Fråga om körning med automatväxlad bil

Här följer några från en läsare. Mina svar kommer längre ned. Gör som Josefine, fråga så får du svar!

Hej! Hittade dig när jag googlade runt om frågor till uppkörningen. Så undrar om jag kan få ställa några frågor till dig?

Jag har bokat teori och uppkörning nästa vecka. Jag ska köra upp med automat så undrar om det är något speciellt jag ska tänka på med automat mot en manuell? De flesta frågor jag hittar är om ecodriving osv med manuell. Undrar också om jag ska köra ecodriving med automat och på vilket sätt isåfall? Ska jag lägga i handbromsen när jag parkerar när vi är klara eller räcker det med P på växelspaken?

Tacksam för svar

MVH
Josefine

Hej Josefine!

Vad roligt att du fann min blogg 🙂

Visst får du ställa frågor. Det är själva vitsen med bloggen!

Nej, det är inget särskilt att tänka på när det gäller automat mot manuell. Inspektören bedömer din körning på samma sätt oavsett hur växellådan fungerar. Visst ska du köra miljövänligt (inspektörerna använder inte ordet eco-driving) även med en automatväxlad bil!. Det går t.ex. alldeles ypperligt att motorbromsa med automat, det är lämpligt att inte tok-accelerera eller att undvika hårda inbromsningar. Sedan kan du undvika onödig tomgångskörning vid längre stopp. Har du parkerat för gott s.a.s. kan du absolut lägga i både P och handbroms, annars behövs det inte. Vid parkering under själva körprovet sitter du säkert foten på bromsen ändå.

Jag hoppas att detta var svar på dina frågor. Annars får du be mig förtydliga. Dela gärna med dig av bloggen till dina vänner och till andra som kan tänkas söka svar på sina frågor!

 

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s