Trafikregler – tvingande eller rekommendation

Det här inlägget är riktat till alla men skrivs särskilt för dem som kommer från andra länder.
Vägmärket här nedan lägger jag in bara för att jag fann det fascinerande och för att få hjälp med dess tillämpning.

image

I Grekland påminns jag om hur många som haft körkort i ett annat land tänker och ser på trafikregler. På Kos ser jag att de inhemska förarna kör som många körkortsaspiranter gjorde under min tid som förarprövare. De kände ofta till trafikreglerna, men följde dem inte så som vi ville ha det i Sverige. På huvudled körde de som om det var högerregeln och vid stopplikt som om det var väjningsplikt. De såg reglerna som rekommendationer och inte som något tvingande. Här på Kos stannar man inte helt vid stopplikt utan i bästa fall saktar man in lite. Kommer det ingen trafik så kör man bara vidare. När man sedan vill ta ett svenskt körkort blir det svårt att ställa om sig och vid underkänt förstår man inte alltid varför. Det blir ett slags kulturkrock på körkortsnivå.

Om man är van vid, från sitt tidigare hemland, att trafikreglerna inte tillämpas på samma sätt som i Sverige, då förstår jag att man inte riktigt vågar lita på att medtrafikanterna respekterar sin väjningsplikt. Då kör man som om det vore högerregeln även på huvudled. För erfarenheten säger dem att de annars riskerar att krocka. Eller så gör de motsatt sak i korsningar med högerregeln. Har du körkort och körerfarenhet från ett annat land, så måste du bli ”svensk” i ditt sätt att följa trafikreglerna. I Sverige kan och måste du köra som om dina medtrafikanter följer alla regler – självklart med en viss beredskap för att inte gör det. 

2 kommentarer

 1. hej. en fråga som inte alls handlar om det du skrev om här men jag undrar när man gör en vänstersväng i en korsning med trafikljus, jag förstår hur jag ska placera mig och så men om gångare/cyklister har grönt kan jag köra fram till övergångsställe och stanna där och vänta på dom där eller ska jag stå kvar i korsningen där jag väntar på mötande?

  Gilla

  1. Hej Emma!
   Alla frågor går bra även om de inte direkt berör ämnet 😊
   Ja visst kan du köra fram till övergångsstället – men bara om du inte står så att du hindrar mötande trafik.
   Tack för din fråga! / Rune

   Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s