Stopplikt

image

Testa ett teoriprov på KÖRKORTONLINE.SE

Stopplikt skapar problem för många. Vad gäller och vart ska man stanna? En del upptäcker inte ens att vägmärket finns där! Några tror att vägmärket för stopplikt bara gäller när det kommer trafik. Nu ska vi reda ut detta en gång för alla, så att du inte strular med stopplikten på din uppkörning.

Stopplikt innebär plikt att stanna! Oavsett om det finns trafik på den väg du vill köra ut på! Alla fyra hjulen (eller två om du kör MC eller moped) ska stå stilla. Det är alltså förbjudet att rulla sakta framåt vid stopplikt. Många missar detta och kör som om det vore väjningsplikt (kommer ett inlägg om det längre fram). Vet du att ditt körkort kan bli indraget om du inte stannar vid stopplikt?

Vart ska man stanna då? Vid vägmärket eller vid linjemarkeringen (stopplinjen) ? Om linjemarkering saknas, vart stannar du då? På körprov fick jag ofta se att aspiranten inte visste detta. De kunde stanna lite varstans. Något som hände rätt så ofta var att aspiranten stannade två gånger. En gång vid vägmärket/stolpen och en gång vid linjen. Inte okej. Då lurar du dina medtrafikanter och de vet inte om du tänker köra eller inte. Det rätta sättet är, att om linjemarkering finns (alltså stopplinje), ska du köra fram till den och stanna där. Framhjulen får inte passera linjen. Saknas linjemarkering kör du fram till vägkanten och stannar där. När det sedan är fritt att köra får du fortsätta framåt.

Hur bedömer inspektören stopplikt? Lagen säger att du ska stanna vid linjemarkeringen, stå stilla tills du försäkrat dig om att det är säkert att färdas ut på vägen, sedan får du fortsätta framåt. Så detta är vad inspektören vill se. Händer det att inspektören kan släppa någon som inte stannar exakt vid stopplinjen? Kan inspektören godkänna om du inte står helt stilla vid stopplikt? Svaret blir att en helhetsbedömning görs och att varje del av ditt körprov vägs in i sammanhanget. Men, det krävs en riktigt bra körning, på gränsen till perfekt, för att inspektören ska överväga att godkänna en körning där någon inte stannat korrekt vid stopplikt. Sammanhanget kan avgöra. Fanns det trafik vid situationen? Såg du dig för ordentligt? Rörde sig bilen knappt märkbart framåt?

Tänk på att vid stopplikt stannar du inte bara för din egen skull, alltså för att du ska hinna överblicka situationen. Du stannar även för de andra trafikanternas skull. De räknar med att du ska stå still och om du inte gör det skapar du oro hos dem som färdas på den väg du vill ansluta till.

Testa ett teoriprov på KÖRKORTONLINE.SE

4 kommentarer

 1. Hej, jag har en fråga kring stopplikt, när man har stannat vid en stopplikt ska man vänta tills det är helt tomt i korsningen för att köra vidare eller vad gäller?

  Gilla

  1. Hej Bettan!

   Nej, du behöver inte vänta tills det är helt tomt i korsningen, men du måste vänta till dess det är riskfritt att köra vidare. När du stannat vid stopplikt får du bara köra vidare då du inte i onödan hindrar eller stör annan trafik. Allting hänger på hur korsningen du färdas i ser ut. Alla korsningar är olika och sätter du kör i dem måste variera beroende på detta faktum.
   Tack för din fråga. Fråga igen om jag varit otydlig eller ifall du undrar över något mer.

   Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s