Samspel

Samspel i trafiken

Det känns som läge nu att skriva lite om samspel. Det är ett något luddigt ord som används ofta vid avslut på ett underkänt körprov. Har man aldrig fått betydelsen av ordet förklarat för sig kan det vara svårt att sätta det i ett sammanhang.

Trafik är något så enkelt men samtidigt väldigt komplext. I sin enklaste form kan man säga att trafik endast är människor i rörelse, men om man tittare lite närmare på saken ser man att alla dessa människor i rörelse, ska röra sig tillsammans, på en relativt liten avgränsad yta och ofta i höga hastigheter. För att det då ska fungera så smärt, -och komplikationsfritt som möjligt krävs samspel mellan alla olika trafikantslag. Vissa trafikslag får egna banor att röra sig på där annan trafik inte är tillåten. Tåg och flyg är två av dessa. Sedan finna andra utrymmen där t.ex. bara fordonstrafik av speciella slag är välkomna. Dit hör motorvägar, motortrafikleder och vissa cykelbanor. Oavsett fordonsslag och bana krävs att samspel finns. När jag hör ordet samspel leds mina tankar till en lagsport. När ett lag ska fungera bra tillsammans krävs ett fungerande samspel mellan lagets olika delar. I fotboll t.ex. finns elva olika spelare där de är indelade i olika grupper. Först har vi målvakten, sedan försvaret, sedan mittfältet och längst fram finns anfallet. Även om de har olika funktioner i laget så tillhör de samma lag och måste spela med och för varandra, oavsett vilken roll de har i laguppställningen. Om målvakten bestämmer sig för att plötsligt bli anfallare raseras alltihop och laget kan inte längre fungera. 

I trafiken är det på samma sätt. Vi har ingen laguppställning på så sätt som fotbollslaget har, men vi har våra positioner och roller. Dessa positioner och roller bestäms av bl.a. trafikregler och förordningar. En trafikregel säger exempelvis att vi ska köra på höger sida av gatan/vägen. En annan säger att vi har väjningsplikt när vi vill ansluta till en huvudled från en tvärgata. Det händer att dessa regler sätts ur spel tillfälligt, men det är sällsynta undantag. Precis som när målvakten befinner sig i anfallet då ett lag jagar kvittering i slutminuterna av en viktig match.

Det är viktigt att vi håller oss till våra roller och till givna regler för att trafiken ska flyta på utan kontroverser. När alla spelar sin roll enligt boken (eller manus om du så vill), så innebär det att alla olyckstillbud, som inte beror på olyckliga omständigheter, försvinner. Att vara trafikant är att spela en roll och att ha vissa repliker. Replikerna består inte främst i ord utan i beteende. Ditt beteende kommunicerar med medtrafikanterna. När du ger tecken inför ett körfältsbyte kommunicerar du med de andra som samtidigt befinner sig på samma körbana som du. Om du saktar in i god tid visar du genom kommunikation att du tänker väja vid exempelvis huvudled. När du saktar in i tid och sedan stannar helt kommunicerar du att du tänker respektera stopplikt. På samma sätt ger din placering vid sväng i korsningar signaler till andra om vart du tänker ta vägen. Allt du gör i trafiken signalerar något till någon annan. Det går inte att inte kommunicera.

När det handlar om körprovet och inspektörens bedömning av ditt samspel med medtrafikanterna, så tittar hen på hur och vad du kommunicerar med din körning.

  • Inspektören vill se att du tydligt visar att du har avsikt att väja, när väjningsplikten är på din sida.
  • Inspektören vill se att du kommunicerar vart du är på väg genom tydlig och konsekvent placering.
  • Inspektören vill se att du kan ge och ta, d.v.s. att du kan vara flexibel i din körning och inte alltid hävda din rätt – bara för att.
  • Samspel är också viktigt vid passage av t.ex. påfarter och andra anslutande körfält. Där vill inspektören se att du försöker underlätta för andra genom att, när situationen kräver det, kanske sänka hastigheten eller flytta ditt fordon något i sidled.

Hur vill du själv bli behandlad i trafiken? Det går till viss del att applicera den s.k. ”gyllene regeln” även i trafiken. Gör mot andra som du vill att de ska göra mot dig”. Den inställningen kommer du långt med!

Var en lagspelare och kör inte ditt eget race.

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s