Körning i cirkulationsplats/rondell

2016-07-31 (1)
Problemet med teckengivning i cirkulationsplats består nog mest i att alla vill tänka själva. Alla har en åsikt om vad som är bäst och vill göra enligt den istället för att följa uppmaningen från Transportstyrelsen. I artikeln från Teknikens Värld (följ länken nedan) talas det om bättre flyt i trafiken om tecken ges på ett visst ätt, men är det flyt man eftersträvar med rekommendationen från Transportstyrelsen? Bättre flyt, i den bemärkelsen, innebär ofta högre hastigheter och vid kollision större skador. Det är inte ett lagbrott att ge tecken före infart i cirkulationsplatsen, men det är inte så du ska göra. Länken från Transportstyrelsen nedan kräver PDF så jag bifogar skärmdumpar så att du som inte har Pdf på din enhet kan ta del av den.
Skälet till att ge tecken först vid utfart från cirkulationsplats är att viss osäkerhet ska skapas och att denna ska få fordonsförare att ta ned hastigheten innan infart i cirkulationsplatsen. Flyt uppstår ändå, men i lägre hastighet och med mestadels plåtskador om olyckan ändå är framme.
2016-07-31 (2)
2016-07-31 (3)
2016-07-31 (4)
2016-07-31 (5)
2016-07-31 (6)
2016-07-31 (7)

 

8 kommentarer

 1. Hej!

  Först och främst, tack för att du har startat den här bloggen. Jag kommer att lusläsa den från början till slut. Rondellkörning är ett orosmoment för min del och som du skriver, det finns många olika åsikter i ämnet. När jag läser på transportstyrelsens sida, står det bland annat på det här sättet:

  ”På väg in i
  cirkulationen

  Välj det körfält som är lämpligast för den fortsatta resan.

  Om det finns vägmärken eller
  vägmarkeringar följer du de
  anvisningarna.

  Tänk på att långa fordon ofta
  behöver använda mer än ett
  körfält i cirkulationen.

  Detta är exempel på hur du
  kan välja körfält. Du får välja
  annorlunda om det passar
  situationen bättre.

  _ _ _

  Tolkar jag ovanstående rätt, kan man välja att köra på ett annat sätt.

  Säg att jag ska köra vänster i rondellen:

  (Förutsatt att det ej finns några anvisningar i form av vägmarkeringar/skyltar) -> Hur skulle du som trafikinspektör, reagera (bedöma min körning) om jag väljer att köra i höger körfält hela vägen?

  _ _ _

  I bifogad länk från februari 2016, står det:

  ”Bild” + ”Så här brukar bilskolorna lära ut. Till höger eller rakt fram, ligg till höger. Ska du trekvarts varv runt rondellen bör du ligga i den inre, vänstra filen. Men rent juridiskt är det helt fel. Ligg till höger, hela vägen runt!”

  http://www.mestmotor.se/automotorsport/artiklar/nyheter/20160204/rondellkorningens-viktigaste-regel-hall-till-hoger/

  _ _ _

  Länken är två år gammal, så det kan ha hunnit ändra sig, men säger lagen och körlärarna två olika saker?

  I slutändan är det trafikinspektören som bedömer körningen och gör bedömningen om eleven besitter tillräckligt mycket kunskap/förmåga för att framföra ett fordon.

  Därav min fråga.
  _ _ _

  Tacksam för svar.

  Med vänlig hälsning

  Linnéa

  Gilla

  1. Hej igen Linnéa!
   Nu har jag tid att besvara dina frågor lite mera utförligt. Hoppas att de inte kommer försent.

   På din första fråga
   ”Hur skulle du som trafikinspektör, reagera (bedöma min körning) om jag väljer att köra i höger körfält hela vägen?”
   svarar jag att det beror på. Tyvärr kan det inte bli ett mer svart eller vitt svar än så. Hur en trafikinspektör bedömer din placering i cirkulationsplats beror hell och hållet på situation och ditt sätt att bete dig i den. Som du sett av Transportstyrelsens riktlinjer för hur du ska köra i cirkulationsplats så finns det mer än ett alternativ, men det finns ändå ganska tydliga rekommendationer. Om du kör så som Transportstyrelsen ger exempel på så kan du inte göra fel. Se ett utförligare exempel från Transportstyrelsen här (https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Trafikregler/Generella-trafikregler/Cirkulationsplats/).

   Till din andra fråga och den länk du skickade med;
   Vart finns hänvisningen till Högsta domstolens övergripande dom? Den skulle jag vilja läsa! Har HD alltså dömt en gång för alla så att det alltid går att applicera på alla olyckor i en cirkulationsplats? Det ställer jag mig tveksam till.
   Men jag håller med om att det ligger ett extra stort ansvar på den som byter körfält. Jag håller även med Transportstyrelsen (i länken ovan) att det finns ett ömsesidigt ansvar i trafiken och att du som medtrafikant alltid ska vara smidig och behjälplig när du är ute och kör bil.
   Grunden är alltså precis som Transportstyrelsen säger.
   Blev detta klarare för dig eller blev allt bara än mer komplicerat?
   Fråga då igen så ska jag försöka svara tydligare.
   / Rune

   Gilla

   1. Hej igen Rune!

    Tack för ditt utförliga svar. Jag håller mig till rekommendationerna, det vill säga:

    * Till höger eller rakt fram – ligg till höger.

    * Till vänster – välj vänster körfält, följt av ett körfältsbyte. Vid all form av sidoförflyttning = använd blinkers.

    Ha en trevlig kväll.

    Vänlig hälsning

    Linnéa

    Gilla

   2. Hej 🙂

    Gör så och sedan så ska du vara extra uppmärksam vid sidoförflyttning – oavsett om det sker i en cirkulationsplats eller någon annanstans.

    Trevlig kväll på dig med!

    / Rune

    Gilla

 2. Min körlärare menar att om jag blinkar höger redan när jag ska byta fil så kommer de bilar som står och väntar på att köra in i rondellen i infarten precis innan min utfart tro att jag är på väg ut i utfarten innan och då kör de ut. Därför får jag inte blinka höger, utan ska fortsätta blinka vänster medan jag byter körfält till höger. Min handledare i sin tur är helt emot detta och vill istället att jag ska köra ut i vänster körfält de gånger jag tar vänster fil i rondellen. Som elev blir man lite förvirrad…

  Gilla

  1. Ha ha ja det måste bli förvirrande när alla säger olika!
   Grundläggande, tecken ska ges när man byter körfält och/eller gör en sidoförflyttning med sitt fordon. Vid körning i cirkulationsplats ska tecken ges vid sidoförflyttning/körfältsbyte inne i cirkulationen och vid utfart ur densamma. Det är alltså inte nödvändigt att ge tecken före infart i cirkulationen. Din lärare har rätt i att det kan ge fel signaler om tecken höger för tidigt vid utfart ur cirkulationen. Jag bifogar en länk där du får en bra illustration över hur körning i cirkulationsplats ska gå till.
   http://www.övningskörning.com/cirkulationsplats/

   Gilla

 3. Min körlärare påstår att om jag ska svänga vänster så ska jag köra in i vänster körfält och blinka till vänster. Jag ska sedan byta till högra körfältet precis mitt emellan ut-och infarten innan det jag ska ut i (fortfarande blinkandes till vänster) och börja blinka till höger först innan jag ska svänga ut ur rondellen. Dvs jag ska göra ett körfältsbyte till höger blinkandes till vänster, något körskolläraren inte kallar körfältsbyte. Stämmer detta?

  Gilla

  1. Jag var tvungen att läsa din fråga två ggr för att försäkra mig om att jag läst rätt! Är du säker på att det inte blivit något missförstånd? För det första behöver du inte alls ge tecken vänster före infart i cirkulationen, om du inte byter körfält före förstås. För det andra ska du självklart ge tecken höger om du ändrar din placering från det inre körfältet till det yttre. Däremot är det korrekt att du ska ge tecken höger vid utfart ur rondellen på ungefär den plats din trafiklärare påtalat.
   Men kolla så att det inte rör sig om ett missförstånd.
   Ps. Trafikinspektören kommer inte att uppskatta om du gör som du beskrivit ovan. Det kan leda till stora missförstånd i trafiken.

   Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s