När körkortet är ditt

När du väl går från Trafikverket Förarprov, lätt svettig i pannan, ett stort leende i ansiktet och ett godkänt körprovsprotokoll i inkorgen, det är då det börjar. Det är då du ska pröva dina vingar på riktigt. Vilken känsla det var att få ge sig ut ensam, utan handledare eller trafiklärare i passagerarsätet. En härlig men även lätt nervös känsla. Plötsligt var man själv i bilen. Det fanns ingen som kunde lägga sig i hur jag gjorde i trafiken. Fri. Ansvarig. Alla misstag, små och stora, blev plötsligt mitt ansvar och ingen annans.

Så börjar vi allesammans när vi väl tagit vårt körkort. För en del känns det inget speciellt för andra blir det ett stort kliv, en tröskel att ta sig över.

Du kanske tillhör gruppen där ditt självförtroende sväller och du äger vägarna, eller så tillhör du den andra kategorin som inte riktigt vågar lita på att du kan. Oavsett vilken av dessa två du passar in i, så kommer ditt liv som förare innebära en process där du formas och utvecklas, åt det ena hållet eller det andra.

För några år sedan i Enköping godkände jag en ung killes körning. Han körde så lugnt och kontrollerat, så det var aldrig aktuellt med ett underkännande. Min kollega, som sett honom tillsammans med mig, såg sedan killen köra i minst 80 på en 50 väg mitt inne i stan. Bara knappt en timme efter godkänt körprov! Jag har även träffat på dem som fått sitt körkort men blivit av med det strax efteråt pga. fortkörning. Så onödigt! Då föredrar jag dem som är mer försiktiga och tvivlande på sin egen förmåga, då de inte kommer att ta några risker när de kör.

När du ska ut på egen hand så var medveten om din begränsning. Du har körkort och en viss erfarenhet, men jämfört med de flesta andra saknar du rutin. Framför allt saknar du erfarenhet som självständig förare. Ha det med i beräkningen när du kör. Det kommer att ta några år, beroende på hur ofta och länge du sitter bakom ratten, att bygga upp vetskapen om hur trafiken och du själv egentligen fungerar.

3 kommentarer

 1. Hej,

  Tack för en fantastisk blogg! Fick mitt körkort för 4dagar och jag tillhör dem som tycker att det blev så här lite läskigt. Plötsligt allt ansvar var bara mitt. Plötsligt kunde jag inte försäkra mig att i denna korsningen är det högerregeln. Jag upplevde att jag kunde knappt köra?!?! Ändå klarade jag körprovet med beröm… Herregud vad mycket har man kvar att lära! Åker nu varje dag och utmanar mig åka längre bort från ”trygga” områden och känner att jag växer.
  Tack gör bloggen som jag kommer läsa då och då för att inte tappa det här med att köra medvetet!

  Ha det gott!

  Gilla

 2. Hej,

  Tack för en fantastisk blogg! Fick mitt körkort för 4dagar sedan och är en av dem som tyckte att det blev plötsligt sååååååå läskigt. Plötsligt allt ansvar var bara mitt. Plötsligt kunde jag inte försäkra mig att i denna korsningen är det högerregeln. Jag upplevde att jag kunde knappt köra?!?! Ändå klarade jag körprovet med beröm… Herregud vad mycket har man kvar att lära! Åker nu varje dag och utmanar mig åka längre bort från ”trygga” områden och känner att jag växer.
  Tack gör bloggen som jag kommer läsa då och då för att inte tappa det här med att köra medvetet!

  Ha det gott!

  Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s