Avbrutet körprov

Vid några tillfällen, förvånansvärt många, har jag fått avbryta körprovet i förtid, därför att aspiranten utgjort en trafikfara och därför att jag fått hjälpa till många gånger under körningen.Trots detta har aspiranter uttryckt förvåning över att körningen inte blev godkänd och inte visat någon förståelse för att jag avbröt uppkörningen. Hur kan det komma sig? Jag menar, det måste ju vara uppenbart, även för aspiranten, att det inte fungerade. Allt sker ju öppet och vi sitter intill varandra i samma bil! Exempel på ingripanden under samma körprov: bromsat, dragit i ratten, pekat och muntligen talat om vad de ska göra. Det har även hänt att jag fått köra bilen en kort sträcka från passagerarplats.

I många fall tror jag att aspirantens oförmåga att ta in beskedet beror på att dennes okunskap om bilkörning är så stor att de inte ser hur farligt de beter sig i trafiken. De susar gator och vägar fram, glatt och obekymrat och tror de klarar sig bra, medan det egentligen är precis tvärtom. Inspektören eller andra trafikanter får rädda dem från katastrof, men de tar inte in det.

Om din körning blivit underkänd och du inte förstår varför, kan det beror på att du inte själv upptäckt det inspektören sett. När aspranten sedan begär att inspektören ska ge exempel på vad som skett, så känner aspiranten inte igen situationen. De har nämligen inte sett något. Deras blick kanske fanns på annat håll än där faran fanns. Inspektören undviker bl.a. därför att gå in på konkreta händelser o h hänvisar istället till bristerna i kompetensområden. Det är så inspektören ska arbeta. 

Jag har sagt det många gånger: Du kan lita på inspektören! Visst kan det finnas någon som inte riktigt håller måttet, men de upptäcks snart genom Trafikverkets egna kvalitetskontroller. Dessa sker regelbundet under arbetsåret. Sluta lyssna på alla skräckhistorier som finns där ute. De gör bara skada för dig. De gör dig mer nervös och uppjagad än vad du behöver vara. Ta skräckhistorierna med en stor nypa salt och tänk på att allt du hör eller läser i ämnet inte behöver vara sant. Kom ihåg att jag som skriver detta själv har erfarenhet från yrket som trafikinspektör och att jag fått höra historier om mig själv som absolut inte stämmer överens med vad som egentligen hände. 

9 kommentarer

 1. Jag tror att det ibland inte alls har med det du skriver, en övertro på sig själv. Utan att aspiranten helt enkelt är sjukt stressad under provet och på så vis missar saker denne annars inte skulle gjort. Har själv tex inte vanligen problem med växling. Men fick total black out på uppkörningen.

  Gilla

 2. Har kört med min dotter ca 2000 km i alla konstellationer.Vi spenderade tillsammans ca 80 timmar på diverse övningar. Vi övade oss genom Vägverkets Kursplan Behörighet B punkt efter
  Under alla dessa körpunkt.ningar har vi aldrig haft något tillbud eller störde andra.
  Vidare har hon tagit 10 lektioner på körskolan och bedömdes köra bra.
  Min flicka kör helt enkelt BRA, bättre än massor av förare som vi kunde observera under vårfärd.
  Hun var väl förberedd för provet.

  Under förarprov stämde inte personkemi då min flicka ogärna snackar strunt.
  Naturligtvis kuggades hon med motivering:

  Du planerar inte, du har inte tillräcklig uppsikt, du anpassar inte din körning efter omständigheterna och du får inte till samspelet med andra trafikanter alltså E,F,G
  Och så skulle hon öva mera.(Hur mycket mera skulle hon öva – 10 000 km,100 000 km det viste han naturligtvis inte.)

  Samma inspektör godkände hennes kompis med erfarenhet från en intensiv kurs.
  Denna kompis är en verbal under, men kort efter uppkörning skadade bilen vid enkel parkering.

  Så visst spelar personkemi roll.
  Så visst är bedömningar i högsta grad godtyckliga eller snarare sagt enbart godtyckliga.
  Så visst är systemet inte rättsäkert (ingen möjlighet till överklagande – ja det finns det men utsikter att vinna är 0)
  Eller?

  Du skriver att Trafikverket gör regelbundna kontroller på kvalité av bedömningar.
  Finns det möjligen någon statistik på hur många s.k. inspektörer blivit avstängda?
  Eller är det aviserade inspektioner som kontrolerar ingenting?

  Hälsningar

  Gilla

  1. Hej Orolig pappa!
   Jag känner inte till någon som blivit avstängd pga att de gjort ett dåligt arbete. Inte under min tid som trafikinspektör.
   Det var tråkigt att din dotter inte blev godkänd, men jag har svårt att tro att det bara berodde på personkemi och godtycklig bedömning.
   Körde din dotter upp på samma ställe/ort och vid samma tidpunkt?
   Som inspektör går man aldrig in på hur många timmar eller lektioner någon behöver då detta är omöjligt att sia om.
   Jag hoppas och tror att din dotter kommer att klara sig bättre nästa gång.

   Gilla

   1. Facit:
    1 vecka senare, med utomlandsvistelse emellanåt, alltså ingen körning.
    Samma stad, samma bil och en annan inspektör.
    Resultat: godkänd hur lätt som helst. Inte det minsta invändning.

    Borde vara glad. Hon är det men jag började bli bekymrad.

    Jag menar att människor kan vara olika men systemet borde på något sätt korigera detta.
    Kanske någon mår inte bra och lättaste sättet att klara arbetsdagen är i detta fall : fälla alla istället för att fria några.Det kostar ingenting ( för eleven en summa pengar för ny uppkörning) och man behöver inte ens förklara sig.
    Kanske är tiden inne för kampanj i sociala media för ändring av detta.
    Kanske i landet finns det flera liknande historier,inte bara : Jag körde så bra och förstår inte varför han tvärbromsade och ryckte på ratten, Historier som klar och tydligt pekar på godtycke.
    Ca.50% kuggade elever kan inte vara enbart lyckosökande (varav majoritet utbildade i godkända körskolor) och återstående ca.50% superförare.
    Varannan damernas? Knappast något i verkligheten har en sådan fördelning bara av sig själv.

    Något stämmer inte.

    Tackar för ditt snaba svar

    Hälsningar

    Gilla

   2. Jag är nyfiken på om du satt med på något av körproven du nämner i dina mail? Annars är det svårt för dig att uttala dig så tvärsäkert om hur dessa körningar (din dotters eller din andres) verkligen var. .De som varit lite tveksamma lyfter sig när prover kommer, andra som man aldrig trodde de skulle misslyckas tappar allt.
    Jag har mött många som jag fått mina förutfattade meningar krossade av, genom att de körde så mycket bättre än jag trott. Tyvärr även det motsatta.
    Jag är visserligen part i målet men att det skulle finnas något i systemet som gör att så många underkänns, det tror jag inte. Inte heller tror jag på att någon tar ut sin osaliga själ på dem som.kör upp utan att det skulle märkas bland andra. Jag har gott förtroende för mina tidigare kollegor och att de gör ett så bra arbete de bara kan.

    Gilla

  2. Snubben ljuger ju om hur mycket han har tränat henne. 2000 km under 80 timmar är ekvivalent med 25 km/h. Spenderade ni all träning på en parkeringsplats. Dottern ljög för pappan och pappan ljuger på nätet. Troll föder troll. 😀

   Gilla

   1. Det funkar inte så. Det först statistik på varje förarprövare så man ser direkt ett avikande på kontoret = det går inte att ”fuska”! Alla prövare ska bedöma lika, det får inte skilja för mycket mellan inspektörerna innan det blir ett besök från transportstyrelsen! En inspektör kvalitetssäkras av Trafikverket och får tillsyn från Transportstyrelsen regelbundet!

    Som Rune säger, det händer nästan varje dag att det kommer en person som har ett omprov där trafikläraren är förbannad och säger att hen kör skitbra och fattar inte hur denne kunde bli underkänd?
    Fast det är covidtider så överväger man lite för att sen be trafikläraren att följa med på körprovet.

    Kunden kör inte alls bra.. ibland får man ingripa och ibland frågar jag trafikläraren som sitter som ett frågetecken och skäms i baksätet om dom ens har övat moment 3!?

    Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s