Mental förberedelse

När du ska köra upp är den praktiska förberedelsen viktig, att du övar på momentet bilkörning, men även den mentala biten är viktig. Med mental menar jag ditt tankesätt. Jämför med en idrottare som ihärdigt tränar på sin idrott, men som även övar på att tänka rätt – att ha en realiatiskt positiv mental målbild. Vad har du för målbild? Ser du dig själv lyckas eller misslyckas? Om du kliver in på förarplats med tanken att det här är ingen match! Jag är bilkörningens Zlatan! Då kan du få problem. Detsamma gäller om du ser dig som en total looser, som säkerligen kuggar i första korsningen. Din målbild ska vara positiv men realistisk!

Under mina år som förarprövare stötte jag ofta på båda personlighetstyperna jag nämnt ovan. Den förste, med Zlatan-komplexet, var kaxig och lite styv i korken och såg sig själv som körprovets kung, men när det väl gällde fanns det ingen substans bakom attityden. Loosern, den som hade kuggat sig själv redan veckan före uppkörningen, gav upp mentalt vid första misstaget och sedan rasade alltsammans. Det blev något av en självuppfyllande profetia.

Så hur ska du då tänka? Gör dig mentalt förberedd på att körprovet är en tuff men långt ifrån omöjlig uppgift. Hamna inte i den mentala fällan där du banaliserar det hela eller där du bygger upp det till något oöverstigligt, ett slags obestigligt Himalaya. Skapa en realistisk bild av din förmåga kontra inspektörens krav. Du kanske kör som en gud, men var då en ödmjuk sådan, annars faller det lätt till marken. Eller så liknar din körning en skadeskjuten kråka, men ha då inte dina förväntningar på att din körning ska vara perfekt, utan räkna med en del misstag. Då blir inte du själv din största fiende. Många ser inspektören som sitt största hinder till körkortet, men inser inte att det är de själva som är det.

Det tänkesätt som fungerar bäst är en ödmjukt självsäker attityd, kopplat till att överlåta bedömningen av körningen till inspektören. Vi dömer ofta oss själva hårdare än vi bedömer andra. Vid många avslut har jag ofta sagt att det var bra att du inte fick bedöma dig själv, för då hade din körning blivit underkänd. Många är stenhårda mot sig själva, medan andra låter sig komma undan med vad som helst. Ikläd dig inte inspektörens roll utan stanna kvar i din egen, då kan du slappna av och fokusera bättre på ditt och lämna det andra till förarprövaren.

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s