Vändning

Jag fick en fråga om vändning, hur inspektören bedömer denna och vad som är tillåtet. Det tänkte jag försöka svara på här.

När du ombeds att vända bilen på en uppkörning, så vill inspektören se hur du planerar för detta. D.v.s. hur du anpassar din hastighet, hur du söker efter lämpliga platser, hur du samspelar med andra trafikanter, hur du tillämpar trafikregler och att du inte fastnar (glömmer allt annat runt omkring dig) i ditt eget. En vändning på landsväg kan vara en svår uppgift. Därför ska inspektören inte beordra vändning där det inte är lämpligt. Om du själv kör fel och måste vända så blir det en annan sak. Då får du lösa problemet (ibland kan inspektören hjälpa till lite).

Får man använda en infart till en villa eller liknande? Ja det kan man göra, men det bör ske med försiktighet och med så lite intrång på annans mark som möjligt. Hur vill du att någon annan ska göra där du bor?

Inspektören vill även att du vänder så snart som möjligt och inte kör onödigt långt. Om du får vänduppgift så finns det platser att använda. I frågan bakom det här inlägget hade inspektören gett vänduppgift och aspiranten kört onödigt långt. Det var en smal grusväg med mötesplatser och jag tror att inspektören ville sett en vändning på någon av dem. Är det smalt så kan du göra en s.k. saxvändning. De är bäst på smala vägar. Har du inte övat på saxvändningar bör du göra det. Du kan behöva göra en när du väl har ditt körkort.

Det är vanligt att du blir ombedd att vända på en speciell plats, en korsning eller liknande. Då vill inspektören se hur du manövrerar (vändning är främst ett manövreringsmoment), men hen vill även se hur du hanterar trafikmiljön, hur du använder ögonen (avsökning), hur du samspelar och hur du tillämpar regler. En vändning behöver inte vara perfekt, men den får inte vara trafikfarlig, inte ställa till mer problem för andra än nödvändigt och inte bryta mot trafikreglerna.

Gillar vad du läser och tycker att bloggen förtjänar att leva vidare så får du gärna Swisha några kronor till 0739109486. Tack för din gåva!

2 kommentarer

  1. Intressant med vändning på småhustomt. Enligt polisen utgör det oftast hemfridsbrott. Laglig g rund för att det är tillåtet, och när det inte är det vore ett välkommet förtydligande. Boende i småhus (och oftast bostadsrättsföreningar).uppskattar nog sällan främmande trafik. Särskilt småhus har knappast infarter dimensionerade för främmande trafik.

    Gilla

    1. Inlägget är skriver utifrån ett körprovsperspektiv och inte (endast) utifrån vad som är lagligt eller ej. Vad jag beskriver är hur inspektören bedömer om någon, på ett snyggt sätt, använder lite av någon annans uppfart, eller liknande, för att vända. På körprov har jag dock ingripit och underkänt då någon önskat plöja rätt in på annans uppfart utan någon hänsyn öht.

      Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s