Frågor från en läsare

Här kommer två frågor från en av mina läsare. Mina svar i rött. Tack för frågorna Oskar!
1. Vänstersväng på landsväg
Räcker det att det ligger en bil ganska nära bakom mig eller måste det vara flera?
Om det ligger flera bilar bakom fast dom håller ett bra avstånd (ca 100 meter kanske), kan jag göra vänstersvängen då förutsatt att det inte kommer bilar i motsatt riktning som gör att jag måste stanna?
Om det ligger 2 bilar nära bakom mig och det kommer många mötande bilar som gör att jag måste stanna, är det redan då olämpligt att göra vänstersvängen?
Svar: Ja, visst kan det räcka med en bil för att vänstersväng ska vara olämpligt. När du börjar planera din sväng så är det viktigt att du observerar vad de andra förarna gör. Verkar det som om de saktar in, håller lite åt höger (finns vägren?) och anpassar sin körning efter din kommande vänstersväng? Då kan det vara fritt fram att svänga även om det är trafik både bakom och framför dig. Vid sväng på landsväg med trafik bakom (och framför) är det av yppersta vikt att du planerar din sväng extra tidigt och att du visar de andra trafikanterna i god tid vad du vill göra. Med två bilar tätt bakom och med många mötande är det helt okej att: göra en avtömning (= köra ut på vägrenen, sakta in och släppa förbi bakomvarande trafik) eller att köra förbi, svänga höger vända och köra tillbaka.
Kan jag bli kuggad för att ha valt att inte göra vänstersvängen fast det egentligen hade varit acceptabelt att göra vänstersvängen?
Svar: Det ska mycket till för att du ska bli kuggad för en sådan sak, men det kan vägas in i helheten, till din nackdel, eftersom det kan framstå som om du inte klarar att göra en vänstersväng på landsväg.
2. Korsning där skylt A29f (Varning för vägkorsning där trafikanter på anslutande väg har väjningsplikt eller stopplikt) förekommer.
korsning1 (2)
Normalt vis ska man blinka höger även om man följer den ”tjocka vägen” på skylten. Här är en bild på en korsning där denna skylt finns (utan väg från vänster): http://imgur.com/ZE1Dgwh. Jag bifogade också bilden ifall du föredrar det.
Om jag kör i körfält A på bilden, där pilen visar att endast vänstersväng är tillåten. Enligt pilen ser det ut som att jag borde blinka vänster men egentligen går vägen rakt fram enligt märket. Om det fanns en väg som verkligen kom från vänster och den visades på märket så hade ju vänster blinkers betytt att jag skulle in på den vänstra vägen och inte rakt fram… Hur gör jag, blinka vänster eller inte?
Svar: Du ska ge tecken vänster. Du bryter huvudleden och korsar den så i praktiken gör du faktiskt en vänstersväng.
Om jag kör i körfält B, som i fallet på bilden endast tillåter att man följer vägen åt höger, ska jag fortfarande blinka höger? I en vanlig korsning med ljussignaler ska man ju alltid blinka oavsett om fältet endast är till för t.ex högersvängande. Gäller det fortfarande här att jag måste blinka höger?
Svar: Nej, du behöver inte ge tecken höger. Du fortsätter rakt fram och bryter inte något annat körfält. Tecken höger skulle kunna indikera att du tänker svänga in på busstationen (eller nåt) till höger. By the way, vilken spännande trafikmiljö!
Tack på förhand!
Mvh
Oskar

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s