Fråga om hjälp vid backning för C behörighet

Så här löd frågan (jag har tagit bort namn och ort):

”Hejsan.
Våran dotter, x x , körde idag upp för C-körkort och då blev det ett missförstånd som i förlängningen medförde att hon blev kuggad. 
Inspektörer sa att hon skulle svänga höger och det gjorde hon. Tyvärr en gata tidigare än inspektören menat så hon blev tvungen att vända en bit in på gatan. Hon skulle då backa in på en infart och bad inspektören gå ut och kolla så det inte kom någon bil inifrån området. Sikten var skymd och på skolan, i x x, har dom fått lära sig att ta hjälp vid sådana tillfällen om dom har någon med i bilen.
Inspektören gjorde som hon bad om, allt gick bra och uppkörningen fortsatte utan problem. När dom var klara fick hon dessvärre veta att hon blev kuggad och att det berodde enbart på att hon bad om hjälp vid backandet. Allt annat hade gått bra.
X X säger också att det står i teoriboken att man gärna ska ta hjälp i sådana situationer, om man har någon med som man litar på.
Jag undrar om det verkligen fanns grund att kugga henne eller om vi ska
försöka överklaga beslutet. Vart ska vi isf vända oss?

Med vänlig hälsning
X X
Jag svarade så här:
Hej X X!

Jag ska ärligt säga att jag är osäker på vad som gäller på ett C prov, men det låter som om det som hände kan förstås som ett ingripande. På ett B prov krävs att körningen bär ett visst mått av självständighet. Detsamma bör gälla även för C behörighet. Om aspiranten ställer till det för sig så ska hen även klara att reda ut det själv, men å andra sidan kan inspektören vara stöttande i vissa lägen utan att det för den skull behöver leda till ett underkänt resultat. Uppkörningen ska likna det verkliga livet som chaufför och inspektören är endast med som en passiv observatör, nästan som om hen inte existerade. När inspektören då behöver kliva ur lastbilen för att hjälpa till har de lämnat det stadiet bakom sig. Jag ska se om.jag kan få reda på lite mer om en sådan situation och då kan jag återkomma till dig.

Ett körprov för behörighet B går inte att överklaga. Samma regler bör gälla för behörighet C. Det låter som om din dotter gjorde ett misstag, men att hon inte ska hänga upp sig på det, utan satsa på en ny uppkörning. Nästa gång lär hon inte göra samma misstag.

Jag fick ett svar på detta som lyder:

”Hej Rune.

Tack för ditt snabba svar.
Uppkörningen skedde i X X.
Det känns som misstaget X X  gjorde var att hon såg inspektören som en passagerare istället för ett ”dött föremål” och att det inte ens var något som försämrade trafiksäkerheten, snarare tvärtom.
Hade han sagt att han inte fick hjälpa till hade hon haft sitt körkort idag och kunnat se fram mot ett arbete som chaufför istället för vikarie i kassan på Ica.
Är det verkligen omöjligt att överklaga eller åtminstone få lägga fram sina synpunkter för någon lite ”högre upp”?

Mvh X X

Jag mailade en kontakt inom Förarprov, en aktiv prövare för bl.a. C prov. Detta svaret fick jag:

”Hej!

Det är helt ok att aspiranten ber inspektören att gå ut och övervaka backningen. Men det är viktigt att förklara för aspiranten att han genomför backningen och att inspektören bara ingriper om det blir farligt. Aspiranten skall själv ha uppsikten även om det är svårt. Om inspektören ingriper är det underkänt. I annat fall är det inga konstigheter och detta är ganska vanligt under prov.

Vi går ofta ut och övervakar backningen men ingriper bara om det blir farligt.

Med vänlig hälsning XXX”

Så nu vet vi lite om hur det går till vid körprov för behörighet C!
Maila din fråga på forarprovaren@gmail.com så ska jag göra vad jag kan för att hitta svaret.

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s