Mina tre (3) värsta

Under körproven hände det då och då att det uppstod farliga situationer. Vissa var värre än andra. Jag tänkte dela med mig av tre av dessa. Jag väljer ut dem därför att de med största säkerhet hade lett till allvarliga skador eller dödsfall, för oss i vår bil och för våra medtrafikanter.

  1. Vi färdas på motorväg i ca 105 km/h och närmar oss en påfart. Det är två körfält i samma färdriktning. Bakom oss finns trafik som färdas fortare än vi och som närmar sig ganska snabbt. På påfarten kommer två bilar som bägge strävar efter att nå maxhastighet och att ansluta till den körbana som vi färdas på. Aspiranten gör ingen större ansats att anpassa vare sig hastighet eller placering förrän då vi befinner oss sida vid sida med dem på påfarten. Då bestämmer sig hen för att byta till det inre körfältet. Kruxet är bara det att då har vi två bilar som befinner sig under omkörning och de färdas i över 110 km/h. I sista stund får jag tag i ratten och bromsar så pass att katastrofen kan undvikas. 
  2. Vi ska svänga vänster på landsväg med 90 km/h och aspiranten placerar bilen på vägrenen för en avtömning. Bakom oss finns tre (3) bilar som alla färdas i hastigheter omkring 90 km/h. När två av dessa passerat oss svänger aspiranten ut mot körbanan igen. Det är bara det att då är den tredje bilen på väg att passera oss. Jag hinner precis ta tag i ratten och styra tillbaka till vägrenen igen innan kollisionen är ett faktum.
  3. Vi har precis lämnat en motortrafikled (100 km/h) och passerat över den för att ansluta igen och köra tillbaka mot samhället. Vi kommer ned på anslutande väg och kommer fram till väjningsplikten. Det kommer sex bilar på väg åt samma håll som vi (varav en ambulans!). Aspiranten saktar in och ger mig på så sätt signal om att hen uppfattat situationen och tänker släppa förbi dem, när hen plötsligt kör framåt igen. Jag hinner precis bromsa bilen innan vi kommer ut i körbanan. 

Detta var tre situationer där jag ”lurat” döden genom att ha god uppsikt och beredskap för att vad som helst kan hända. Den tredje situationen jag beskrivit ovan var den värsta då aspiranten verkade vara på väg att väja, så där blev det farligare än farligast. 

Detta är i sig inget unikt. Trafikinspektörer Runt om i landet råkar regelbundet ut för liknande saker. Det kommer på nåt sätt med arbetsbeskrivningen. Tänk på att den inspektör du har bredvid dig kanske har sett döden i vitögat provet före dig. Sådant skakar man inte av sig så lätt.

Be careful out there!

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s