Perspektiv

Mot trafiken – på busshållplats!

Efter att ha tillbringat 14 dagar på Kos (Grekland) och sett hur trafiken fungerar där får man perspektiv. Saker och ting sker på ett annat sätt där än här i Sverige. Vi hyrde bil i två dagar och då passade jag på att fråga om det var något särskilt som jag skulle tänka på. Nej, då inget särskilt sade hon, utom att i Grekland har trafiken i cirkulationsplatsen väjningsplikt/stopplikt (som om dessa regler plötsligt betydde något). Det gick bra att köra på Kos. Det var bara att försöka anpassa sig till hur de andra gjorde. Jag fick lägga undan en del svenskt och bli grek istället.

I Sverige är trafiken rätt så exakt. Allt är inte bara noga reglerat, det övervakas också. På Kos såg jag inga hastighetskontroller och inga parkeringsvakter (även om det säkert finns). Trots detta verkade allt fungera ganska bra. Vad Jag undrar är hur deras olyckstatistik ser ut, om de för någon? Hur många skadas allvarligt eller dödas varje år? 

Då det är så fruktansvärt varmt på sommaren förstår jag att de som kör vespa eller motorcykel inte använder skinnställ och skyddsutrustning, men en rätt utbildad svensk skulle nog göra det ändå – trots värmen. De flesta körde i vanliga kläder, ibland shorts och linne och förstås utan hjälm. 

Bilar och fyr/tvåhjulingar parkerades lite hursomhelst – där det fanns plats liksom. Jag såg inte ett enda fordon med p-bot. Kos vore ett Mecka för en normalt funtad svensk p-vakt. För  mig som haft svensk standard för trafiksäkerhet som levebröd sedan 2008 blir en sådan trafikmiljö lite av en mental utmaning. En till viss del nytig sådan. Det är bra att få nya intryck och perspektiv ibland. Inte för att man behöver eller kan ta efter allt i sitt yrke, men för att få en bättre förståelse för hur andra kan bete sig och varför. Är vi bäst i Sverige? Vi vill gärna tro att den svenska modellen regerar men det kan finnas andra sätt som fungerar lika bra även om det ser radikalt annorlunda ut. Vad har du för erfarenhet av bilkörning/trafik i andra länder?

2 kommentarer

 1. Hej! Håller på och övningskör nu med uppkörning om mindre om en månad, och hittade den här bloggen som jag nu lusläser från början till slut! Så mycket matnyttigt!

  Ett gammalt inlägg men jag ville ändå dela med mig av mina egna trafikerfarenheter från min resa i egypten. Det som var enklast och såklart även mest trafiksäkert var att hyra en taxi för hela veckan. Som väntade på oss utanför hotellet och tog oss vart vi ville hela dagen. En en vit, liten och mycket sliten bil utan säkerhetsbälten eller annat. Men det var så standarden var. Vi var ett sällskap på 5 personer så i den trånga lilla bilen fick jag och min bästis sitta i bagageluckan i princip för annars fick vi inte plats. Jag var ung tonåring då och kunde inte mycket om trafikregler men det jag såg var ett totalt kaos jämfört med hemma. Bilar körde hit och dit. Kryssade mellan filerna utan att ge signaler och det var ett evinnerligt tutande hit och dit. Trafiksignaler var mest för syns skull, det var ingen som följde dom. Och mitt på 3 filiga motorvägar kunde en hel barnfamilj på 7-8 personer helt plötsligt springa ut i full trafik utan att ens se sig för och alla bilar stannar som om det vore vilket obevakat övergångsställe som helst. Som den mest naturliga sak i världen. Sågs en hel del poliser ute i rörelse så jag kan inte påstå att avsaknad av dessa har lett till anarki i trafiken heller. Jag fick förklarat att olika tut betyder olika saker och används för att kommunicera. Trots den till synes kaosartade trafiken så såg vi inte en enda olycka under den veckan vi åkte runt. Dessa bilförare måste ha en helt otrolig förmåga till avsökning och planering för att kunna köra på detta viset.

  Sedan har jag även trafikerfarenheter från tysklands autobahn på en av de motorvägar (och under den tidpunkt) där fri fart gäller och är förvånad över hur pass väl det fungerat när vi kört där. Den allmänna uppfattnungen är ju att ”folk kör som dårar på autobahn” men jag upplever det som att det är mycket stor ömsesidig respekt där. De som vill köra löjligt fort de ligger i vänsterfilen konstant. Inget farligt kryssande mellan bilar. De dundrar på i stort sett ostört. Och de som vill köra lagom håller sig i högerfilen och har mittenfilen för omkörningar.

  Min tredje utlandserfarenhet är ifrån holland. Där är likheterna väldigt stora med sverige. Men det är bra mycket mer cyklar att ta hänsyn till så det gäller att ha en bra avsökning. För det mesta så håller de sig till cykelbanor men kan även korsa rätt över vägen när som. Det som gör det så fruktansvärt läskigt är att INGEN har hjälm. Inte ens som minsta barnen i cykelstolarna. Jag ser föräldrar skjutsa sina 4-5 åringar på moped, utan hjälm. Finns ingen lag på hjälm ens på barn. Men holländarna är vana med alla cyklar och har en annan mentalitet än i sverige. Det är cyklisterna som ”äger vägen” och bilarna lånar den i princip. Hemma i sverige tycker man tvärt om, cyklister är jobbiga och ”i vägen”. En annan kul notering är att i holland får man inte övningsköra privat. All övningskörning måste ske med trafikskola!

  Gilla

  1. Hej Martina!
   Tack för att du delade med dig av dina erfarenheter av trafik på olika platser i världen. Det är alltid bra och givande att ha dessa erfarenheter med sig i bagaget när man själv ska ta steget att sitta bakom ratten.
   Hoppas att min enkla blogg ska vara till nytta för dig på väg mot ett eget körkort.
   Ha en trevlig dag!
   // Rune

   Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s