Högerregeln

Högerregeln skapar mycket problem och förvirring hos många fordonsförare. Både hos dem som övar inför körkortet, hos dem som nyligen tagit körkort och hos dem som haft sitt körkort i många år. När gäller högerregeln egentligen och hur ska man bete sig?

image

Gäller högerregeln i korsningen på bilden?

”När två fordons kurser skär varandra har förare väjningsplikt mot det fordon som närmar sig från höger”. Trafikförordningen 3 Kap 18§

Lägg märke till att det står ”närmar sig”. Det betyder att fordonet från höger inte behöver vara helt framme i korsningen för att du ska väja/stanna. Under otroligt många körprov så väjde inte aspiranten för trafiken från höger med motiveringen: ”Men de körde ju inte!” Då replikerade jag ”Men du stannade ju inte!” Aspiranten kom fram mot korsningen där högerregeln gällde, såg ett fordon närma sig från höger, saktade in och rullade framåt mot korsningen, upptäckte tvekan hos den andra föraren och körde sedan vidare. När jag sedan pratade med aspiranten om situationen berättade jag för dem att; så länge du fortsatte att rulla framåt visste inte föraren av det andra fordonet om du tänkte stanna eller inte och därför vågade de inte köra. När väjningsplikten är på din sida, d.v.s. du har plikt att väja för den andre, då ska du tydligt visa detta genom att sakta in och stanna. Om den andra föraren inte kör har du kanske inte visat din plikt att väja tydligt nog. Men om du stannat och gjort allt rätt och den andra föraren ändå inte kör vidare, kan du försiktigt fortsätta din körning. De gånger det är möjligt är ögonkontakten mellan dig och andra trafikanter viktig. Där sker mycket av samspelet förare emellan.

När du behärskar högerregeln i teorin, ska du kunna hantera den praktiken, d. v.s. ute i trafiken.

Har du väjningsplikt enligt högerregeln även om den gata du färdas på är större än den korsande gatan? Ja, det har du!

Kan din körning bli underkänd om du inte behärskar högerregeln? Ja, absolut! Högerregeln är en av trafikens grundbultar och nödvändig att behärska för att du ska fungera i trafiken.

Vad händer om du missar en korsning med högerregeln på uppkörningen? Det beror på. Uppstod det inte en riskfylld situation, var det en engångsföreteelse och om inspektören inte behövde ingripa, kan du ändå få ett godkänt resultat. Kom ihåg att inspektören alltid gör en helhetsbedömning av din körning.

 

 

 

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s