Perspektiv

Mot trafiken – på busshållplats!

Efter att ha tillbringat 14 dagar på Kos (Grekland) och sett hur trafiken fungerar där får man perspektiv. Saker och ting sker på ett annat sätt där än här i Sverige. Vi hyrde bil i två dagar och då passade jag på att fråga om det var något särskilt som jag skulle tänka på. Nej, då inget särskilt sade hon, utom att i Grekland har trafiken i cirkulationsplatsen väjningsplikt/stopplikt (som om dessa regler plötsligt betydde något). Det gick bra att köra på Kos. Det var bara att försöka anpassa sig till hur de andra gjorde. Jag fick lägga undan en del svenskt och bli grek istället.

I Sverige är trafiken rätt så exakt. Allt är inte bara noga reglerat, det övervakas också. På Kos såg jag inga hastighetskontroller och inga parkeringsvakter (även om det säkert finns). Trots detta verkade allt fungera ganska bra. Vad Jag undrar är hur deras olyckstatistik ser ut, om de för någon? Hur många skadas allvarligt eller dödas varje år? 

Då det är så fruktansvärt varmt på sommaren förstår jag att de som kör vespa eller motorcykel inte använder skinnställ och skyddsutrustning, men en rätt utbildad svensk skulle nog göra det ändå – trots värmen. De flesta körde i vanliga kläder, ibland shorts och linne och förstås utan hjälm. 

Bilar och fyr/tvåhjulingar parkerades lite hursomhelst – där det fanns plats liksom. Jag såg inte ett enda fordon med p-bot. Kos vore ett Mecka för en normalt funtad svensk p-vakt. För  mig som haft svensk standard för trafiksäkerhet som levebröd sedan 2008 blir en sådan trafikmiljö lite av en mental utmaning. En till viss del nytig sådan. Det är bra att få nya intryck och perspektiv ibland. Inte för att man behöver eller kan ta efter allt i sitt yrke, men för att få en bättre förståelse för hur andra kan bete sig och varför. Är vi bäst i Sverige? Vi vill gärna tro att den svenska modellen regerar men det kan finnas andra sätt som fungerar lika bra även om det ser radikalt annorlunda ut. Vad har du för erfarenhet av bilkörning/trafik i andra länder?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s