Körning i villaområden

image

För några veckor sedan när jag var ute och övningskörde med min dotter i ett villaområde, fick både hon och jag en konkret påminnelse om vad det kan innebära. Vi färdades i låg hastighet på en ganska smal gata, delvis med uppväxta häckar längs sidorna. Ca 150 meter framför oss kommer en kvinna gåendes från utfarten till en av villorna och passerar gatan. Några sekunder senare kommer en flicka i sex – sju års åldern springandes rakt ut i gatan. Vi befann oss då ca 50 – 60 meter därifrån, så det var aldrig någon omedelbar fara, men det var blev ändå en otäck känsla av vad som kunde ha hänt.

Villaområden = barn. Barn = oförutsägbart beteende. Oförutsägbart beteende = starkt beredskapsläge hos föraren!

image

Hur sakta ska man köra då för att vara säker på att hinna stanna om något liknande händer? Det går inte att svara med en specifik hastighet, utan du måste anpassa och variera din fart efter omständigheterna. En smal villagata med höga häckar längs sidorna kräver lägre hastighet än en bred gata med god sikt. Dessutom är din placering viktig i sammanhanget. Kör du på en smal gata där du egentligen ska ha din placering till höger, är det lämpligt att köra mot mitten av gatan. Detta för att du ska få lite extra marginal till utfarter eller liknande och därmed mer tid att stanna eller väja om någon/något dyker ut från ”ingenstans”. Sedan om exempelvis ett möte kräver det så håller du förstås till höger så att ni kan passera varandra.

Kom ihåg att du aldrig kan skylla på att du inte var beredd om inspektören behöver ingripa under din körning. När du kör i t.ex. ett villaområde ska du ha mental och fysik beredskap på att något som jag beskrev ovan kan ske. Det ska inte vara oväntat för dig, då har du inte rätt inställning. Det kan vara plötsligt, men inte oväntat. På sätt och vis ska du förvänta dig att barn springer ut från både höger och vänster. Då är du beredd när det händer!

2 kommentarer

  1. Hej måste tacka för din blogg. Jag har kämpat med kortet länge Men klarade det idag . Din blogg har varit till stor hjälpt !:)

    Gilla

    1. Hej Emma!
Oj så roligt att höra att min blogg hjälper! Det är just det som är meningen med den 🙂
Ta det nu lugnt i trafiken och kör med hjärna och hjärta!
// Rune

      Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s