Passage av buss vid hållplats

Nedan kan ni se en film där vi kan dra lärdom av hur andra gör när de passerar en buss vid hållplats. Vi kan alla lära av andras rätt och fel från verkliga situationer. Filmat av mig i dag måndag 1 augusti 2016, på Stationsgatan i Uppsala.

Bil nr 1 susar fram mot och förbi bussen alldeles för snabbt och för nära för att det ska vara helt tryggt. Som ett praktexempel på hur vi inte ska göra. Vi ser inte de mötande men jag är säker på att de får hålla igen för att ge plats. Skulle någon ta ett kliv ut framför bussen blir det väldigt svårt att hinna stanna i tid. Bil nr 2 gör det bättre. Lägre hastighet fram mot bussen och bättre marginal i sidled. Den körningen är mer åt det defensiva hållet och den ligger närmare hur en passage av buss vid hållplats bör gå till .

Ur Trafikverkets Handledning Körprov Grund punkt 13, Passage av stillastående fordon:

”Passera exempelvis stillastående bussar eller parkerade bilar där någon form av åtgärd krävs (t.ex. sidoförflyttning, hastighetssänkning, samspel  min anmärkning). 

Välj om möjligt trafikmiljöer där det finns återkommande möjligheter för bedömning av kundens samspel med andra trafikanter. Kunden ska ha förmåga att förutse ett händelseförlopp och att anpassa sitt körsätt till situationen.”

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s