Körfältsplacering

image

Ofta ser vi förare som håller sig i mittfilen, om det finns fler än två körfält, eller det körfält näst längst till vänster, om det finns fler än tre. Särskilt vanligt är detta i min närmaste storstad Stockholm. De flesta placerar sig nog där utifrån bekvämlighet. De ska ju ändå ligga i det körfältet om 8,5 km, så varför inte lägga sig där direkt? Andra blir osäkra när det är fler än två körfält och mycket trafik. När jag var färsk i trafiken och reste genom Stockholm, upplevde jag det lite läskigt att hålla till höger, för tänk om jag hamnade fel och inte hittade tillbaka igen?

De som är osäkra är nog i minoritet medan de bekväma är i majoritet. Det krävs ju mycket mer av dig som förare om du hela tiden ska växla mellan körfälten. Du måste planera extra bra, extra koll i sidospeglarna, ge tecken både vänster och höger, samspel, osv. Pust, vad jobbigt! Nej, jag håller mig i mitten och bara glider fram.

Ja, du ja! Men tack vare din bekvämlighet får vi andra jobba desto hårdare. Det är olagligt att köra om på höger sida om hastigheten är över 70km/h och är det fyra körfält rakt fram, så måste vi passera tre av dem för att köra om dig på ett korrekt sätt. Dessutom är det belagt med böter om du i onödan hindrar och stör annan trafik.

I Sverige har vi högertrafik, vilket betyder att du ska hålla placering längst till höger, om inte situationen kräver annorlunda. Om du t.ex. strax (några hundra meter längre fram)  ska svänga vänster så är det okej att hålla till vänater. Om inte så ska din placering vara i körfältet längst till höger, om detta inte viker av höger så att du hamnar fel. Vi talar om grundplacering nu.

På många körprov placerade aspiranten fordonet i det vänstra körfältet (i Uppsala är det vanligast med två i samma färdriktning), utan att jag hunnit ge någon information om vart vi var på väg. Om de fortsatte i vänster körfält kunde jag be dem göra en högersväng längre fram bara för att se ett körfältsbyte (uppsikt, tecken, uppsikt, samspel, sidomanöver). Hur du placerar fordonet är en central del av uppkörningen. Placering går igen vid körning rakt fram, i cirkulationsplatser, i och på väg fram mot korsningar och i p-rutor. Placerar du ditt fordon fel, bryter du mot lagarna och blir ett onödigt hinder i trafiken. Sker detta upprepat eller så att det uppstår fara eller risk, kan din körning bli underkänd. Läs på i teorin och öva i praktiken, så att du vet var, när, hur och varför du ska placera ditt fordon si eller så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s