Tecken, körriktningsvisare, blinkers

Dessa tre ord, som alla har samma betydelse, skapar ofta oreda, förvirring och ilska hos trafikanter. Detta trots att det egentligen är så enkelt.Tecken ska ges så snart du tänker eller behöver göra någon form av sidoförflyttning av ditt fordon. Då ska tecken ges i så god tid att dina medtrafikanter kan planera sin körning efter vad du tänker göra. 
Ett skäl till att detta med teckengivning inte fungerar jämt kan vara brist på förståelse. Brist på förståelse av att andra är i behov av att veta vart du är på väg.

– Jag vet vart jag ska, så vad ska jag ge tecken för?

Då saknar man lite känsla för det samspel som bör finnas mellan alla som vistas i trafiken.

Tänk bara så här: Om du behöver, av vilket skäl det än är, göra en sidoförflyttning av ditt fordon, så ska du använda dina körriktningsvisare (blinkers). Detta ska du göra även om du tycker att det verkar onödigt! Dina medtrafikanter kanske inte upplever det onödigt, utan blir tacksamma för ditt samspel. 

En sidoförflyttning är t.ex. när du lämnar en parkering längs gatan, när du byter körfält, om du svänger ut lite för att passera ett stillastående fordon (buss, parkerad bil mm), körfältsbyte i cirkulationsplats, om du kör om (traktor, cyklist eller annat fordon) eller om du passerar något hinder längs vägen. 

Trafikinspektören vill se hur och när du använder dina körriktningsvisare under uppkörningen. Inspektören önskar att du ger tecken i god tid – efter att du sett dig för. Missar du att ge tecken vid något tillfälle och det inte leder till någon situation, så har inspektören överseende med det, under förutsättning att du har tittat ordentligt och inte förflyttar dig i blindo.

Ur trafikförordningen 3 kap (detta är vad inspektören bygger sin bedömning på!)

65 § ”När en förare avser att starta från en vägkant eller att vända, svänga, byta körfält eller ändra fordonets placering i sidled på något annat inte oväsentligt sätt skall föraren ge tecken med körriktningsvisaren för att visa sin avsikt. Om fordonet inte har körriktningsvisare, skall föraren i stället visa sin avsikt genom att sträcka ut armen.

Tecken skall ges i god tid innan den avsedda manövern genomförs och vara väl synligt och otvetydigt. Teckengivningen skall upphöra så snart manövern är avslutad.”

7 kommentarer

 1. Hej Rune!
  Vid omkörning på landsväg, (med mötande trafik det körfältet som jag lör om i) ska jag då ge tecken till höger efter jag kört om och avser flytta mig till höger?

  Gilla

  1. Hej!
   Ja du ska ge tecken både för påbörjad (eller som en del av pågående) omkörning. Du ska även ge tecken efter avslutad omkörning för att visa din avsikt att återgå till det körfält, eller den sida av vägen, du färdades i från början.

   Gilla

  2. Hej!
   Ja du ska ge tecken både för påbörjad (eller som en del av pågående) omkörning. Du ska även ge tecken efter avslutad omkörning för att visa din avsikt att återgå till det körfält, eller den sida av vägen, du färdades i från början.

   Gilla

 2. Hej Rune!

  Har övningskört en del privat men är också inskriven på trafikskola. Min tanke är att få ut så mycket som möjligt och på ett kostnadseffektivt sätt.

  Hur som helst så har jag fått en, tror jag, dålig ovana. Min hand eller rättare sagt mina fingrar vill gärna slå av körriktningsvisaren direkt efter en manöver. Exempelvis i en cirkulationsplats, direkt in på den nya vägen. Nu till min stora fundering, hur tror du inspektören ser på en sådan sak? Är detta ett vanligt fenomen? Något knep för att vänja av sig?

  Tack på förhand ☺

  Gilla

  1. Hej Joseph!
   Det är lätt att skaffa sig olater i trafiken. Är det någon du övningskör med som gör/gjort på samma sätt?
   Så länge det inte inverkar menligt, dvs får negativa konsekvenser för din eller andras körning i övrigt, ser jag inga större problem med denna ovana.
   I vissa situationer kan det vara bra att stänga av körriktningsvisaren snabbt för att det inte ska orsaka fel signaler till medtrafikanter.
   Om du vill vänja dig av med detta beteende är det bara att träna på det. Jag har ingen Quick Fix.
   Varsågod 🙂

   Gilla

 3. Man får ju se till att körskolan lär ut ”blicken-pilen-filen”. Fick lära mig den ordningen när jag gick och tog körkort för snart ett årtionde sen men det sitter kvar än..

  Gilla

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s