Korsningar

image

Jag hör och läser mycket och minns själv från min egen tid som förarprövare, om den osäkerhet som finns över hur man kör i korsningar. Många tänker att de ska smyga genom korsningarna för att vara på den säkra sidan och det kan väl vara korrekt – ibland. När de sedan gör så på uppkörningen får de veta att det inte är godkänt och förvåning, förvirring och frustration uppstår.

– Ja körde lugnt och smög fram i korsningen för det var as skymd sikt och inspektören sa att ja skulle sluta fega. Vaddå ska jag köra snabbt eller? Det var ju as skymt!

Så kan det låta. Om det verkligen vore ”as skymt” skulle inte inspektören be dig sluta fega. Inspektören är inte intresserad av att krocka och skadas eller skada andra, så det måste bero på något annat, eller hur? Förmodligen är det så att den som kör upp inte lärt sig skillnaden mellan en ”as skymd” korsning och en något skymd korsning. Då blir körningen därefter. För hen blir då nästan alla korsningar ”as skymda” och då går hen ned på ettans växel och krypkör varje gång.

image

Det är viktigt att lära sig känna igen en riktigt (as)skymd korsning, där ettans växel och stannande är nödvändigt och en ganska vanlig korsning där tvåans växel och lite rull fungera bra. Din körning riskerar annars att bli hindrande, den får miljökonsekvenser och den signalerar att du inte lärt dig att läsa trafiken ordentligt. Din körning kan komma att bli underkänd på följande provpunkter:

• Förutse och bedöma
• Miljö
• Samspel
• Hastighetsanpassning

Det typiska vid sådana situationer, ett omprovsprotokoll där dessa punkter var i kryssade, var att det blev precis tvärtom nästa gång. Aspiranten körde alldeles för snabbt och på för höga växlar i allt för skymda korsningar. När de sedan fick ett underkänt resultat uppstod återigen förvåning, förvirring och frustration.

– Inspektören sa ju att ja skulle köra snabbare i korsningarna! Ja fattar ingenting alltså!

Inspektören har sagt att du ska köra snabbare (även om hen inte använde just det ordet) men inte för snabbt och inte i alla korsningar. Vad du måste förstå är att du själv ska veta vilken hastighet som är lämplig i varje ny situation. Ditt sätt att köra ska bestämmas av varje ny omständighet. Den korsning där du kunde köra på tvåans växel och i 20 km/h igår, kanske kräver att du nära på stannar helt idag, eller tvärtom. Öva på att självständigt fatta rätt beslut om hastighet och växelval när du är ute i trafiken.

5 kommentarer

 1. Hej,
  Har en fråga gällande T-korsningar.

  Tänk att du kör på vägen och kommer fram till en T-korsning. Till höger, vid sidan av vägen och precis innan korsningen, står en lastbil och skymmer sikten åt höger. Vad är den största risken?
  1) ett fordon kommer från vänster
  2) ett fordon kommer från höger
  3) en människa kommer ut framför lastbilen
  4) föraren i lastbilen öppnar dörren

  Har ingen aning! Skulle vilja slå ihop alla till ett alternativ!

  Gilla

  1. 3:an, det kommer en människa i din väg. Risken att köra på en människa går först, i övrigt är det den bil som kommer från höger som inte räknar med du ska lämna företräde enligt hägerregeln.

   Gilla

 2. Kan inte du visa några exempel på när man borde krypköra fram och när man kan köra i tvåans växel? det är något jag fortfarande har svårt för… Det jag gör ibland är att rulla fram med kopplingen nedtryckt och neutral växel för att se om jag känner att utsikten är för skymd, är det ok?

  Gilla

  1. Hej X!
   Det är svårt att ge exempel eftersom det är så beroende på platsen och omständigheterna. Men grundläggande gäller; om du mer eller mindre är stillastående i en korsning så är ettans växel att rekommendera. När du har lite styrfart går det oftast bra med tvåans växel.
   Har du lite fart på bilen behöver du inte ha kopplingen nedtryckt. Märker du att du behöver stanna så trycker du ned kopplingen och växlar ned till ettan. Prova dig fram medan du är ute och övningskör så att du lär känna bilen och får in en känsla för hur den fungerar på lägre växlar. Om du rullar med kopplingen nere in mot några korsningar, på din uppkörning lär du inte bli underkänd enbart på det. Finns andra brister så kan det däremot räknas in i ett underkänt resultat.
   Jag hoppas att detta var svar på dina frågor. Annars får du frpga igen. Lycka till!

   Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s