Dirigering

På uppkörningen och strax innan du ska köra ut i trafiken, är det några saker som inspektören går igenom med dig. En av dessa tänkte jag skriva lite extra om nu. Jag har nog nämnt det i ett tidigare inlägg också. Under körningen kommer inspektören tala om för dig vart du ska köra. Det kommer låta ungefär så här:

image

”Jag kommer be dig att svänga vänster eller höger i t.ex. korsningar, du kommer få följa skyltar mot särskilda mål – exempelvis ett vägnummer eller en stad. Då följer du dessa tills jag ger dig någon annan information. Om jag inte ger dig någon särskild anvisning för vart du ska köra, så fortsätter du att planera för rakt fram så länge du kan och får. Tar gatan eller vägen slut, eller är det förbud att köra i en viss riktning, så får du välja väg själv om jag inte säger något. Råkar du köra fel, svänga vänster istället för höger, är det ingen katastrof. Då får du vända så åker vi tillbaka. Detsamma gäller om du råkar hamna i fel körfält. Är det möjligt att vända så gör du det, annars väljer jag en annan väg. Om du blir osäker på informationen jag gett dig är det bara att fråga. Samma sak om du glömt bort vart vi är på väg. Säg bara till så påminner jag dig! Några frågor?”

En fråga som nästan alltid kom upp var om jag bad dem svänga höger fast att det var förbjudet – som ett slags test eller en fälla – men där är svaret nej. Så arbetar inte en modern inspektör. En annan fråga var om det gjorde något om de råkade köra åt fel håll. Även där var svaret nej om det hände någon enstaka gång och om det inte uppstod någon situation i samband med felkörningen. Ett flertal bad mig att, samtidigt som jag sade ‘sväng höger’, även visa med handen då de hade svårt att hålla reda på höger och vänster när de var nervösa. Jag hade inga problem med det, därför att körprovet inte är ett test på huruvida någon kan skilja mellan vänster och höger (utom när det gäller placering förstås). Andra inspektörer var inte lika pigga på det. Men fråga alltid. Det har du rätt till!

Så, nu vet du hur detta kommer att gå till. Jag tillägger att det inte alltid kommer att låta precis som enligt ovan, men i stora drag. Ett tips till dig som övningskör privat. Träna på detta med din handledare. Be handledaren, varefter du blir säkrare i trafiken, att få köra och planera självständigt efter liknande anvisningar jag berättat om här ovan. Många misslyckas på uppkörningen, tack vare att de inte fått öva på självständig körning innan körprovet. Se till att lära dig att utifrån generella instruktioner planera din resa från A – Ö, gärna på platser där du inte hittar med förbundna ögon.

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s