Motorbromsning och växelval

Följande frågor kom från Astrid och inlägget i ämnet följer nedan.

”Hej!
Tack för en lärorik och motiverande blogg! Något jag skulle vilka läsa mer om är hur inbromsningar på med och motlut på landsväg bör gå till. När ska man motorbromsa, när ska man ner direkt i rätt växel m.m. Hur stora är skillnaderna på fem- respektive sex-växlade bilar?
När är rätt tid att hoppa över växlar?

Åter tack för bra blogg!
Mvh,
Astrid”

Motorbromsning sker på samma sätt oavsett om det sker på plan mark eller i med, -motlut. Skillnaden är endast den att i medlut får din motorbromsning inte samma effekt medan effekten dubbleras i motlut.

Du kan alltid motorbromsa så länge det finns tid för det. Sedan när hastigheten är rätt lägger du i önskad växel. Det tar tid att lära sig motorbromsa bra eftersom det kräver god rutin och god förmåga att planera sin körning. Men man får börja där man är och sedan ta det vidare till nya nivåer. På ett körprov krävs det inte att du ska behärska motorbromsning perfekt, bara att du har börjat använda dig av det sättet att bromsa bilen. Det är bäst att vara tydlig med att motorbromsning inte sker genom att växla ned och sedan lyfta kopplingen. Många tror det. Motorbromsning är att släppa gasen och sedan låta bilen sakta in till önskad hastighet för att sedan lägga i önskad växel.

Det är inte så väldigt stor skillnad på en fem eller sex växlad bil. Det som kan vara svårt att komma ihåg är att lägga i sexans växel. Men det brukar ordna sig efter en stunds körning.

Du kan alltid hoppa över växlar, bara du ger bilen en bra acceleration så att den inte stannar av för mycket på nästa växelval. Vad jag menar är att varvtalet (strunta i siffrorna och lyssna istället på motorljudet) Måste vara anpassat för den växel du önskar ”hoppa” till, annars orkar inte bilen riktigt. Detta är särskilt viktigt när du ska ut på vägar med högre hastigheter. Du ska också komma ihåg att miljökörning och ”växelhoppning” inte kommer före trafiksäkerheten.

Jag hoppas du är nöjd med svaren Astrid, annars får du återkomma med följdfrågor. 

En kommentar

  1. Tänk dig att du är ute och cyklar, det går åt rätt så mycket energi om man börjar hoppar över växlar när man ska fortsätta trampa hårt! Så hoppa växlar är bra om det görs på rätt sätt! När du har nått hastigheten, först då kan det vara läge att hoppa växlar. Du ska göra en infart på en landsväg, Kör 1:an 2:an 3:an och kanske 4:an upp till 90 km/h, sen hoppar man till 6:an. Alltså när du har nått den hastighet du ska fortsätta hålla först då hoppar du upp till lämplig växel.

    Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s