Oskyddade trafikanter

image

Oskyddade trafikanter och hur du som bilförare relaterar till dem bedöms extra noga av inspektören. Skälet till det är förstås det faktum att de är just oskyddade. Som skyddad bilist krävs att du är extra varsam och hänsynsfull mot de oskyddade. Om två bilar krockar i en korsning blir det oftast bara plåtskador, men om en oskyddad trafikant blir påkörd blir skadorna desto allvarligare. Som skyddad bilist förväntas du ta ett större ansvar i trafiken. Det betyder att, även om det inte i lagens mening är ditt fel, kan du ändå hållas skyldig (till viss del) om en situation uppstår där en oskyddad trafikant är inblandad. Varför? Jo, som bilförare ska du vara förutseende och visa medvetenhet även för det otippade. En gående dyker inte upp ur asfalten, poff! utan där gående kan dyka ska du vara beredd på att stanna om det krävs.

Men även när det gäller oskyddade trafikanter är det viktigt att påpeka balans. Balans mellan hänsyn och tydlighet. Det går att vara tydlig med sina avsikter samtidigt som man är hänsynsfull. Många slänger sig på bromsen och stannar mitt på gatan för att släppa över gående (ett obalanserat beteende), bara för att de är rädda att köra på någon. Ett sådant agerande kan skapa fler risker än det är tänkt att lösa. När det kommer till de oskyddade trafikanterna är nyckelordet beredskap. Beredskap att stanna eller väja om situationen kräver det (ett balanserat beteende). Beredskap är inte detsamma som att släppa över allt som rör sig bredvid gatan eller vägen. Jag minns ett körprov med en aspirant som stannade vid ett övergångsställe och enträget vinkade för att få en man med rollator att passera gatan. Det var bara det att han inte hade tänkt att gå över. Han bara stannande för en paus. Efter en stund fick jag ingripa, förklara läget för aspiranten och be hen köra vidare.

Här kan jag ta tillfället i akt och skriva lite om det där med att vinka över någon. Gör inte det! När du vinkar över någon ska du vara beredd att ta det fulla ansvaret om något händer. Låt istället den gående eller cyklande fatta ett eget beslut om och när de vill över. Då gör de det på eget ansvar och på egen risk. Är det så att de inte riktigt vågar gå över, fundera då på om det kan ha något med ditt beteende att göra? (Dessutom gillar inte inspektören att du vinkar över folk). Många äldre vill hellre vänta tills du passerat för att därefter korsa gatan. De vill inte känna stressen och klarar kanske inte att skynda sig. Låt dem då vänta och tvinga dem inte ut i gatan.

Öva på att ”läsa”, ”tolka” och ”tyda”dem som går utmed gatan och som rör sig omkring övergångsstället, så att du bättre kan avgöra vart de är på väg och hur du ska bete dig. Ska du stanna? Räcker det att släppa gasen och inta bromsberedskap? Eller kan du lugnt köra vidare?

Något om hur inspektören bedömer:
Blir det en farlig situation, som hade kunnat undvikas med ett annat beteende från dig, då kan du räkna med att din körning blir underkänd. Men, i övriga fall så är det alltid helheten som avgör utgången av körningen. Ett råd jag gett till väldigt många aspiranter är att överlåta bedömningen till inspektören och bara fokusera på körningen. Detta oaktat vilken trafikmiljö du råkar befinna dig i.

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s