En trafikskolebil och en bil för uppkörning på Trafikverket Förarprov har någonting viktigt gemensamt: Dubbelkommandot. M.a.o. möjligheten att bromsa, koppla och gasa från passagerarplats. Dubbelkommandot lägger till ytterligare en dimension i övningskörningen. Det har jag känt till länge, men det står ännu klarare för mig sedan jag börjat övningsköra med min dotter. Privatisten, d.v.s. den som bara övningskör privat (t.ex. med någon i sin familj) går miste om denna dimension under sin lärotid.
Vid varje skymd korsning eller annan något tillspetsad trafiksituation, måste handledaren utan dubbelkommando installerat i bilen ägna sig åt rysk roulette, eller muntligen tala om för eleven att hen måste vara beredd att t.ex. stanna. Med dubbelkommando kan läraren/handledaren vänta in i det sista innan denne ingriper. En tanke som slog mig är om avsaknaden av denna dimension under övningskörningen, kan vara bidragande till att privatister klarar sig sämre (procentuellt sett) än dem som lägger mer tid på en trafikskola?
Med dubbelkommando kan aspiranten, om handledaren/läraren vet att använda det rätt, få en större självständighet i sin körning. Denna självständighet saknas ofta hos privatisten vid uppkörningen. Under väldigt många körprov framstod det ofta mycket tydligt att aspiranten inte getts möjlighet att utifrån egen förmåga avgöra hur hen skulle bete sig; när det var lämpligt att sakta in, stanna, väja eller accelerera. Handledaren har utifrån ren självbevarelsedrift hjälpt till i sådana lägen. Jag förstår dem! Vem riskerar en olycka bara för att eleven ska lära sig korrekt beteende? Olyckor för med sig risk för dödsfall, fysiska skador på fordon och passagerare samt stora ekonomiska förluster. Detta är inget som en normalt funtad person är villig att riskera.
Utifrån resonemanget ovan rekommenderar jag alla som ska ta körkort att även övningsköra en del i ett fordon utrustat med dubbelkommando. Det kommer att leda till en bättre och erfarenhetsbaserad förmåga att bli självständig i trafiken, vilket är absolut nödvändigt för att du ska klara dig bra på egen hand och för att förbättra dina chanser vid uppkörningen.
Tillägg: För upplysnings skull vill jag meddela att jag inte har aktier i vare sig STR eller någon enskild trafikskola – om nu någon skulle frestas att tro det 🙂
Jag håller med om detta helt och hållet! Jag var handledare i helgen och vi hamnade i stressiga situationer som vägkorsningar och liknande då blir det ganska naturligt att man säger vad som gäller för att inte riskera något. Sen fick jag tips om att eleven kan berätta hur den tänker inför varje korsning och vilka regler som gäller då blir det mindre rysk roulette 🙂
GillaGilla
Ja det kan vara ett sätt att minimera roulette-känslan!
GillaGilla