Fem snabba frågor och svar II

Frågor

1) Kan jag köra upp med min egen bil?

Svar: Nej, det går inte – om din bil inte är utrustad med åtminstone dubbelkommando för fotbroms.

2) Min ID- handling har precis gått ut, kan jag köra upp ändå?

Svar: Nej, din ID måste vara giltig, dvs. det får inte vara utgånget, det måste vara helt och ditt foto ska vara välliknande.

3) Jag missade bussen och blir 15 minuter sen. Får jag köra ändå?

Svar: Är du mer än fem (5) minuter sen är risken stor att du blir avvisad men blir betalningsskyldig ändå. Ibland, om du har mega-tur och beroende på om det finns obokade prov så kan det gå att lösa. Ta hellre en tidigare buss för säkerhets skull.

4) Får min handledare åka med på körprovet

Svar: Som regel ja, men undantag finns. Inspektören avgör från fall till fall. Du har även rätt att säga nej om du inte vill ha din handledare med i bilen (de kan vara påträngande ibland).

5) Det finns ett villkor för glasögon (eller linser) på mitt körkortstillstånd men jag har genomgått en ögonoperation och behöver dem inte längre. Får jag köra utan glasögon då?

Svar: Nej,står det att glasögon är ett villkor blir du avvisad om du inte använder dem.Har din syn rättats till genom exempelvis operation måste du anmäla det till Transportstyrelsen så att de kan plocka bort villkoret från ditt tillstånd.

8 kommentarer

 1. Tjenare , jag har vilkor på glasögon men skalmen på glasögona har gått av på ena, kan man endå få köra uppkörningen eller kan man bli avisad, för jag har ena skalmen kvar och glasögorna sitter på plats endå

  Gilla

 2. Hej! Jag är så lycklig över att ha hittat din blogg. Otroligt sakligt och informativt!

  Jag har en fråga till dig om din erfarenhet av uppkörning nr 2. Jag har letat efter statistik som visar hur stor andel av de som kuggar första gången som klarar det andra uppkörningen. Jag hittar inget sånt (och gissar att det inte finns) så det vore intressant att höra hur den andra uppkörningen ser ut generellt enligt din erfarenhet. Stort tack!

  Gilla

  1. Hej och tack Nina!
   Det glädjer mig att du gillar bloggen och dess innehåll.
   Körprov no 2 vet jag inte statistiken på. Det finns säkert internt hos Trafikverket. Menar du hur andra uppkörningen är läggs upp? Om det är så du menar så är det egentligen inte någon större skillnad mellan första och andra. Andra uppkörningen ska, i den mån det är möjligt, följa upp brister i den första..Hur som så blir det en helt ny körning. Har du fått svar på din fråga? Ställ gärna fler frågor och dela gärna bloggen med dina vänner och kontakter. / Rune

   Gilla

   1. Tack Rune, det ska jag absolut göra! Jag det var precis så jag menade. Jag ville få en känsla inför min nästa (och förhoppningsvis sista) uppkörning.

    Jag har kört mycket med trafikskola och lät nerverna ta över på första uppkörningen. Resulterade i två misstag som jag inte brukar göra. Jättetrist. Visste dock innan att de allra flesta kuggar på första uppkörningen så jag hoppas lite att det generellt ser bättre ut näst gång. Som lite tröstande och lugnande tanke 😊

    /Nina

    Gilla

   2. Ja nu vet du hur det går till och vad du kan förvänta dig. Kanske kan du köra mera avslappnat då. Vart körde du upp och minns du inspektörens namn?

    Gilla

   3. Jag körde upp i Sollentuna med Peter Holgersson. Lugn och trevlig person så det var inte hans fel att jag var stressad. Stort tack för din vägledning.

    Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s