Ingripande

Om inspektören ingriper under ditt körprov kan det ske på lite olika sätt. Hen kan ingripa genom att korrigera dig muntligt, genom att ta tag i ratten och styra undan, eller med dubbelkommandot (broms och/eller gaspedal). I Körprov Grund, ett dokument framtaget av Trafikverket Förarprov, för att ge handledning åt inspektörerna står det så här om ingripande:

”Ingripande ska endast göras vid farliga trafiksituationer. Vid brist som inte innebär risk ska ingripande inte ske. Försök alltid att göra ett ingripande så odramatiskt som möjligt. Våga föra en dialog i anslutning till ingripandet.

Ibland var det svårt att veta exakt när ett ingripande skulle ske, eftersom det inte skulle ske för tidigt men inte heller försent. Ett ingripande sker för att undvika att en riskfylld eller farlig situation uppstår, men samtidigt blir det en markering för aspiranten att så här kan du inte köra. Ett ingripande av mild karaktär, vid en i övrigt bra körning, kunde i vissa fall omtolkas till hjälp. Att hjälpa eller att stötta någon under ett körprov behöver inte nödvändigtvis leda till ett underkänt resultat.

Öva på att bli så självständig och trygg i din körning, att inspektören inte behöver ingripa för att rädda dig ur olika situationer.

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s