Backa runt hörn

Det enda manövreringsmoment som alltid ingår på ett körprov är backning. Backningen måste inte vara runt ett hörn. Inspektören kan välja att låta dig backa i samband med t.ex. parkering. Även om du fått godkänt på din första uppkörning och är tillbaka för ett omprov kommer du, i någon form, få visa att du kan backa.

En del tycker det är löjligt att man ska backa på ett körprov, men faktiskt så är det ett väldigt viktigt moment att behärska. Jag menar, du kommer någon gång under ditt körkortsliv att hamna i en situation där du inte har något annat val än att backa. En backning med sväng, t.ex. runt ett gatuhörn, ger gott utslag på om du behärskar backning något så när.

Vad backning runt hörn inte är:

– En precisionsuppgift (det är inte nödvändigt att backa så nära gatu, -dikeskanten som möjligt)

– En snabbhetstävling (du behöver inte sätta hastighetsrekord)

Vad inspektören vill se vid backning runt hörn:

– Att du har kontroll över bilen; hastighet och placering

– Att du kan se dig för medan du backar (det är okej att stanna upp i backningen och titta)

– Att du kan samspela med andra trafikanter

– Att du håller dig på rätt sida av gatan/vägen

– Att du inte backar ned i diket

– Att du kan upptäcka om du kommer fel och justera det

– Att du inte behöver hela dagen på dig för att backa från punkt A till B

Ur Trafikverkets Handledning Körprov Grund punkt 4, Backningen (ska alltid ingå)

Backningen sker med sväng till höger eller vänster där rak backning ingår före eller efter sväng.

Ge tydliga förutsättningar, så att kunden har möjlighet att planera sin manöver. Ange ett mål, exempelvis lyktstolpe eller ett avstånd. Tala gärna om att snart ska vi åka in i exempelvis det här villaområdet och göra en backning, så hinner kunden förbereda sig.

Vid behov ge informationen stillastående. Be kunden tala om när uppgiften är slutförd”.

9 kommentarer

 1. Jag ska köra upp i morgon. Vad gör man om man fått order att backa runt ett hörn och man påbörjat detta, backat in en aning och så kommer en bil på den väg man backar in på. Man ska ju inte störa annan trafik. Ska man avbryta och svänga höger tillbaka?

  Gilla

  • Hej Frida! Ja det kan vara så att det är bäst att köra tillbaka igen, men om du bara står still så kanske det finns plats för den andra bilen att passera dig. Det beror lite på hur mycket plats det finns i korsningen. Är det trångt så bör du ge plats för bakomvarande trafik.
   Inspektörerna brukar använda sig av lugna gator när det är dags för backning, men man vet ju aldrig…
   Lycka till i morgon, Frida!

   Gilla

 2. Hej!

  Utgår från devisen att det är bättre att ställa en fråga och lära sig, än att hålla tyst och förbli dum.

  Vid backning runt en gatuhörn (uppkörning):

  Ska jag kunna genomföra backningen genom att endast använda mig av backspegel + sidospeglar, eller får jag även vända mig om?

  Tack för hjälpen.

  Med vänlig hälsning

  Linnéa

  Gilla

 3. Ska man använda blinkers när man backar? Alla jag frågar säger olika. Om det är så att man inte ”ska” använda blinkers, får man göra det ändå för säkerhetsskull eller ska man verkligen låta bli detta?

  Tack så mycket på förhand!

  Gilla

  • Hej Alice!
   Bra att du frågar så att jag kan förklara vad som egentligen gäller. Du ska inte använda körriktningsvisare (blinkers) när du backar. I 3 Kap Trafikförordningen 65 paragrafen står det beskrivet när du ska ge tecken. Backning finns inte uppräknat där (se nedan):

   Om du ger tecken på körprovet så leder det, i sig, inte till ett underkänt resultat. Fast, varför ska du göra det? När du backar så har du backljuset som upplyser dina medtrafikanter om vad du tänker göra. Tecken är inte nödvändigt! När du är på väg att stanna intill vägkanten och medan du står stilla vid vägkanten kan du ge tecken, men stäng av det när du ska backa.

   ”När en förare avser att starta från en vägkant eller att vända, svänga, byta körfält eller ändra fordonets placering i sidled på något annat inte oväsentligt sätt skall föraren ge tecken med körriktningsvisaren för att visa sin avsikt. Om fordonet inte har körriktningsvisare, skall föraren i stället visa sin avsikt genom att sträcka ut armen.”

   Gilla

   • Hej igen och tack för svaret!

    Det som gör mig förvirrad är att man ju svänger samtidigt vilket gör att det känns som om jag borde blinka. Hur ska alla runt omkring veta att jag tänker backa runt ett hörn och inte rakt ut om jag inte blinkar?
    I ditt sista citat står det ju ”svänga” och det är väl det jag gör när jag backar runt ett hörn?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s