Omprov

Omprovet, när du missat en uppkörning och behöver göra en ny, är en mytomspunnen sak. Det finns lika många versioner som det finns aspiranter. Så här säger Trafikverkets Handledning Körprov grund:

Omprov

 

Omprovet är i grunden ett helt nytt körprov, men där de kompetensområden som inte riktigt nådde ända fram, prövas igen. Blev din körning t.ex. underkänd på parkering, kommer du att i någon form få parkera igen. Detsamma gäller oavsett vad som ledde till underkänt tidigare. Men det är viktigt att påpeka att detta gäller om det är möjligt. Låt säga att du körde upp i Stockholm och blev underkänd på motorväg och nästa körprov sker i Sala, så kan inte motorväg följas upp, eftersom Sala inte har några motorvägar. Situationer som inte går att upprepa, som när någon dyker upp oförutsett kan förstås inte heller följas upp av inspektören.

4 kommentarer

 1. Hej igen,
  Tack för ditt svar! Jag läste även inlägget du gjorde om detta. Jättebra info! Jag har en annan fråga som dök upp efter dagens övningskörning. Jag hoppas du förstår situationen jag försöker förklara: Jag kör på en väg där högerregeln gäller och en cykelbana går längs sidan om vägen. Vid en korsning går den dock tillfälligt över i en cykelpassage och sedan tillbaka till cykelbana igen. Här blev jag och min handledare lite förvirrade om jag har väjningsplikt mot bilen som kommer från höger eller om den som ska korsa cykelpassagen, för att komma ut på samma väg som jag kör på, har väjningsplikt. Bilen från höger stannade och jag körde vidare, men jag kan ju ha gjort bort mig totalt i det läget. Vad är rätt?

  Gilla

  1. Om bilen från höger endast korsar en cykelpassage har du fortfarande väjningsplikt enligt högerregeln. Det är endast om ett fordon korsar en cykelbana som väjningsplikten upphävs.
   Det kan vara lite knepigt att se skillnad på cykelbana och cykelpassage när man är ute och kör, så vid ett körprov kommer inspektören att ha visst överseende med detta om du visar att du är med på situationen.
   Fråga på om du undrar något!
   /Rune

   Gilla

 2. Hej!
  Min fråga har inte med just detta inlägg att göra men inlägget i fråga hittar jag inte nu i efterhand. I det inlägget nämner du dock att blinkers endast ska ges vid utfart från cirkulationsplats. Min körskola har även nämnt detta MEN de uppmanar ändå att blinka antingen höger eller vänster om man ska åt de hållen och ingen blinkers vid rakt fram (för att det ytterligare förtydligar min avsikt). Det är så jag har lärt mig och får inga klagomål på det under mina körlektioner. Hur ska man egentligen göra? Blinkers vid utfart vet jag att det är ett måste och det gör jag såklart det också!

  Gilla

  1. Hej Lou!

   Problemet med teckengivning i cirkulationsplats består nog mest i att alla vill tänka själva. Alla har en åsikt om vad som är bäst och vill göra enligt den istället för att följa uppmaningen från Transportstyrelsen. I artikeln från Teknikens Värld (följ länken nedan) talas det om bättre flyt i trafiken om tecken ges på ett visst ätt, men är det flyt man eftersträvar med rekommendationen från Transportstyrelsen? Bättre flyt innebär ofta högre hastigheter och vid kollision större skador. Det är inte ett lagbrott att ge tecken före infart i cirkulationsplatsen, men det är inte så du ska göra. Länken från Transportstyrelsen nedan kräver PDF så jag kommer att skapa ett inlägg av detta där jag bifogar skärmdumpar för den som inte kan öppna länken.
   Skälet till att ge tecken först vid utfart från cirkulationsplats är att viss osäkerhet ska skapas och att denna ska få fordonsförare att ta ned hastigheten innan infart i cirkulationsplatsen. Flyt uppstår ändå, men i lägre hastighet och med mestadels plåtskador om olyckan ändå är framme.

   Klicka för att komma åt att-koera-i-cirkulationsplats-a5-webb.pdf

   http://teknikensvarld.se/manga-bilister-vet-inte-hur-man-blinkar-i-en-rondell-177238/

   Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s