Motorbromsa/Miljökörning

Vad innebär det att motorbromsa? Vad vill inspektören se under körprovet?

Att motorbromsa är inte detsamma som att bara växla ned och släppa upp kopplingen. Många tror det. Det tror det därför att de blivit lärda så. Kanske av en handledare eller av en vän. När de sedan kommer till körprovet så åstadkommer de inget annat än en obekväm körstil. Varje gång de ska ”motorbromsa” så växlar de ner och släpper upp kopplingen, med resultatet att hela bilen hoppar till och som passagerare åker man framåt och bakåt. Efter några hundra sådana resor blir man ganska trött.

När du ska motorbromsa släpper du helt enkelt bara gasen och låter bilen rulla framåt. Du ska inte bromsa (med pedalen) eller ha kopplingen nedtryckt. När du sedan har nått önskad hastighet växlar du (om nödvändigt) ned till rätt växel och fortsätter köra. Självklart ska du dock fotbromsa om situationen kräver det! Motorbromsning kan gärna användas vid hastighetssänkning, t.ex. från 90 km/h till 70 km/h. Resultatet blir en behaglig körning och en lägre bränsleförbrukning. Att motorbromsa ned hastigheten på det sättet visar på en god planering inför nya hastigheter. Du kan även motorbromsa in mot korsningar och cirkulationsplatser, men se då till att du inte samtidigt blir till ett onödigt hinder för trafiken bakom dig. Du måste hitta balansen mellan en miljövänlig körning och samspelet med andra. Det ena ska inte ske på bekostnad av det andra! Jag ska förklara med ett exempel från en uppkörning. Aspiranten, jag (inspektören) och trafikläraren var ute på ett körprov i Uppsala. Vi närmade oss en trafiksignal (ett rödljus), aspiranten släppte gasen och rullade fram mot korsningen medan han inväntade grönt ljus. Om det varit tomt på trafik bakom oss hade det varit fine, men nu var det många andra runt om och det enda han åstadkom var att stoppa upp hela trafiken. Jag frågade honom hur han tänkte och sedan berättade jag vad resultatet blev. Jag hoppas att han förstod och tog till sig, för hans körning i övrigt var så bra att jag kunde släppa detta och godkänna den.

Hur bedömer då inspektören din miljökörning? Kan din körning bli underkänd om du inte behärskar den? Ja, men bara om du genomgående slösar bränsle eller om din miljökörning inte sker situationsanpassat, d.v.s. att det inte lämpar sig i det givna läget. Du måste ha i minnet att säkerheten alltid kommer före miljön när inspektören bedömer din körning.

Ut och öva på miljökörning så som jag beskriver det ovan. Lär dig när du ska göra det och när det inte passar sig. Tänk planering och samspel i kombination med miljökörning så att du hittar balansen dem emellan. Inspektören kräver inte en perfekt miljökörning, utan vill bara se att du förstått principen och inte är helt ute och cyklar.

Gillar vad du läser och tycker att bloggen förtjänar att leva vidare så får du gärna Swisha några kronor till 0739109486. Tack för din gåva!

17 kommentarer

 1. Hej,
  Har varit inne och läst på din blogg lite och den är väldigt intressant. Jag läste inlägget där du skrev om motorbromsning och hur det kan missuppfattas ibland. Du förklarar hur det inte är motorbromsningen när man växlar ned och kommer upp från kopplingen utan att man ska släppa gasen istället och komma i rätt fart för att sakta ned och sen växla ned. Mina frågor som då uppstått är, vad kallas det när man gör som på det förstnämnda sättet, och finns det någon slags rätt i det( bör man göra det)?

  Har även en annan fråga, som jag kommit på. Finns det någon tumregel eller liknande som säger något om att dieselbilar och bensinbilar behöver olika hastigheter för olika växlar. Jag har tex hört att dieselbilar behöver som regel lägre växel vid lägre hastighet. Ett exempel skulle vara, att bensinbilar kan enklare köras på trean vid 30km/h än dieselbilar.

  Hoppas du förstår!

  Gilla

  1. Hej A!
   Fråga 1:
   Ditt första exempel skulle kunna kallas för kopplingsbromsning dvs du bromsar med hjälp av kopplingen istället motorn.
   Att bromsa så sliter på kopplingen och riskerar att bli en väldigt obekväm resa.
   Fråga 2:
   Jag känner inte till någon sådan tumregel men det skiljer sig ofta mellan diesel, – och bensinbilar, men det gör det även mellan två bilar med samma bränsle. Du får känna dig fram när du sätter dig i en okänd bil.

   Gilla

 2. Hej! Tack för en bra blogg som verkligen underlättar och lugnar! Jag har tre frågor. Ifall man ska ta av vid en avfart är det lämpligt att motorbromsa då? Jag tänker att det kanske beror på hur avfarten är utformad. Men jag tycker det verkar osäkert att använda motorbroms då man inte vet hur snabbt motorn kan bromsa ner. Andra frågan är ifall jag ex. Ska motorbromsa inför en cirkulation och det är trafik bakom, borde jag trycka lätt på färdbromsen då för att visa bakomvarande att jag tänker bromsa? Eller borde jag med tanke på trafiken bara använda färdbromsen istället? Till sist har du fler exempel på när det är lämpligt att motorbromsa i körningen?

  Gilla

  1. Hej Lina!
   Tack för de vänliga orden. Glad att mitt skrivande här kan göra lite nytta.

   Till dina frågor.

   Visst kan du motorbromsa vid avfart på avfart 😉

   1. Om det är lämpligt eller olämpligt beror inte främst på hur själva avfarten är utformad, utan på hur det ser ut bakom dig. Finns det trafik bakom? Hur snabbt närmar de sig? Vad innebär det för dem om jag motorbromsar nu? Det är, som du vet, oftast 110 km/h som gäller på motorväg och att då börja motorbromsa innebär att bakomvarande riskerar köra in i dig bakifrån. Nu kan det ju vara så att din fråga berör motorbromsning när du väl är ute på avfarten, men detsamma gäller även där. Om du ska köra av på en kort och snävt svängande avfart så är det nog bäst att använda fotbromsen också, så att du inte tappar kontrollen i svängen.

   2. Visst kan du trampa till lite lätt på bromspedalen, bara för att visa att du ämnar sakta in (gäller både inför cirkulationsplats och vanlig korsning) men om bakomvarande trafik ligger så nära dig att du bedömer det vara nödvändigt, kanske det inte är så lämpligt att motorbromsa ned hastigheten innan rondellen/korsningen. Miljökörning får aldrig ske på så sätt att det äventyrar säkerheten – även om det i praktiken är de som ligger för nära bakom dig som utgör risken. Du måste ha med detta i beräkningen och se till att ditt körsätt inte förstärker en möjlig risk orsakad av andra. Förstår du vad jag menar?

   3. Oj, det finns så många sammanhang där motorbromsning är lämpligt, så jag vet inte vad jag ska skriva. Ett och det kanske mest vanligt förekommande sammanhanget är i samband med att du närmar dig en ny (och lägre) hastighet. Det kan också vara lämpligt inför en korsning med väjningsplikt eller högerregeln. I snart sagt alla trafiksituationer kan du arbeta med motorbromsning.

   Tänk bara på att din miljökörning (motorbromsning) inte får bli till ett onödigt hinder eller en risk för andra trafikanter. Då leder det som i sig är positivt, till att fälla dig.

   Jag hoppas att dessa svar var till någon nytta för dig. Om det finns oklarheter så får du gärna fortsätta fråga. Tipsa gärna andra om bloggen!

   Gilla

 3. Hej!
  ”…aspiranten släppte gasen och rullade fram mot korsningen medan han inväntade grönt ljus. Om det varit tomt på trafik bakom oss hade det varit fine, men nu var det många andra runt om och det enda han åstadkom var att stoppa upp hela trafiken”
  Så skulle jag också göra. Hur ska man göra istället? Tack på förhand!

  Gilla

  1. Hej M!
   Ja, jag hade också gjort så – om det inte varit mycket trafik bakom bilen vid tillfället!
   Är det många bakom dig som vill fram så stoppar du upp trafiken om du endast släpper gasen och rullar sakta framåt. Huruvida du kan göra så som min text beskriver eller inte är beroende av hur hög hastighet det är på sträckan och hur hög din hastighet är när du släpper gasen för att rulla framåt. I det fall jag relaterade till i mitt inlägg (det framgick inte av texten) var det 50 km/h på platsen och vi hade bara fått upp lite mer än styrfart på bilen. När aspiranten då släppte gasen för att rulla fram mot nästa trafiksignal blockerades den bakomvarande trafiken och hens miljökörning blev till ett hinder i trafiken.
   Blev det tydligare i och med detta svar? Annars får du gärna ställa följdfrågor, så ska jag försöka utveckla ytterligare. Tack för din kommentar!

   Gilla

   1. Kan du förklara hur du hade gjort i en sådan situation där, det finns trafik, bilar som är bakomvarande?

    Gilla

   2. Är inte detta svar på din fråga?
    Är det många bakom dig som vill fram så stoppar du upp trafiken om du endast släpper gasen och rullar sakta framåt. Huruvida du kan göra så som min text beskriver eller inte är beroende av hur hög hastighet det är på sträckan och hur hög din hastighet är när du släpper gasen för att rulla framåt. I det fall jag relaterade till i mitt inlägg (det framgick inte av texten) var det 50 km/h på platsen och vi hade bara fått upp lite mer än styrfart på bilen. När aspiranten då släppte gasen för att rulla fram mot nästa trafiksignal blockerades den bakomvarande trafiken och hens miljökörning blev till ett hinder i trafike

    Gilla

   3. Hej,
    Har varit inne och läst på din blogg lite och den är väldigt intressant. Jag läste inlägget där du skrev om motorbromsning och hur det kan missuppfattas ibland. Du förklarar hur det inte är motorbromsningen när man växlar ned och kommer upp från kopplingen utan att man ska släppa gasen istället och komma i rätt fart för att sakta ned och sen växla ned. Mina frågor som då uppstått är, vad kallas det när man gör som på det förstnämnda sättet, och finns det någon slags rätt i det( bör man göra det)?

    Har även en annan fråga, som jag kommit på. Finns det någon tumregel eller liknande som säger något om att dieselbilar och bensinbilar behöver olika hastigheter för olika växlar. Jag har tex hört att dieselbilar behöver som regel lägre växel vid lägre hastighet. Ett exempel skulle vara, att bensinbilar kan enklare köras på trean vid 30km/h än dieselbilar.

    Hoppas du förstår!

    Gilla

   4. Hej
    … men, är det verkligen att hindra trafiken att ”rusa” fram till ett rödljus? Det är precis lika rött för alla andra?
    Ett fall som jag är med om ofta är att jag ser att ljuset precis slått om till grönt, det finns en buss kommande från vänster så ljuset kommer bli rött för mig och de bakom mig – inte en chans att jag hinner förbi innan – så jag släpper gasen och rullar framåt. Men du menar att jag hindrar trafiken bakom?
    (9 ggr av 10 brukar jag bli omkörd i vänsterfilen, de andra stannar för rödljuset och jag som hade kunnat fortsätta utan att bromsa blir nu blockerad)

    Gilla

   5. Hej!
    ”… men, är det verkligen att hindra trafiken att ”rusa” fram till ett rödljus?” Nu förstår jag inte riktigt …?

    Ja du kan bli hindrande om du i given trafiksituation bara rullar framåt emot en signalreglering. Ponera att du svänger in på en gata med flera signalreglerade korsningar och du noterar att det snart blir rött i korsningen du närmar dig, så du slår av på takten. I korsningen bakom dig så har övriga som färdas i samma riktning som du fått grön signal. Om du då bara rullar sakta framåt så får dessa fordon svårt att komma fram. Du riskerar att skapa en situation bakom dig bara för att du vill rulla fram emot korsningen framför dig.

    Du kanske tycker att exemplet ovan är långsökt, men vi våra städer så ser trafiksituationen i de centrala delarna ofta ut på detta sätt. Det är tätt mellan signalreglerade korsningar och trafiken behöver flyta på för alla. Så ja, jag hävdar att du inte alltid kan rulla fram emot nästa korsning utan att ha den övriga trafikens möjlighet till framkomlighet i åtanke.

    Gilla

 4. Hej!
  När jag närmar mig en trafiksignal(ett rödljus) och det finns trafik bakom mig att jag inte vill hindra dem .Hur blir min miljökörning? vad måste jag göra?

  Gilla

 5. Hej!
  min fråga är att om jag var på en väg där hastighet var 80 km/t och sen ville jag vända till höger ..vad ska jag göra för att ha miljökörning?
  tacksam för svar.
  Raghad

  Gilla

  1. Hej Raghad!
   Jag är lite osäker på vad du menar?
   Miljökörning är att planera bra, att inte bara bromsa med foten, att motorbromsa (släppa gasen och låta bilen bromsa själv), att använda rätt växel till rätt hastighet, mm mm. Det är svårt att säga exakt hur du ska göra. Det beror på situationen.

   Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s