Hastighet

image

Vad innebär detta vägmärke? Det låter som en mycket konstig fråga. Så lätt att det känns som en kuggfråga. På körprov är det dock många som har problem med detta. Vissa tänker att det inte gör något om de kör 55 km/h, andra att de måste köra i 50 km/h och ytterligare några tror att det är okej att köra i 30 km/h. Varför ska det vara så svårt?
     En del av svaret på bottnar nog i osäkerhet om inspektörens bedömning, utom när det gäller dem som alltid kör över gällande hastighet. Där är det nog mest okunskap. De som kör 30 på en 50 gata vet nog inte hur en inspektör vill att de ska göra. Vid körträning hemma eller på trafikskola kör de nog snabbare, men tror sig vinna poäng hos inspektören genom en försiktig och ”säker” körning. De vet dock inte att de binder ris åt sin egen rygg (googla på det om du undrar vad det betyder 🙂 när de kör på det sättet under ett körprov.

”Jag kör 30 bara för att jag vill köra säkert”, kunde de säga till mig för att jag skulle veta. Under tiden samlades trafiken bakom och flera körde om. De körde ”säkert” men blev en risk. De ville vara på säkra sidan, men blev ett hinder för de andra. Om det här hände någon gång under körprovet gick det väl an, men om det fortsatte på samma sätt i fler trafikmiljöer (50 på 70, 90 på 110, osv) så var det troligtvis så att körningen blev underkänd.

Vad vill jag då ha för svar på den första frågan i inlägget? 50 km/h är den högsta tillåtna hastigheten på den gatan eller vägen, men du ska anpassa din hastighet till rådande omständigheter. Är det ingenting speciellt i given trafiksituation som kräver det, så sträva mot att köra 50 (det behöver förstås inte vara exakt 50 hela tiden)! Om det är nödvändigt p.g.a. omständigheterna, så kör långsammare eller sänk hastigheten, till dess att du kan gasa på igen. Träna på att snabbt komma upp i tillåten hastighet och att sänka hastigheten om och när det krävs, för att sedan öka igen. Variera körtempo under körningen. Visa inspektören att du klarar det. Det är så de själva kör, det är så andra gör, det är så det ska fungera och det är så du ska köra.

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s