Maila Trafikverkets kvalitetsansvariga!

Hej kära läsare!

Jag vill i egenskap av f.d. trafikinspektör vid Trafikverket Förarprov i Uppsala, uppmana er som ska ta körkort att via email begära att användandet av beordrad vändning i hög hastighet (på motorväg, motortrafikled, landsväg mm) på körprov upphör. Detta då det inte kan sägas uppfylla Transportstyrelsens föreskrifter. Vändning är inte en planeringsuppgift utan ett manövreringsmoment där aspirantens förmåga att manövrera fordonet ska prövas. En beordrad vändning på väg med hög hastighet underkänns ofta för miljö, avsökning och planering och inte för brister i manövreringen. Där har vi kvittot på att det arbetas felaktigt med detta moment inom Förarprov och detta med kvalitetsansvarigas fulla stöd. Ni får gärna använda texten nedan.

Kopiera gärna texten nedan och maila till jessica.kronholm@trafikverket.se.

—————————————————————————————————————————————–

Hej Jessica Kronholm!

Jag vill med anledning av Transportstyrelsens författningssamling (TSFS) 2012: 43 18 § protestera emot att beordrad vändning på vägar med höga hastigheter används som ett manövreringsmoment! Av Transportstyrelsens författningssamling framgår med all önskvärd tydlighet att vändning är ett manövreringsmoment och inte ett moment för att främst kontrollera aspirantens förmåga till avsökningsrutiner, planering samt miljövänlig körning (att inte köra för långt).

TSFS 2012: 43

18 § Manövreringen ska omfatta minst två av följande moment, varav minst ett ska gälla backning:  – backning med sväng, där rak backning ingår före eller efter svängen, – vändning, – parkering, och – effektiv bromsning. Manövreringen kan dessutom omfatta följande moment – start i med- och motlut, och – användande av reglage

Mvh

( skriv ditt namn )

——————————————————————————————————————————————

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s