Körning i cirkulationsplats/rondell

2016-07-31 (1)
Problemet med teckengivning i cirkulationsplats består nog mest i att alla vill tänka själva. Alla har en åsikt om vad som är bäst och vill göra enligt den istället för att följa uppmaningen från Transportstyrelsen. I artikeln från Teknikens Värld (följ länken nedan) talas det om bättre flyt i trafiken om tecken ges på ett visst ätt, men är det flyt man eftersträvar med rekommendationen från Transportstyrelsen? Bättre flyt, i den bemärkelsen, innebär ofta högre hastigheter och vid kollision större skador. Det är inte ett lagbrott att ge tecken före infart i cirkulationsplatsen, men det är inte så du ska göra. Länken från Transportstyrelsen nedan kräver PDF så jag bifogar skärmdumpar så att du som inte har Pdf på din enhet kan ta del av den.
Skälet till att ge tecken först vid utfart från cirkulationsplats är att viss osäkerhet ska skapas och att denna ska få fordonsförare att ta ned hastigheten innan infart i cirkulationsplatsen. Flyt uppstår ändå, men i lägre hastighet och med mestadels plåtskador om olyckan ändå är framme.
2016-07-31 (2)
2016-07-31 (3)
2016-07-31 (4)
2016-07-31 (5)
2016-07-31 (6)
2016-07-31 (7)

 

4 kommentarer

 1. Min körlärare menar att om jag blinkar höger redan när jag ska byta fil så kommer de bilar som står och väntar på att köra in i rondellen i infarten precis innan min utfart tro att jag är på väg ut i utfarten innan och då kör de ut. Därför får jag inte blinka höger, utan ska fortsätta blinka vänster medan jag byter körfält till höger. Min handledare i sin tur är helt emot detta och vill istället att jag ska köra ut i vänster körfält de gånger jag tar vänster fil i rondellen. Som elev blir man lite förvirrad…

  Gilla

  • Ha ha ja det måste bli förvirrande när alla säger olika!
   Grundläggande, tecken ska ges när man byter körfält och/eller gör en sidoförflyttning med sitt fordon. Vid körning i cirkulationsplats ska tecken ges vid sidoförflyttning/körfältsbyte inne i cirkulationen och vid utfart ur densamma. Det är alltså inte nödvändigt att ge tecken före infart i cirkulationen. Din lärare har rätt i att det kan ge fel signaler om tecken höger för tidigt vid utfart ur cirkulationen. Jag bifogar en länk där du får en bra illustration över hur körning i cirkulationsplats ska gå till.
   http://www.övningskörning.com/cirkulationsplats/

   Gilla

 2. Min körlärare påstår att om jag ska svänga vänster så ska jag köra in i vänster körfält och blinka till vänster. Jag ska sedan byta till högra körfältet precis mitt emellan ut-och infarten innan det jag ska ut i (fortfarande blinkandes till vänster) och börja blinka till höger först innan jag ska svänga ut ur rondellen. Dvs jag ska göra ett körfältsbyte till höger blinkandes till vänster, något körskolläraren inte kallar körfältsbyte. Stämmer detta?

  Gilla

  • Jag var tvungen att läsa din fråga två ggr för att försäkra mig om att jag läst rätt! Är du säker på att det inte blivit något missförstånd? För det första behöver du inte alls ge tecken vänster före infart i cirkulationen, om du inte byter körfält före förstås. För det andra ska du självklart ge tecken höger om du ändrar din placering från det inre körfältet till det yttre. Däremot är det korrekt att du ska ge tecken höger vid utfart ur rondellen på ungefär den plats din trafiklärare påtalat.
   Men kolla så att det inte rör sig om ett missförstånd.
   Ps. Trafikinspektören kommer inte att uppskatta om du gör som du beskrivit ovan. Det kan leda till stora missförstånd i trafiken.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s