Parkering

Testa ett teoriprov på KÖRKORTONLINE.SE

Hur går det till när inspektören vill se dig parkera? Det finns några olika alternativ.

1) Inspektören pekar ut en specifik plats och talar om hur du ska parkera; backa eller köra in i rutan.

2) Ni kör in på en parkeringsplats och inspektören lotsar dig till ett visst område. Där får du välja någon av de lediga platserna och själv bestämma hur parkeringen ska ske.

3) Inspektören leder dig till en parkeringsplats och du får fritt välja plats så länge som du parkerar i rutan mellan två bilar.

4) Inspektören kan be dig att fickparkera utmed gatan.

Vad vill inspektören se när du parkerar? Främst är parkering ett av fem manövreringsmoment som kan ingå i en uppkörning, men det går inte att plocka parkeringen ur trafiken, så inspektören vill förstås se hur du förhåller dig till andra trafikanter och trafikreglerna.

– Manövrering – att hantera bilen, ha kontroll över vart den är på väg och veta hur du får bilen från position A utanför p-rutan, till position B inne i p-rutan.

– Avsökning – har du uppsikt omkring bilen? Ser du andra trafikanter? Hur hanterar du dem?

– Regler – var får du parkera (att tänka på om du fritt får välja p-plats), vem ska.väja, den som ska parkera eller den som passerar ute på gatan?  Ska du ge tecken vid parkering?

– Placering – står bilen rätt i rutan? Kan andra komma åt sina bilar, förarplats och/eller passagerarplats?

Inspektören kommer att be dig tala om när du är klar med din parkering och hen bedömer hur du då är placerad, hur du samspelat med andra under parkeringen, hur du tillämpat trafikreglerna och hur du lyckades med manövreringsmomentet.

Det får inte bli farligt, uppstå risk att krocka med annan parkerad bil eller medtrafikant, eller att du måste få hjälp med att få bilen på plats. Parkeringen måste inte lyckas på första försöket. Det är helt okej att justera eller att börja om, men (mest) p.g.a. tidsbrist, kan du inte få hur många försök som helst på dig och inspektören kan avbryta parkeringen. Om inspektören avbryter eller på annat sätt ingriper blir din parkering inte godkänd och det leder då till ett underkänt resultat på körprovet. Endast en svag parkering leder inte till ett underkänt resultat om körningen annars är bra.

Har du andra funderingar om parkering så skriv frågorna i kommentarsfältet eller maila på forarprovaren@gmail.com.

Testa ett teoriprov på KÖRKORTONLINE.SE

Gillar vad du läser och tycker att bloggen förtjänar att leva vidare så får du gärna Swisha några kronor till 0739109486. Tack för din gåva!

2 kommentarer

 1. Jag är lite osäker på hur man visar tecken i samband med parkering.

  Ska man när man fickparkerar ge tecken till höger när man ska stanna bredvid platsen man tänkt backa in till? Om det finns en eller flera bilar bakom, är det fortfarande okej att stanna bredvid platsen man vill backa in till och sedan släppa förbi dom eller ska man köra vidare? Ifall detta inte är korrekt, hur gör man?

  När man ska parkera på höger sida på en vanlig parkeringsplats kan det ju vara en bra ide att backa in. När jag svänger ut till vänster för att få en lättare vinkel att backa från, ska jag ge tecken till vänster först? Det känns som att andra bilister då kanske tror att jag ska svänga in på en plats på vänster sida. Men nu när jag läser min fråga känns det ändå som att det är rätt att göra så..

  Gilla

  1. Hej Oskar!
   Om du ska stanna till utmed högerkanten för att göra en fickparkering är det bra att ge tecken så att bakomvarande trafik vet att något är på gång. Om du har flera bilar bakom spelar ingen roll. Du får stanna till ändå och förbereda för din parkering. Det viktigaste då är att vara extra tydlig med dina avsikter. Däremot behöver du inte ge tecken medan du backar. Om tecken behövs i andra fall kan du avgöra där och då. generellt krävs det inte men för att undvika tveksamheter kan det ibland vara till nytta.
   Gillar du bloggen och är den till någon nytta för dig? Dela den gärna med andra som övningskör eller är handledare. /Rune

   Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s