Svårt att köra upp i Uppsala?

Få klarar sig vig uppkörning i Uppsala. Endast i Jakobsberg, Farsta och Södertälje klarar sig färre enligt artikeln från 2013 nedan (det är förresten min f.d. kollega, numera kontorschef, som intervjuas).
     Jag håller med trafikläraren Eseyas Yebiyo om att inspektörerna här i Uppsala inte är hårdare än de i övriga landet, utan att skälet till så många underkända beror på andra saker. Historiskt har Uppsalainspektörerna varit fruktade, men detsamma kan  nog sägas om resten av inspektörerna i landet. De skulle vara mer eller mindre skräckinjagande. Det ingick nästan i deras arbetsbeskrivning. Nu är det tvärtom. Nu ska ett underkänt resultat levereras med ett empatiskt leende.

Varför chansar ni då? Hur tänker ni när ni sedan kuggar och varför överförs er frustration på Förarprovs inspektörer? Jag vet att det inte gäller alla, men jag provocerar med vilje för att få några att tänka till lite. Då kanske det går att bryta mönstret hos dessa. Jag är en obotlig optimist!

Om någon missar ett prov på gymnasiet eller en tenta på Universitetet, beskylls ofta provet för att vara felkonstruerat och frågorna som felställda. Andra ursäkter är: jag förstod inte frågorna, vi hade inte talat om detta på lektionerna, etc. Väldigt sällan erkänns det öppet att ”jag slarvade med förberedelserna”. Även om de allra flesta har självinsikt nog att veta att skälet till misslyckandet fanns att finna hos dem själva, är det inte många som öppet erkänner det inför andra. Det verkar vara en av de mänskliga svagheterna att vilja lägga över ansvaret för eget misslyckande på tredje part.
     Visst är det så att nervositet kan ställa till det oerhört mycket för en del. Dessa har svårt att hantera pressade situationer överlag, men för det stora flertalet fungerar det inte så. Nervositeten är som störst de första fem till 10 minuterna (inklusive introduktionen) sedan släpper det och förvinner nästan helt. Dagens inspektörer är väldigt duktiga på att få kunden att känna sig avslappnad och välkommen, samt förmedla att några mindre misstag oftast inte har någon större betydelse för resultatet.

Har du problem med stress och nervositet måste du öva upp din förmåga så pass, att du inte tappar för mycket när nervositeten gör sig påmind. Ligger du på gränsen för vad körprovet kräver, när nerverna slår till, sjunker du raskt ned under den och du kommer att göra bort dig. Inse att ett lyckat körprov kräver mycket träning och när du tror att du är klar – öva lite till! Kör de där extra milen för att få ned det rätta beteendet i ryggmärgen. Då blir det rätt, även när du är nervös och drabbas av partiell minnesförlust.

http://mobil.unt.se/uppland/uppsala/manga-chansar-vid-uppkorning-2514673.aspx

2 kommentarer

 1. Hej, som fd universitetslärare skulle jag vilja modifiera ditt påstående att det aldrig är lärarens fel om någon blir underkänd. Jag kan enkelt göra en tenta som få eller ingen klarar. Det finns exempel på lektorer som år efter år har väldigt få studenter som klarar just deras tentor medan det går bra på andra. Samma gäller rimligen för den här gruppen trafikinspektörer. Om man har så få som under 50 procent som klarar uppkörningen bör du nog fundera: ställer du för höga krav, sätter eleven i alldeles för komplexa trafiksituationer etc. Jag har haft körkort sedan 1989 och mitt intryck är att kraven har skruvats upp, iaf på trafikverket i Farsta där min dotter har kört upp två gånger i höst, och blivit kuggad båda gångerna. De trafiksituationer som hon ska klara är mycket mer komplexa jämfört de som jag behövde ta mig igenom på min uppkörning 1989.

  Gilla

  1. Hej Lisbeth!
   Jag skriver inte att det aldrig är lärarens fel att en elev inte klarar sin tenta. De gånger det förhåller sig på det sättet är undantag. Att eleven faller pga sin bristande förberedelse är nog regeln.

   Detsamma gäller för dem som inte klarar uppkörningen. Det är regel att det har med förberedelsen att göra.

   Trafikverket arbetar hårt med uppföljningar och regelbundna fortbildningar för sina inspektörer, så där har de en väl fungerande kontroll. Därmed inte sagt att vissa inspektörer ibland kan välja en plats eller en trafiksituation som är väl komplicerad, men det är också undantag.

   Trafiken idag är mer komplicerad än då du körde upp, så då faller sig det naturligt att också provsituationen anpassas därefter.

   Själv gjorde jag mina körprov i mitten på 1980 talet.

   God Jul!

   Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s