Backa runt hörn

 

Testa ett teoriprov på KÖRKORTONLINE.SE

Det enda manövreringsmoment som alltid ingår på ett körprov är backning. Backningen måste inte vara runt ett hörn. Inspektören kan välja att låta dig backa i samband med t.ex. parkering. Även om du fått godkänt på din första uppkörning och är tillbaka för ett omprov kommer du, i någon form, få visa att du kan backa.

En del tycker det är löjligt att man ska backa på ett körprov, men faktiskt så är det ett väldigt viktigt moment att behärska. Jag menar, du kommer någon gång under ditt körkortsliv att hamna i en situation där du inte har något annat val än att backa. En backning med sväng, t.ex. runt ett gatuhörn, ger gott utslag på om du behärskar backning något så när.

Vad backning runt hörn inte är:

– En precisionsuppgift (det är inte nödvändigt att backa så nära gatu, -dikeskanten som möjligt)

– En snabbhetstävling (du behöver inte sätta hastighetsrekord)

Vad inspektören vill se vid backning runt hörn:

– Att du har kontroll över bilen; hastighet och placering

– Att du kan se dig för medan du backar (det är okej att stanna upp i backningen och titta)

– Att du kan samspela med andra trafikanter

– Att du håller dig på rätt sida av gatan/vägen

– Att du inte backar ned i diket

– Att du kan upptäcka om du kommer fel och justera det

– Att du inte behöver hela dagen på dig för att backa från punkt A till B

Ur Trafikverkets Handledning Körprov Grund punkt 4, Backningen (ska alltid ingå)

Backningen sker med sväng till höger eller vänster där rak backning ingår före eller efter sväng.

Ge tydliga förutsättningar, så att kunden har möjlighet att planera sin manöver. Ange ett mål, exempelvis lyktstolpe eller ett avstånd. Tala gärna om att snart ska vi åka in i exempelvis det här villaområdet och göra en backning, så hinner kunden förbereda sig.

Vid behov ge informationen stillastående. Be kunden tala om när uppgiften är slutförd”.

Testa ett teoriprov på KÖRKORTONLINE.SE

Gillar vad du läser och tycker att bloggen förtjänar att leva vidare så får du gärna Swisha några kronor till 0739109486. Tack för din gåva!

16 kommentarer

 1. Hej!
  Hur ska man göra om det kommer en bil bakom dig medan du håller på att backa runt hörn? Stanna och se vad hen gör? Fortsätta köra vidare för att inte vara ett trafikhinder?

  Tack så mkt för svaret

  Gilla

  1. Hej Ben!

   Om det kommer en bil bakom så kanske du bara kan stanna till lite och se vad den andre föraren gör innan du fortsätter med din manöver. Om situationen kräver och tillåter så kör tillbaka till din ursprungsposition och ta om backningen när så tillåter.

   Under min tid som trafikinspektör så gav jag besked, jag gick in och avbröt, om det var så att det inte gick att fullfölja backningsuppgiften. Jag tror och hoppas att alla inspektörer gör på samma sätt.

   Tänk på att backuppgiften inte ska genomföra till varje pris.

   / Rune

   Gilla

   1. Hej igen!

    Värdefulla svar du kommer med. Tack! Kan säga att alla trafikinspektörer inte kommer in och avbryter! Du är schysst du, Rune!

    Mvh

    Gilla

   2. Inspektörens uppgift är ju inte att ställa till det för vare sig körkortsaspiranten eller för den övriga trafiken, så alla förarprövare med lite förstånd borde avbryta när trafiksituationen så kräver. Backning är ju främst ett manöverprov där inspektören ska kunna bedöma om aspiranten kan hantera fordonet eller inte. Backning är inte ett planerings, -och samspelsmoment även om en del planering och samspel kommer med på köpet.

    Gilla

 2. Vilken bra blogg du har! Jag ser att inlägget är gammalt men jag hoppas jag kan skaka liv i den igen.
  I morgon ska min dotter köra upp. Vi har bla övat en hel del på fickparkering. Inte bara ifall det kommer på körprovet utan också som en nödvändig färdighet då vi bor i stan och är hänvisade till att parkera längs med gatan.
  Hon har frågat om man behöver blinka vid fickparkering. Ja, vad säger regelverket?
  Du skriver att blinkers inte är nödvändigt vid backning, men nog kan det vara käckt att signalera till andra trafikanter på gatan att man ämnar ta den luckan (genom att blinka) samtidigt som man kör fram och ställer sig jämsides med framförvarande bil för att förbereda sin backning. Rätt eller fel?

  Gilla

  1. Hej Anita! Tack för beröm!
   Det som är tvunget är att ge tecken då du eller din dotter är på väg att stanna längs en rad med parkerade bilar, men sedan när backningen påbörjas behövs inget tecken. Själva backljuset är ju det tecken som signalerar att du/ni är på väg att backa in i den lediga fickan.
   Om du, din dotter eller någon annan backar med körriktningsvisaren påslagen så är det i sig ingen kris, men det är inte nödvändigt och inte förväntat.
   Hoppas körprovet går bra!

   Gilla

   1. Tack för återkoppling!
    Som jag trodde då 🙂

    Ja, vi håller tummarna att hon håller huvudet kallt i morgon och inte låter nervositeten ta överhanden.
    Som sagt, tack för en mycket informativ blogg!

    Gilla

 3. Jag ska köra upp i morgon. Vad gör man om man fått order att backa runt ett hörn och man påbörjat detta, backat in en aning och så kommer en bil på den väg man backar in på. Man ska ju inte störa annan trafik. Ska man avbryta och svänga höger tillbaka?

  Gilla

  1. Hej Frida! Ja det kan vara så att det är bäst att köra tillbaka igen, men om du bara står still så kanske det finns plats för den andra bilen att passera dig. Det beror lite på hur mycket plats det finns i korsningen. Är det trångt så bör du ge plats för bakomvarande trafik.
   Inspektörerna brukar använda sig av lugna gator när det är dags för backning, men man vet ju aldrig…
   Lycka till i morgon, Frida!

   Gilla

 4. Hej!

  Utgår från devisen att det är bättre att ställa en fråga och lära sig, än att hålla tyst och förbli dum.

  Vid backning runt en gatuhörn (uppkörning):

  Ska jag kunna genomföra backningen genom att endast använda mig av backspegel + sidospeglar, eller får jag även vända mig om?

  Tack för hjälpen.

  Med vänlig hälsning

  Linnéa

  Gilla

  1. Hej Linnéa! Du ställer två bra frågor (backning runt hörn samt cirkulationskörning). Den ena, backning, kan jag besvara snabbt – den andra om cirkulationsplats vill jag ha mer tid för att formulera korrekt.
   Backning runt hörn:
   Absolut kan du vända dig om – det förväntas du också göra!

   Och kom ihåg; den enda dumma frågan är den som aldrig ställs!

   / Rune

   Gilla

 5. Ska man använda blinkers när man backar? Alla jag frågar säger olika. Om det är så att man inte ”ska” använda blinkers, får man göra det ändå för säkerhetsskull eller ska man verkligen låta bli detta?

  Tack så mycket på förhand!

  Gilla

  1. Hej Alice!
   Bra att du frågar så att jag kan förklara vad som egentligen gäller. Du ska inte använda körriktningsvisare (blinkers) när du backar. I 3 Kap Trafikförordningen 65 paragrafen står det beskrivet när du ska ge tecken. Backning finns inte uppräknat där (se nedan):

   Om du ger tecken på körprovet så leder det, i sig, inte till ett underkänt resultat. Fast, varför ska du göra det? När du backar så har du backljuset som upplyser dina medtrafikanter om vad du tänker göra. Tecken är inte nödvändigt! När du är på väg att stanna intill vägkanten och medan du står stilla vid vägkanten kan du ge tecken, men stäng av det när du ska backa.

   ”När en förare avser att starta från en vägkant eller att vända, svänga, byta körfält eller ändra fordonets placering i sidled på något annat inte oväsentligt sätt skall föraren ge tecken med körriktningsvisaren för att visa sin avsikt. Om fordonet inte har körriktningsvisare, skall föraren i stället visa sin avsikt genom att sträcka ut armen.”

   Gilla

   1. Hej igen och tack för svaret!

    Det som gör mig förvirrad är att man ju svänger samtidigt vilket gör att det känns som om jag borde blinka. Hur ska alla runt omkring veta att jag tänker backa runt ett hörn och inte rakt ut om jag inte blinkar?
    I ditt sista citat står det ju ”svänga” och det är väl det jag gör när jag backar runt ett hörn?

    Gilla

   2. Hej 😊
    Ja men att svänga vid backning är inte det som åsyftas i texten. När det kommer till backning så är det du som backar som ska se till att det görs utom fara för andra trafikanter. Det är en skillnad gentemot att svänga i övrig bemärkelse.

    Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s