på din sida av gatan/vägen.
 • Obevakade övergångsställen: Jag är lite osäker på vad du menar med ”ska man stanna till även om man inte ser några” men tänker att du syftar på gående. Nej, du behöver inte stanna till om du inte ser några gående. Är sikten skymd eller om det rör sig gående i närheten som du är osäker på vad de ska göra, kan du behöva sakta in, men annars räcker det gott att du visar beredskap.
 • Korsningar: Samma sak här som ovan. Sakta in och stanna om sikten/situationen i korsningen kräver det, annars kan du fortsätta som före korsningen. Visa goda avsökningsrutiner, visa att du är medveten om korsningen och att du kan anpassa din körning efter omständigheterna.
 • Backa in på parkerings ruta:  Ja, visst kan du ta hjälp av linjerna i rutan framför – om det finns några. Alla knep som hjälper till att komma rätt är tillåtna. Annars gäller samma här som för backning runt hörn: det är okej att börja om ifall du kommer fel första gången. Vid inbackning på p-ruta (eller på annan p-plats) är det även okej att justera. Du behöver inte börja om från början igen.

Slappna av när du kör upp och tänk på att inspektören inte kräver att allt ska vara perfekt. Inspektören vet att du är spänd och att det kan vara svårt att lyckas till 100 % när någon sitter bredvid och tittar på.

Har du som läser detta fler frågor om körprovet, uppkörningen eller kanske inspektören så skriv dem  kommentarsfältet eller maila på forarprovaren@gmail.com.

6 kommentarer

 1. Först å främst, tack för en suprer bra och intresant blogg!
  Detta är ju dock ett gammalt inlägg men jag gör ett försök och ställer min fråga ändå, och hoppas på svar.

  På uppkörningen när man ska backa in i p-ruta, får man alltså då ”rätta till bilen” genom att köra fram lite och sedan backa in igen?
  Du förstår nog vad jag menar. Har fått höra att man inte får de alltså att man måste lyckas på första försöket så fick panik och rå tränade med min sambo så NU lyckas jag nästan alltid med min bil på första försöket men vet inte hur de går på uppkörningen nästa vecka, nervositet och helt ny å främmande bil. Jag övningkör med min egna volvo v50 så jag kanske har blivit för van vid den, vet ej..

  Gilla

  1. Hej Anni!
   Tack för berömmet!
   Lyssna inte på allt vad du hör. Mycket är baserat på rykten. Det är klart att du får justera om du inte kommer perfekt direkt. Du kan t.o.m. börja om din parkering från början om det behövs.

   Inspektören söker efter skäl att godkänna körningen, inte efter ursäkter att underkänna den.
   Du får gärna skriva hur det går.
   / Rune

   Gilla

   1. Hej, tack för svar!

    Tyvärr blev jag underkänd, är jätte ledsen och stressaf av de. Mest förvånad kanske över orsaken. Jag fick beröm för min backning. Trafikregler, motorväg,vändning, stadskörning, parkering, hastighetsanpassning , säkerhetskontroll blev godkänt, MEN.. undetkänt pga stark kurva, han sa att de inte var bekvämt att sitta i bilen då som passagerare. Min handledare och andra nära personer blev förvånade när jag berätta. Är detta vanligt?
    Fick tyvärr en känsla av att den ganska sura mannen ville underkänna mig för ngt innan vi ens satte oss i bilen och att de beror på att jag är en kvinna på 30 år, hoppas de inte är så.. Har ny uppkörning om ca 1,5 vecka. Vet inte vad jag ska göra..

    Gilla

   2. Hej igen!
    Vad tråkigt! Motiveringen låter lite krystad tycker jag. Hände det en gång eller var det upprepat?
    Gör dig ingen oro. Jag tror inte det har med vare sig ditt kön eller ålder att göra. Låt nu inte detta resultat sätta sig i ditt huvud, utan försök att släppa saken och se framåt. Nästa gång tar du det!

    Gilla

   3. Det hände en gång, efter motorväg kom en skarp kurva. Min körning väldigt kort kände jag också, de var då jag börja misstänkte mer att nu vill han bara avsluta för att få informera underkänt. Men körningarna kanske bara är 20 minuter, kan ju va så att jag läst fel att dom brukar va längre.

    Innan detta har jag alltid vart såndär ”jag vill köra” när vi åker iväg med sambon (som är min handledare) men nu dagen efter kände jag mig så misslyckad att jag inte vill, sambon är så förvånad.

    Jag har verkligen fått kämpa med körkortet över 1 år och vill verkligen och behöver de till nya jobbet (som jag snart måste tacka nej till om jag kuggar igen).

    Min historia så kort som möjligt: Tänkte börja på körskola så tog tjänsteledigt 2 månader. Fick information om att körkortstillstånd tar ca 2 veckor att få. Gick 3 veckor, hörde inget så frågade vad som hade hänt. Då sa transportstyrelsen att de blitt något fel att ”de går in på manuellt och då tar de tid” , då visa de sig att optikern som skickat intyg glömt att svara på en fråga, så löste de. Sen ville dom ha läkarintyg på min epilepsi. Jag kontaktade min vc flera gånger, dom skulle återkomma men gjorde såklart aldrig de. Tillslut (efter två månader) sa jag till ordentligt att nu behlver jag detta intyget då sa dom ”vi har inte tid med sånt, vi skriver inte sånna tyvärr” jag blev så arg och ledsen.. månader gick och jag fick tillslut tips om att kontakta en privat klinik (som dock kostade en del) . Fick mitt körkortstillstånd i november 2019. Men hade ju inte råd att ta tjänsteledigt mer och jobbade så mycket och i skift, så tillslut började jag övningsköra med min sambo.

    Jag vill så så gärna ha mitt körkort och har övat å kört som bare den. Hade jag fått komentar om att jag va en fara i trafiken, eller gjort något stort fel hade jag haft mer förståelse, även om jag även då såklart blitt besviken.

    Ursäkta LÅNGT svar med min historia och åter igen TACK för en super bra blogg och för svar!

    Gilla

   4. Tack för att du berättade! Med din bakgrund behöver du inte fundera på om du orkar. Du är en stark person som tagit dig hela vägen hit. Låt inte detta slå dig ned. Res dig, med hjälp av dem omkring dig och gå vidare.
    Du tar det nästa gång!

    Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s