Mörkerkörning

Tyvärr, tycker jag men där tycker vi alla olika, så närmar vi oss den mörkare årstiden. För oss som är ute på vägarna innebär det sämre sikt. Vi ser och vi syns sämre. I trafiken är det extra viktigt att se och att synas. Syns du inte blir du svår att upptäcka och ser du inte upptäcker du saker och ting alldeles för sent. Det är alltså viktigt att ha ordning på reflexer och belysning samt att veta hur och när du ska använda ditt helljus.  Just helljuset kan vara lite knepigt att förstå sig på. När är det egentligen dags att slå på det? När ska man egentligen blända av? Många väntar alldeles för länge med att slå på helljuset. Först när det blivit mörkt och de inte ser ordentligt kommer det på, men då är det faktiskt alldeles för sent. Mörkret kommer plötsligt, precis som ljuset. När det börjar skymma ska helljuset på. Sedan är det lätt att köra omkring utan att blända av. Under de körprov som jag utförde i höst, -och vintermörker var det ofta som aspiranten glömde att blända av. Många mötande, ofta förvånansvärt få, signalerade med sitt helljus för att få oss att blända av. Aspiranten märkte eller förstod ingenting. Full koncentration på vägen och utan tanke på att mötande försökte kommunicera med oss. Möter du ett fordon som blinkar med sitt helljus så tänk efter om något är fel. Det vanligaste är att du åker omkring med körriktningsvisaren (blinkers) påslagen eller med helljuset på. Det kan vara bra att ha ett öga på mötande bilar och inte bara på vägbanan.

Bara halvljus

Med helljus

På körprovet bedömer inspektören hur du använder helljuset, när du slår på det och när du stänger av det (vid t.ex. möte). Inspektören tittar även på att du vet hur får på helljuset. Ska du köra upp på en sen tid (typ dagens sista prov) under höst och vinter så kolla innan du kör iväg, hur helljuset fungerar på provbilen. När du väl är ute på vägen är det lite sent att börja fibbla med spakarna. Då riskerar du även att tappa fokus på vägen vilket leder till vinglig färd och risk för dikeskörning.

För egen del så underkände jag aldrig på enbart användare av helljus, men jag hade med det i den totala bedömningen och därmed fick det indirekt inverkan på resultatet.

2 kommentarer

  1. Har nyligen tagit mitt körkort, och har därför varit ute senare med bilen än vad jag oftast varit när jag övningskört (på väg hem från vänner och så). Jag har lagt märke till att jag tycker vissa bitar motorväg är riktigt obehagliga i mörker. Jag känner mig pressad att hålla uppe farten eftersom den andra trafiken ju har hög fart, samtidigt ser jag uruselt. Jag har enligt syntest perfekt syn, mer än så vet jag inte, man testar ju inte mörkersyn. Har försökt hålla mig så pass nära andra bilar framför mig (men samtidigt med tillräckligt avstånd såklart) för att de ska lysa upp vägen framför mig. På ett ställe en gång med riktigt bred motorväg där jag skulle på en avfart som svängde, och jag inte hade någon framför mig i min vägbana, använde jag helljus för att alls se var vägen var. Jag tänkte att jag var väldigt långt i bredd från mötande trafik, men då blev jag väldigt prompt blinkad på av en mötande. Det var också väldigt obehagligt. Har du några tips på hur jag ska göra för att det ska vara säkert?

    Gilla

    1. Hej! Här är det tyvärr inte mycket jag kan göra. Har du så svårt med seendet i mörker så är frågan om du öht ska köra bil när det är mörkt. Gå till en optiker och be om en kontroll av ditt mörkerseende. Om det inte visar något allvarligt så kan det röra sig om ren ovana. Det kan bli bättre med tiden.

      Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s