Svårt att köra upp i Uppsala?

Få klarar sig vig uppkörning i Uppsala. Endast i Jakobsberg, Farsta och Södertälje klarar sig färre enligt artikeln från 2013 nedan (det är förresten min f.d. kollega, numera kontorschef, som intervjuas).
     Jag håller med trafikläraren Eseyas Yebiyo om att inspektörerna här i Uppsala inte är hårdare än de i övriga landet, utan att skälet till så många underkända beror på andra saker. Historiskt har Uppsalainspektörerna varit fruktade, men detsamma kan  nog sägas om resten av inspektörerna i landet. De skulle vara mer eller mindre skräckinjagande. Det ingick nästan i deras arbetsbeskrivning. Nu är det tvärtom. Nu ska ett underkänt resultat levereras med ett empatiskt leende.

Varför chansar ni då? Hur tänker ni när ni sedan kuggar och varför överförs er frustration på Förarprovs inspektörer? Jag vet att det inte gäller alla, men jag provocerar med vilje för att få några att tänka till lite. Då kanske det går att bryta mönstret hos dessa. Jag är en obotlig optimist!

Om någon missar ett prov på gymnasiet eller en tenta på Universitetet, beskylls ofta provet för att vara felkonstruerat och frågorna som felställda. Andra ursäkter är: jag förstod inte frågorna, vi hade inte talat om detta på lektionerna, etc. Väldigt sällan erkänns det öppet att ”jag slarvade med förberedelserna”. Även om de allra flesta har självinsikt nog att veta att skälet till misslyckandet fanns att finna hos dem själva, är det inte många som öppet erkänner det inför andra. Det verkar vara en av de mänskliga svagheterna att vilja lägga över ansvaret för eget misslyckande på tredje part.
     Visst är det så att nervositet kan ställa till det oerhört mycket för en del. Dessa har svårt att hantera pressade situationer överlag, men för det stora flertalet fungerar det inte så. Nervositeten är som störst de första fem till 10 minuterna (inklusive introduktionen) sedan släpper det och förvinner nästan helt. Dagens inspektörer är väldigt duktiga på att få kunden att känna sig avslappnad och välkommen, samt förmedla att några mindre misstag oftast inte har någon större betydelse för resultatet.

Har du problem med stress och nervositet måste du öva upp din förmåga så pass, att du inte tappar för mycket när nervositeten gör sig påmind. Ligger du på gränsen för vad körprovet kräver, när nerverna slår till, sjunker du raskt ned under den och du kommer att göra bort dig. Inse att ett lyckat körprov kräver mycket träning och när du tror att du är klar – öva lite till! Kör de där extra milen för att få ned det rätta beteendet i ryggmärgen. Då blir det rätt, även när du är nervös och drabbas av partiell minnesförlust.

http://mobil.unt.se/uppland/uppsala/manga-chansar-vid-uppkorning-2514673.aspx

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s