Sväng på landsväg

Testa ett teoriprov på KÖRKORTONLINE.SE

Många undrar över hur man ska utföra en sväng på landsväg. Jag ska redogöra för detta i det här inlägget. Följer du mina råd och övar efter dem kommer du aldrig ha några problem att svänga vare sig vänster eller höger på landsväg.

Vänstersväng:

För att klara av en vänstersväng på landsväg med lite högre hastigheter (90/80/70) krävs god planering, avsökning, rätt placering och gott samspel.

God planering är när du tidigt före svängen förbereder dig själv inför sväng. Du bedömer situationen; vart är infarten, hur ser den ut? Hur ser vägen fram emot svängen ut, finns det vägren eller svängfält? Finns det annan trafik?

Avsökning är att titta ordentligt och att veta vad du ska titta efter. Medan du planerar (se stycket ovan) kollar du regelbundet i backspeglarna och så långt framåt som möjligt. Vad gör de andra trafikanterna? Hur nära är de? Kör de fortare än jag?

Rätt placering beror på de fysiska förhållandena; om det finns vägren, om det är fri sikt framåt och bakåt, var de andra trafikanterna befinner sig och hur de beter sig.

Samspel är när du i god tid visar de andra trafikanterna vilka planer du har. Det gör du genom din placering, genom tecken och genom din hastighet. Ska du svänga till vänster ger du tecken tidigt och placerar bilen så nära mittlinjen som möjligt i god före svängen. Medan du gör detta håller du ett öga på trafiken framför och bakom dig. Hur reagerar de på ditt tecken och din placering? Sänker de farten, går de ut lite (eller helt om det finns vägren) eller dundrar de bara på som om du inte fanns? Om det är mer än en bil bakom bör du hålla ett extra öga på bil två eller tre för att se om någon av dem verkar planera för en omkörning. När du gett tecken och placerat dig rätt, se till att hålla uppe hastigheten, så att du inte släpper av för tidigt. Annars riskerar du att bli onödigt hindrande och då kan de farliga omkörningssituationerna uppstå. När du sedan närmar dig själva svängen tar du snabbt och säkert ned farten, lägger i rätt växel och svänger. Du ska vara färdigväxlad innan svängen. Du ska inte svänga med kopplingen nere och du ska undvika att växla mitt i svängen.

Märker du att det inte är möjligt att svänga vänster p.g.a. alltför många bilar bakom och/eller framför dig, kan du alltid göra en s.k.avtömning. D.v.s. att du först placerar bilen på vägrenen och sedan sänker hastigheten. Då kan de närmast bakomvarande köra förbi dig och sen tar du grundplacering (nära mittlinjen) igen. Sväng inte vänster från vägrenen! Finns ingen vägren är det säkrast att köra förbi avfarten och så snart som möjligt vända och köra tillbaka för att göra en högersväng istället. Är det en fyrvägskorsning har du möjligheten att svänga höger direkt, vända för att sedan korsa vägen. Om du blivit ombedd att svänga vänster under uppkörningen, så ska du göra det. Men om det, trots dina förberedelser, inte är säkert att svänga kan du ta till plan B. Inspektören vill inte att du försätter er i onödig fara eller att du svänger höger och vänder bara för att.

Högersväng:

Högersväng går i förberedelserna till på samma sätt som vänstersvängen. Du börjar med planering, jobbar vidare med avsökning, intar rätt placering och toppar med bra samspel. Egentligen skiljer sig utförandet endast på placeringen. Istället för att hålla dig så nära mitten (till vänster) som möjligt, söker du dig så långt som möjligt till höger. Finns vägren och det är trafik bakom ska du använda dig av den. Detta för att ge bakomvarande så god framkomlighet som möjligt och för att bli så lite till hinder som du bara kan. Ska du svänga höger är det onödigt att köra förbi och vända, för då hamnar du istället i en mer riskfylld vänstersväng. Det finns nog väldigt få tillfällen då det inte går att svänga höger. Finns ingen vägren är det extra viktigt att ta ned farten så sent som möjligt innan du svänger, men se till att du har tillräckligt låg hastighet för att utföra svängen.

Om du jobbar bra med det som jag listat ovan kan du göra en sväng på landsväg vart som helst. Självklart går alla delar (planering, avsökning, placering och samspel) in i varandra. Det är bara på pappret och av rent pedagogiska skäl som man delar upp det så här.

För att behärska momentet sväng på landsväg väl krävs mycket övning. Läs igenom vad jag skrivit här och prata igenom det med din handledare. Finns de här delarna i redan i din körning, hur kan du förbättra dig på detta område? Ut på landsvägarna och öva. Öva upp en självständighet i detta. När du blir säkrare på detta, ska du be din handledare att mer och mer låta dig fatta egna beslut. När du väl sitter på uppkörningen förväntas du klara ut momentet på egen hand.

Har jag rett ut dina frågor nu? Har du fått fler funderingar? Hör då av dig till mig! Skriv i kommentarsfältet eller maila på forarprovaren@gmail.com.

Lycka till!

Testa ett teoriprov på KÖRKORTONLINE.SE

 

Gillar vad du läser och tycker att bloggen förtjänar att leva vidare så får du gärna Swisha några kronor till 0739109486. Tack för din gåva!

9 kommentarer

 1. Hej Rune,

  Nu jag kanske jag tolkar in ditt inlägg lite fel, men det du skriver ”När du sedan närmar dig själva svängen tar du snabbt och säkert ned farten”- överensstämmer inte helt med information jag hört från trafikskolan eller övriga källor online. Enligt det jag lärt mig gör successiv sänkt hastighet en liten bit innan det enklare att hitta luckor i trafiken och ger bättre kontroll över fortdonet när man svänger. Såklart ska man ju inte köra för sakta och sakta ned allt för tidigt och bli ett hinder för bakomvarande. Men det jag tolkar in från det här inlägget är att du tycker att man ska hålla uppe landsvägshastighet tills precis innan svängen och bromsa snabbt?

  Gilla

  1. Hej Rasmus!

   Du har rätt i att det kan feltolkas men den som läser hela inlägget förstår att det finns en kontext. Såklart kan du successivt sänka hastigheten men hur du gör på bästa sätt är ju helt beroende på hur det ut runtomkring dig. Så här skriver jag:

   ”När du gett tecken och placerat dig rätt, se till att hålla uppe hastigheten, så att du inte släpper av för tidigt. Annars riskerar du att bli onödigt hindrande och då kan de farliga omkörningssituationerna uppstå. När du sedan närmar dig själva svängen tar du snabbt och säkert ned farten, lägger i rätt växel och svänger”.

   – Håll uppe hastigheten
   – Sakta inte ned för mycket eller för tidigt
   – Ta ned farten snabbt och säkert

   Det får förstås inte ske okontrollerat utan anpassat. Måhända uttrycker jag mig lite slarvigt, men min erfarenhet säger mig att de flesta drar ut på svängen alldeles för mycket och tillbringar därför alldeles för lång till i det förberedande momentet innan sväng.

   Tack för din kommentar!

   Gilla

 2. Hej!
  Jag ursäktar i förväg för ett långt inlägg men du är så himla hjälpsam så jag hoppas inte det gör något. 🙂
  Jag hade min uppkörning igår som jag tyvärr inte klarade. Inspektören var väldigt trevlig men dock otroligt luddig i sina förklaringar till varför jag misslyckades och gav inte direkt någon specifik händelse som exempel. Därför har jag själv försökt analysera vad jag misslyckades med för att förbättra mig till nästa gång. Jag fick göra en högersväng från motortrafikled ut på landsväg, vilket jag aldrig haft något problem med, men på min uppkörning fanns en ytterst liten vägren som inte avskiljdes med streckade linjer utan den var heldragen men knottrig. Det var alltså inte en vanlig heldragen linje och detta förvirrade mig (har aldrig gjort en sväng med en sådan linje tidigare och hittar ingen info om vad det är för typ av linje någonstans). Hur ska man göra i detta läget? Gå över den heldragna knottriga linjen och ligga så långt till höger som möjligt eller inte?
  Inspektören ville också att jag på motortrafikled och landsväg skulle hålla blicken längre fram och det försöker jag alltid att göra, men då jag ser dåligt (har glasögon/linser med rätt styrka men trots det kommer jag aldrig att se som någon med perfekt syn) ser jag inte vad som står på vägskyltar förrän ganska sent, även om jag ser själva skylten i god tid. Detta gör ju att avsökning och allt som måste ske innan t.ex. en sväng i korsning blir senare än för andra. Min körskolelärare har dock aldrig påpekat detta. Jag har ändå kört säkert enligt honom. Hur ska jag förbättra mig när det känns som jag gör så gott jag kan i den här situationen? Det känns lite hopplöst just nu inför nästa provtillfälle. 😦 Tack på förhand!

  Gilla

  1. Hej Lou!

   Det är lite svårt att veta vad du egentligen blev underför för. Du ställer två frågor som jag antar har med underkännandet att göra. Vad säger protokollet? Under vilka kompetensområden har du fått kommentarer? Kan du ge mig dessa blir det lättare att ge ett svar.

   Här ser man även svårigheten som uppstår när inspektören ska ge konkreta exempel istället för att hänvisa till kompetensområdena.
   Ex. – Din körning är underkänd pga. av bristande regeltillämpning vilket visar sig på bl.a. sväng från motortrafikled samt brister i avsökning och planering som visar sig vid självständig körning mot mål.

   För att försöka besvara så länge kan jag säga att det måste ha med situationen just där och då att göra, om du kan ha behövt gå åt sidan på den lilla nästa obefintliga vägrenen. Hur såg det ut trafikmässigt? Var det bilar bakom dig? Om så, låg de väldigt nära dig (jag antar att det är 100 km/h då det är motortrafikled)? Ingen trafik bakom eller inga som ligger nära och påverkar din sväng så behöver du inte ut i gräskanten för att svänga.

   Följa vägvisare; kom ni fel upprepade gånger? Fick du problem tack vare att du inte såg anvisningarna i tid? Du måste ge mig något mer för att kunna svara! Rent generellt blir det inte underkänt om det fungerar trots lite sena aktioner från aspirantens sida. Om inspektören märker att du fixar det så räcker det ofta med ett litet påpekande om att du ska titta längre fram när du kör i framtiden.

   Inte mycket till svar, utan mera frågor, men det går inte att svara bättre på det underlag du gett mig.

   Gilla

   1. Jag förstår om det blir lite svårt att svara på men det är inte det lättaste att förklara. Jag misstänker som sagt att jag främst blev underkänd p.g.a. högersvängen. Det var bilar bakom mig, inte extremt nära dock, men jag blev som sagt osäker på om jag skulle gå över linjen och ut så långt till höger som möjligt eller ej. Jag aldrig kört där en sådan linje finns tidigare, vilket förvirrade mig och därför körde jag inte över den, utan låg bara så nära den som möjligt. Då det inte var en vanlig heldragen linje (den var knottrig på något vis) tänker jag (nu i efterhand) att det nog inte är förbjudet att gå över den? Det är mest det som är min fråga. Om du har någon aning vad det är för linje och vad reglerna kring den är?

    Vi kom aldrig fel när jag följde vägvisare och jag upplevde inte några problem mer än det jag har nämnt ovan. Men det var också på motortrafikled och landsväg hon ville att jag skulle kolla längre fram, så det har väl säkert något att göra med att min sväng inte var rätt utförd och därför blev min placering fel. Jag kan tänka mig att hon kanske trodde att jag inte såg hur läget såg ut och därför gjorde som jag gjorde. Det var ju dock inte anledningen men det kanske blir bedömt så?

    Tack för ditt svar!

    Gilla

   2. Den heldragna linjen är ”knottrig” på motorväg och motortrafikled och betyder detsamma som vanliga släta heldragna linjer. ”Knottrigheten” är där för att ”väcka den som råkar komma för långt åt sidan

    Gilla

   3. Sorry. Råkade klicka på skicka.
    Jo det är alltså förbjudet att korsa linjen (utom i undantagsfall fordonshaveri mm). Din körning blev inte underkänd för att du inte körde över linjen, utan förmodligen p.g.a. att inspektören fann din planering (och samspel) inför svängen för sen. Om svängen hörde ihop med planeringen, det du nämner i din kommentar) vet bara du. Jobba ändå på att hålla en längre planering när du kör, men stirra inte bara långt fram för då missar du det som är i närheten.
    Jag hoppas du kan ha nytta av svaret. /Rune

    Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s